Новите велоалеи и кой има право да ги ползва

Всичко свързано с град Стара Загора.
Аватар
Nirvana
Старо куче медалист
Старо куче медалист

Новите велоалеи и кой има право да ги ползва

Мнение от Nirvana »

Колеги,
отварям темата, защото съм умопомрачен от факта, че според някои хора тази велоалея е предназначена само за колела, но не и за бебешки колички. Преди 2 дни, слизайки с жена ми и бебето от Загорка, решихме да минем по велоалеята, защото старата алея е доста разбита и с мнооого дупки. Та бутаме количката възможно най в дясно, за да не пречим на колоездачите (все пак тази алея е двупосочна и има достатъчно място). В един момент, някакъв кретен идващ от посока електрото към езерото се разминава с нас и се изкрещя: "Тази алея е само за колелета уеееее...".
Опитах се да го настигна, за да го питам какъв му е дерта, но той така и не спря. Изяде си псувните само и съм убеден, че 10 метра по-напред се е усетил, че е малоумен, но първо се е опитал да е "съвествен гражданин" и трябваше да ни направи забележка.
Моето мнение е, че освен за колелета тази алея може да се ползва и от други колесни средства. Не съм длъжен да разбивам главата на детето си минавайки през разбити пътеки...
Друг факт са новопостроените алеи по Цар Симеон през центъра, които масово не се ползват и не се спазват.
Явно всичко друго в държавата е перфектно, та са останали алеите, че да се хващаме за тях и да се правим на съвестни.
Последно промяна от Nirvana на Пет Авг 14, 2015 12:07 pm, променено общо 1 път.
СПА душ масажиращи слушалки, Фосфорни аксесоари и Smart плувки за риболов, Турмалинови аксесоари
Аватар
admin
Site Admin
Site Admin
Обратна връзка:

Re: Новите велоалеи и кой има право да ги ползва

Мнение от admin »

Като цяло тези алеи са само за велосипедисти. Смесена алея има от бирената на долу към мола, тъй като няма място и за тротоар. В белите страни хората които карат колелета много стриктно спазват правилото да карат само в алеята си и съответно са доста войнствено настроени ако се движиш в тяхната алея. Ето ти пример: Кара си онзи велосипедист и нещо се случи и загуби управление и започва да пада и ти си пред него с количка или малко дете. Помита ви.
"There is no 'patch' for stupidity."
Аватар
Nirvana
Старо куче медалист
Старо куче медалист

Мнение от Nirvana »

admin написа:Като цяло тези алеи са само за велосипедисти. Смесена алея има от бирената на долу към мола, тъй като няма място и за тротоар. В белите страни хората които карат колелета много стриктно спазват правилото да карат само в алеята си и съответно са доста войнствено настроени ако се движиш в тяхната алея. Ето ти пример: Кара си онзи велосипедист и нещо се случи и загуби управление и започва да пада и ти си пред него с количка или малко дете. Помита ви.
Помита ако кара със висока скорост! Количката има не 2, а 4 колела и по тази логика е превозно средство, но за детето. Велоалеята е достатъчно голяма, за да се разминават колесни средства без проблем. Проблемът е само в главата!
СПА душ масажиращи слушалки, Фосфорни аксесоари и Smart плувки за риболов, Турмалинови аксесоари
Аватар
admin
Site Admin
Site Admin
Обратна връзка:

Мнение от admin »

Той на тази алея може да си кара с каквато си поиска скорост и като падне или загуби управление ще се надъни централно в количката ти пък тя ако ще и 10 колелета да има удара ще бъде централно на коша където е детето или ще се стовари върху коша на детето. После кой носи отговорност ? Той че си кара по велоалеята или ти че си решил за по лесно да излезеш на нея където скоростта може да е по висока ? Бутай си количката по тротоара и ако не ти харесва пиши жалби до кмета да оправи тротоарите или избирай маршрути където тротоарите са по - хубави.
Аватар
sawo
Site Admin
Site Admin
Обратна връзка:

Мнение от sawo »

Вече са поставени знаци, които указват, че велоалеите са от смесен тип т.е. и за пешеходци и за велосипедисти. Като види велосипедиста, че има хора пред него е логично да намали - те няма да му изскочат в последната секунда.
Аватар
Nirvana
Старо куче медалист
Старо куче медалист

Мнение от Nirvana »

sawo написа:Вече са поставени знаци, които указват, че велоалеите са от смесен тип т.е. и за пешеходци и за велосипедисти. Като види велосипедиста, че има хора пред него е логично да намали - те няма да му изскочат в последната секунда.
Именно! Като е велоалея да не е позволено да се кара с висока скорост?
Табелите не съм ги видял честно да си кажа, но определено ще продължа да си ползвам новата алея. А този вече го знам, и следващия път като го видя аз може би ще го спра предварително от колелото.
zeowbad
Начинаещ
Начинаещ

Мнение от zeowbad »

Това са най неудачните велоалеи!
Вместо само да бъдат разчертани/както е в много страни/ и то примерно по еднопосочната Княз Борис.Сега ще вземем мерки след някой нещастен случай по Цар Симеон или другаде. Пари ти са усвоени,много пари.
Колкото да се афишира доброто развитие на града дребните камъчета развалят работата,шадравана в градската не работи в жегите,грозотията паметник на китайския дракон / той е дарение / пред общината то май беше шадраван,имаше и водна стена.Никакъв контрол от общината на строителните дейности,или не смеят,че фирмите за на нашите. Пример грозно бетонираните тръби на указателните табели за улиците и много други.
Между другото общинските служители знаят всичко и в частни разговори дигат рамене и вежди.
Въпреки ниските заплати няма напуснали по тази причина.
Аватар
realprofesora
Старо куче медалист
Старо куче медалист

Мнение от realprofesora »

sawo написа:Вече са поставени знаци, които указват, че велоалеите са от смесен тип т.е. и за пешеходци и за велосипедисти. Като види велосипедиста, че има хора пред него е логично да намали - те няма да му изскочат в последната секунда.
Снимай и покажи, че ми е интересно къде има в СтЗагора такива смесени алеи. Защото в други страни не съм видял такова чудо.
И не разбрахте ли, че сме в БГ и тука всеки има право на каквото си помисли и каквото си му е там удобно, да си го тълкува...но трябва да си физически здрав или финансово подплатен.
Не може да виниш онзи велосипедист, защото той си мисли че си е в правото да се движи по алеята след като има знак -ВЕЛОАЛЕЯ. Но пък не може нищо да ти направи защото тука е БГ, ти пък си в правото си да се движиш по ГЛАДКАТА велоалея защото там ти е удобно и нямаш тротоар като велоалеята, а е някъв ръбат, но ако се движиш по платното за автомобили е опасно, макар и да е гладко, защото там някъв ДЖИП може да те помете и няма и да спре даже. Та няма на кой да се оплачеш защото няма да ти обърнат внимание. И действа ЗАКОНА НА ДЖУНГЛАТА-Където инстиктивно се чустваш по-добре , там си и караш.
Закона е : Тука е БГ!
П.С. Вчера видях с очите си човек който живее 4та година в Америка и пред входа ни си разлепи стария стикер от стъклото на колата и го хвърли на земята . Ако беше в Щатите, дали щеше така да постъпи, НЕ разбира се и аз съм ходил и знам ,че не правят така-глобите са солени. Но тука е БГ-сери където ти е угодно.
Popopopopo
Аватар
stivans
Старо куче медалист
Старо куче медалист

Мнение от stivans »

Според ЗЗП лицето бутащо детска количка е пешеходец, и не би трябвало да се движи по велоалеята ако е обозначена само за велосипеди.
Раздел XXI.
Правила за движение на пешеходците

Чл. 107. Пешеходец е всеки участник в движението, който се намира на пътя извън пътно превозно средство и не извършва работа по пътя. За пешеходци се считат и лицата:
1. които бутат или теглят детска или инвалидна количка или друго пътно превозно средство без двигател и с широчина, по-малка от 1 метър;
2. които бутат велосипед, мотопед или мотоциклет;
3. (изм. – ДВ, бр. 60 от 2012 г., в сила от 07.08.2012 г.) които са с трайни увреждания и които се придвижват с инвалидни колички, задвижвани посредством тяхната мускулна сила или от двигател, ако се движат със скоростта на пешеходец.
Последно промяна от stivans на Пон Авг 17, 2015 9:51 am, променено общо 1 път.
Стара Загора
Аватар
Веско
Старо куче медалист
Старо куче медалист

Мнение от Веско »

Самото име подсказва-велоалея!!! Място за движение на велосипеди.
Всички други са излишни.
Аватар
realprofesora
Старо куче медалист
Старо куче медалист

Мнение от realprofesora »

Веско написа:Самото име подсказва-велоалея!!! Място за движение на велосипеди.
Всички други са излишни.
Днес на центъра видях бодро крачеща пенсионерка да си върви по велоалеята, а велосипедист педер@ст да си кара по платното за пешеходци..... Е аз какво, юмруци ли да раздавам.
Popopopopo
Аватар
admin
Site Admin
Site Admin
Обратна връзка:

Мнение от admin »

Да, да. Работя на центъра и ги гледам всеки ден такива олигофрени, не няма да ги стигнем скоро ... европейците. На мен наложи ли ми се да я пресека винаги се оглеждам, в Амстердам стъпиш ли на въпросна алея без да се съобразяваш, блъска те велосипедиста и хич не му дреме. После ще те осъди да му платиш някоя хилядарка евро даже ... другия път да знаеш. Като цяло смятам, че отговорихме на колегата, че велоалеята е за велосипедисти, а не за хора с колички.
Аватар
Nirvana
Старо куче медалист
Старо куче медалист

Мнение от Nirvana »

admin написа:Да, да. Работя на центъра и ги гледам всеки ден такива олигофрени, не няма да ги стигнем скоро ... европейците. На мен наложи ли ми се да я пресека винаги се оглеждам, в Амстердам стъпиш ли на въпросна алея без да се съобразяваш, блъска те велосипедиста и хич не му дреме. После ще те осъди да му платиш някоя хилядарка евро даже ... другия път да знаеш. Като цяло смятам, че отговорихме на колегата, че велоалеята е за велосипедисти, а не за хора с колички.
Всичко останало да се оправи, тогава да се търси дали си возиш детето по равна алея или по камънака! Вчера решихме да минем по старите алеи покрай бившето 10-то СОУ и съжалих 100 пъти.
Аватар
muhogon
Старо куче медалист
Старо куче медалист

Мнение от muhogon »

Много сте странни хора, какво означава това, "смесени" алеи, за велосипеди и хора? Звучи ми малко, като смесена обществена баня, за мъже и жени заедно, в една къпалня! Както бях описал в предната си тема, това е поредното безумие, нямащо нищо общо с нуждата и здравия разум, целящо само облагодетелстване, на всяка цена! Да заемеш целия тротоар, да го асфалтираш по ненужно скъп начин, и после да казваш - ами нищо не е станало, движете си се пак заедно, това какво е? Че ако е така, що само не сложиха табелите, и толкова, къде е голямата разлика? И после, пак гласувайте за същите бойкови примати на местните избори, да има и нови лудости в следващите години!
"Демокрация е 2 вълка и 1 овца, които гласуват какво ще има за вечеря. Свобода - това е една добре въоръжена овца, която оспорва резултата"
Аватар
EXO
Потребител
Потребител
Обратна връзка:

Мнение от EXO »

Аз знак за смесена велоалея не съм видял, къде го има тук ? Иначе велоалеята си е за велосипедите. Да, на количките може да не им е удобно по тротоар ама това е реда. И ако ходите или бутате количка по велоалеите ще ви подвикват, и трябва да го правят за да се научат хората всеки да си се движи по отреденото за него място. Както аз днес подвикнах на колоездач по пешеходната да си се качи на велоалеята не да фучи през пешеходците, след като са му направили такава специално. Съответно ако се кача на колело и някой ми е на алеята да си ходи като на манифестация, с количка или без също ще му направя забележка.
Публикувай отговор