Качеството на тока

Яко PHUN ;-)
Място за разтоварване на умствения багаж на потребителят! Вицове-мицове, клипове, закачалки за откачалки и тем подобни яко къртещи фаянса на комшията нещица.
nike718
Старо куче медалист
Старо куче медалист

Re: Качеството на тока

Мнение от nike718 »

mupk0 написа:Доста хора обичат да плюят.Като завърша е по-важно какъв ще съм ,а не в момента.Да не говоря,че от 8 семестъра съм едва на 3ти и обучението ми се състой в Икономика,МТТ,МЕМ,Механика,Физика1/2,Математика1/2/3,ТЕ1(сега ТЕ2 и смятаме ел вериги по класически и оперативен метод само!) и материалознание.Общо взето нищо общо с тока...но тука трябва да си лафите простотии.Не съм завършил и средно ел. образование.Тепърва го уча това и имам намерението да го науча както трябва.С тока шега не бива.Едва този семестър имаме Електрически апарати/Електически измервания/Електроника.Да не говоря ,че имам Икономика и Машинни елементи. Имам още малко над 2 години да се уча,така че не ме мисли мене.Нито съм и с нагласата,че като завърша и готово ще стана енергетик.Яко фанатици има тука.А относно въпроса с Hz-ите...единственото което ни е обяснено до сега и съм убеден на 101% е ,че това е честотата на промяна на посоката на тока и нищо повече.И че стандартно е 50Hz.
Не виждам да плюя по някой ,нито фанатици виждам тук.
Просто казвам че е недопустимо ,студент държал двете електротехники,да се изразява толкова технически неграмотно.
Кажи тогава момче младо :) ,на кои консуматори се отразява промяната на честотата на захранващото напрежение и моля дефинирай ми понятието лош ток и лошо напрежение.
Аватар
nasenceto
келеш
келеш

Мнение от nasenceto »

nike718 написа:
mupk0 написа:...
Просто казвам че е недопустимо ,студент държал двете електротехники,да се изразява толкова технически неграмотно.
Кажи тогава момче младо :) ,на кои консуматори се отразява промяната на честотата на захранващото напрежение и моля дефинирай ми понятието лош ток и лошо напрежение.
Изказваш се неподготвен. Върни се малко назад и прочети да видиш какво е държал. Този ти пост конкретно не е плюене, а откровено заяждане. Или не си учил във ВУЗ или е било икономическа специалност.
Аватар
sawo
Site Admin
Site Admin
Обратна връзка:

Мнение от sawo »

nike718 написа:
mupk0 написа:Доста хора обичат да плюят.Като завърша е по-важно какъв ще съм ,а не в момента.Да не говоря,че от 8 семестъра съм едва на 3ти и обучението ми се състой в Икономика,МТТ,МЕМ,Механика,Физика1/2,Математика1/2/3,ТЕ1(сега ТЕ2 и смятаме ел вериги по класически и оперативен метод само!) и материалознание.Общо взето нищо общо с тока...но тука трябва да си лафите простотии.Не съм завършил и средно ел. образование.Тепърва го уча това и имам намерението да го науча както трябва.С тока шега не бива.Едва този семестър имаме Електрически апарати/Електически измервания/Електроника.Да не говоря ,че имам Икономика и Машинни елементи. Имам още малко над 2 години да се уча,така че не ме мисли мене.Нито съм и с нагласата,че като завърша и готово ще стана енергетик.Яко фанатици има тука.А относно въпроса с Hz-ите...единственото което ни е обяснено до сега и съм убеден на 101% е ,че това е честотата на промяна на посоката на тока и нищо повече.И че стандартно е 50Hz.
Кое е допустимо за студент и кое не няма нищо общо с темата качеството на тока. Ако често забравяш, хвърляй едно око на заглавието доста добър вариант за подсещане е.
Аватар
admin
Site Admin
Site Admin
Обратна връзка:

Мнение от admin »

Аз нямам електричарско образование и не мога да разбера с какво старите кабели са проблемни ?
"There is no 'patch' for stupidity."
Аватар
dushanov
Потребител
Потребител

Мнение от dushanov »

admin написа:Аз нямам електричарско образование и не мога да разбера с какво старите кабели са проблемни ?
Аз съм с такова образование, жалко, че не работя в тази сфера. Старите кабели имат повече нагряване, поради окис получил се с времето м/у тях и самия проводник. Но мисля, че това нагряване е толкова минимално, че дори и топлинни загуби или др. не могат да се отчетат като фактор! По-старите (разбирайте над 20г кабели) имат малко по-различен състав на самия проводник: различни проценти на мед, цинк, калай, олово и т.н. Ама 220V пак си достигат.

Понеже съм автор на темата, давам блаоговолението си да мацате по темата колкото искате! :lol: Сериозно говоря! (И м-те също) :cheers: Основното което исках да разбера го разбрах: не съм само аз потребител на "некачествен ток".

п.с Що е "качествен ток"? Има ли житие и битие в нашите домове?
GSM: 0896891102
Аватар
sawo
Site Admin
Site Admin
Обратна връзка:

Мнение от sawo »

Проблема едва ли е от самите кабели. По-скоро от снадки правени с времето на най-различни места, тънки проводници, които не са предвидени за такова натоварване, неправилно изградени мрежи вътре в домовете и купища смущения, които се връщат в мрежата от климатиците например. Не на последно място старо оборудване на EVN в трафопостовете и таблата, от където идва едно 80% от проблема като цяло.
Аватар
dushanov
Потребител
Потребител

Мнение от dushanov »

sawo е много прав за 2 осн. неща:
1.Старото оборудване в Трафовете
2.Наистина инсталацията в домовете ни не е замислена и проектирана за натоварването на многото вече уреди!
Аватар
didka
Старо куче медалист
Старо куче медалист

Мнение от didka »

dushanov написа:sawo е много прав за 2 осн. неща:
1.Старото оборудване в Трафовете
2.Наистина инсталацията в домовете ни не е замислена и проектирана за натоварването на многото вече уреди!
Напротив,едно време е имало повече консумация дори.
Сега сме с пвц дограми и изолации.
Топлехме се с 2-3 киловатови печки,сега един климатик консумира средно 1кв/час.
Телевизорите бяха по 350-400 вата ламповите,сега-няма и 100 вата.
Лампите са енергойно ефективни,особено led все едно няма нищо включено...
Те така.
:)
Dog drags - no tracks...
Аватар
dushanov
Потребител
Потребител

Мнение от dushanov »

Милене, 50на 50 мога да се съглася с теб защото: приятелка ми живее в Казански. 2 стаен а-т. Има 4 да, 4 бушона! Като работи климатика и готварската печка бушона започва да нагрява! Не мисля, че инсталациите на тези блокове са проектирани правилно! В моя а-т 4 стаен съм с 6 бушона. Единствено нагрява бушона за бойлера, защото по странни обстоятелства на веригата има още, духалка, аудио система, без колона, лаптоп и една лампа :) Обаче пък примерно в Ямбол имам една панелка 2 стаен - има 10 бушона! Те така... :)
Аватар
didka
Старо куче медалист
Старо куче медалист

Мнение от didka »

На гаджето ти грее предпазитела защото:
1.Не е с подходящия ампераж?
2.Не е стегнат добре?
3.Разхлабена връзка на основата?
4.Нагоряла,или частично затопена основа?
Това са чести причини за греене,като предполагам са стопяеми предпазители.
Dog drags - no tracks...
Аватар
spiralkinda
Потребител
Потребител

Мнение от spiralkinda »

dushanov, послушай didka. има някъде слаба връзка, я в контакта, я на самия предпазител, а може и самия щепсел на климатика.
Относно старите инсталации, добре са си откъм качество на проводниците, но някои са зле проектирани. Сега ползваме доста повече електрически уреди за какво ли не и някои боксонери са с два контакта в стая, което е доста неудобно.
Аватар
dushanov
Потребител
Потребител

Мнение от dushanov »

spiralkinda, съгласен съм с didka, не споря! Обаче:
1.С подходящия е.
2.Доста добре затегнат.
3.Връзката е стабилна. Смених цялата шина на таблото.
4.Чисто нова "основа"
5.Пробвах с бушоните със стопяема вложа (греят) и тези по-новите, не се сещам типа, където са автоматични и имат червено езиче и те греят!
6.Сигурно няма апартамент в който да няма допълнително изкарвани/прекарвани нови контакти. И може би това е разковничето...

Но да оставим апартамента на гаджето. Като се вложи някой лев и свободно време за нова инсталация всичко си идва на мястото...
Публикувай отговор