„Верея кабел" спира от март старозагорската си програма
Операторът дава възможност на други инвеститори да направят регионална телевизия
АНИТА ЗАГОРОВА
Далекосъобщителният оператор "Верея кабел" спира от началото на март старозагорския си канал ТВ "Верея". До тогава местни новини и местна програма ще има, но всички журналисти и служители на телевизията получиха на 3 февруари едномесечни предизвестия за прекратяване на трудовите им договори. Всички останали много изненадани от това решение, защо-то нищо не подсказвало за него.
"От името на ТВ "Верея 1" на същата дата сме под-али молба до Съвета за електронни медии за пре-кратяване на лицензията ни за регионална телеви-зия. Искаме да се развива-ме само като далекосъоб-щителна фирма, а не като медия, тъй като нямаме достатъчно финансови възможности", обясни пред "Местен 24 часа" Явор Джиджев, председа-тел на борда на директо-рите на "Верея кабел" АД.
В същото време телеко-муникационният опера¬тор дава възможност на други инвеститори, които имат желание да ползват кабелната му мрежа, да направят нова регионална телевизия. Сред прояви-лите интерес за това до момента е и цифровата те-левизия "Булсатком", ут-очни Джиджев.
Неотдавна на пресконференция от оператора "Кейбъл тел" също под-сказаха, че искат да прав-ят след време местни но-вини.
"В момента се разделя имуществото между двата оператора "Верея кабел" АД и цифровата телеви-зия "Булсатком". Про-блемът идва от там, че "Верея кабел" остава соб-ственик на кабелната мре-жа, но няма тв оборудва-не. При това положение е взето решение да се за-крие дейността на старо-загорската телевизия "Верея" и всички нейни около 30 служители - жур-налисти и технически пер-сонал, ще работим с пре-дизвестията от 3 февруа-ри до 6 март. Трудовите договори се прекратяват поради закриване на част от предприятието", каза програмният директор на телевизия "Верея" Стоян Стратиев.
" Аз самият имам някол-ко предложения за рабо-та. Има интерес от другиинвеститори, с които водя разговори за изграждане-то на друга регионална те-левизия. Още повече, че "Верея кабел" дава пъл-ното си съгласие по дого-ворка да излъчва такава телевизия по своята ка-белна мрежа. Колкото до екипа, според мен, тук има екип от професионали-сти, които в даден момент могат да се прелят в друга телевзия, ако тя бъде из-градена", поясни Стра-тиев.
Ефирната ТВ "Стара Загора" пък е с продъл-жен лиценз като ефирна и засега ще продължи да се излъчва, но тя е собстве-ност на друга фирма -"Статис" АД. Нейните мениджъри, които не бяха открити за коментар до редакционното приключ-ване на броя, ще преценят как ще се развива тя зана-пред. В момента ефирната телевизия е без собствени новини и местна програ-ма, а функционира само като музикален канал.
Снимка на стариата ТУК
Интервю на ръководството на Верея Кабел за ТВ ВЕРЕЯ
- lisman
- Потребител