Както повечето четящи са се досетили, това е топка за американски футбол.Не за ръгби...американски футбол.
След около седмица ще имам точно такава топка в притежанието си, и логично, че възнамерявам да играя.
Имам няколко приятели които са зарибени като мен, но за съжаление сме само 4-ма и сме напълно недостатъчни дори за тъч футбол сесии.
Тази тема има за цел да ви зариби в този НЕВЕРОЯТЕН спорт (аз дори съм изумен, че американците са го измислили), и да събере потенциални играчи, които вече харесват спорта (знам, че има хора от форума които го харесват).
За да зарибя, ще се опитам да обясня максимално елементарно как се играе американски футбол.
Най-общо двата отбора се делят на "атака" и "защита". Целата на играта е "атаката" да "премести" (кавичките ще обясня после) топката с 10 ярда (малко над 9 метра).За тази цел им се дават 4 опита. Логично целта на защитата е да спре този опит. Ако атаката не успее за тези 4 опита (наричат се downs) автоматично трябва да предадат топката на другия отбор...и тогава ролите се сменят.
Това е ФУНДАМЕНТАЛНАТА идея на играта...не искам да ме поправят с "а бе не е точно така" и т.н...ясно ми е

За да постигнат целта си, отборите имат по 11 играча на полето, като ще обясня първо атаката, и след това защитата.
Атака:
1 х Quarterback (Куотърбек) : Това е "шефа". Той обявява разиграванията, той решава стратегията (заедно с координатора на атаката) и той "предава" (така най-общо се нарича подаване на топката на късо разстояние, без тя да бъде хвърлена) и хвърля (дълъг пас, в който топката е хвърлена във въздуха) топката.
1 x Center, 1 Right Tackle, 1 Right Guard, 1 Left Guard, 1 Left tackle : Това е защитната линия която трябва да пази куотърбека за да може той да има време да хвърли топката. Към тях може да бъде добавен и следващия играч.
1x Tight End : това е сравнително универсален играч. Разполага се или от лявата или от дясната страна на защитната линия и може да е защита или wide receiver.
От 1 до 3 Wide receiver-и : това са "бягащите" играчи, които бягат назад в полето на противника за да хванат дългите пасове. (да вметна само, че пасовете не е задължително да са дълги, късите пасове се наричат slants, това са работи за напреднали

1 или 2 running backs : това са тези на които се "дава" топката (без тя да се хвърля във въздуха) и те се опитват да пробият през защитата на другия отбор, за да правят ярдове. когато рънинг бека е само 1 се казва "running back" когато са 2 втория се нарича "full back" (с такова впечатление съм останал, може да греша).
Толкова за атаката, защитата се състои от :
Defensive lineman и Defensive linebacker : това най-общо са защитници, но тъй като тяхните "места" зависят от "подредбата", няма как да опиша точно колко са.При стандартна защита 3 - 4 има 3-ма lineman и 4 linebacker-и. При тях няма кой знае какво специфично за обясняване.
Cornerback : този защитник пази специфично wide receiver-ите.
Strong Safety & Full safety : това са играчи, които стоят отзад на игрищито, и са най-общо последната защитна линия, ако някой пас мине.
Обяснявайки тези неща, ми е напълно ясно, че не можем да се съберем 22-ма и да играем както трябва, но това не пречи да сме 10-ина и да играем така наречения "тъч футбол".
Това е футбол при почти същите правила, само че нямаме право да се събаряме на земята (най-общо, ако си докоснат, все едно си съборен).
Ако имате някакви други въпроси, питайте, а ако имате желание да играете, ще ви бъде всичко обяснено на място.
Можете да заявите желание тук в темата...и не се срамувайте дами, и за вас ще има място