Енергоспестяващи крушки

Задавайте тука въпроси от всякакво естество , които НЕ попадат във форумите по-долу.
Аватар
Da Edd
Старо куче медалист
Старо куче медалист
Обратна връзка:

Енергоспестяващи крушки

Мнение от Da Edd »

Споделете впечатленията си за енергоспестяващите крушки. От колко време ги ползвате, какви марки ползвате, доволни ли сте и т.н.

Аз вече почти всички крушки у нас замених с енергоспестяващи. В кухнята ползвам спираловидна Philips 20W (свети като 115W), като от нея съм най-доволен (светва с пълния си спектър още първите секунди след включването), сега остава да видим колко време ще издържи. Имам два Osram-а (14 и 20 W, светещи като 75 и 100W), те загряват малко по-бавно и светлината им е една идея по-слаба от еквивалентните им крушки с нагреваема жичка. Останалите ми крушки са куче марка за по 2-3 лв/бр. (Real, ES Basic) и половината от тях са ми на 7-8 месеца и още не са дали фира. Проблемът при тях е, че загряват за малко повече от минутка и освен това светлинният им спектър не е приятен за окото за разлика от марковите, въпреки че всички крушки са 2700K (Warm White). Друг техен недостатък е, че светят доооооооста по-слабо, отколкото би трябвало.
И по мои изчисления трябва да спестя над 100 лева за една година.
:spank: за ЕВН :twisted:
Аватар
sawo
Site Admin
Site Admin
Обратна връзка:

Re: Енергоспестяващи крушки

Мнение от sawo »

Най-доволен съм от NARVA - топло-жълтеникава светлина почти като от нажежаемите крушки - преди 3 години почти купих 2 крушки и едната още работи.
Аватар
gregari
Начинаещ
Начинаещ
Обратна връзка:

Мнение от gregari »

Philips за по 5 лв. бройката, 20 W. Имам 4 бр. от доста време, много силна и приятна за окото светлина.
Аватар
admin
Site Admin
Site Admin
Обратна връзка:

Мнение от admin »

и аз съм с Philips от няколко години ги ползвам и съм доволен.
"There is no 'patch' for stupidity."
Аватар
Da Edd
Старо куче медалист
Старо куче медалист
Обратна връзка:

Мнение от Da Edd »

Някой скоро да е купувал (виждал) Philips/OSRAM/NARVA на изгодна цена (под 5 лв/бройката)?
Аватар
admin
Site Admin
Site Admin
Обратна връзка:

Мнение от admin »

Като се замисля май не съм, ама почнах и да се замислям дали са толкова ефективни като тези за 12 лв примерно и дали не са ментета по ефтените. Макар че 12 лв... бах тая крушка тя трябва сама да свете за тези пари без ток даже.
"There is no 'patch' for stupidity."
Аватар
Lexx
Старо куче медалист
Старо куче медалист
Обратна връзка:

Мнение от Lexx »

Аз скоро си взех 4 крушки филипс по 14 вата.бяха около 3 лева бройката.В магазин Ивис ги има.Нямам идея за какво за толкова по евтини но засега стана 6 7 месеца не са мръднали ,а и светят доста добре.

Предпочитам да да дам и 12 лв за такава крушка отколкото да давам по 60 70 ст за другите и те да ми изгарят през две седмици.Беше ми писнало да сменям крушки.Смених ги всиките у дома и сега биват нещата.
Аватар
sawo
Site Admin
Site Admin
Обратна връзка:

Мнение от sawo »

Колегата emzo беше казал, че във багиpа имат филипс за 3-4лв - светят с жълта светлина като обикновените с жичка.
Аватар
Da Edd
Старо куче медалист
Старо куче медалист
Обратна връзка:

Мнение от Da Edd »

До тази година в Англия имаше държавна субсидия за търговците на енергоспестяващи крушки и бройката по супермаркетите струваше 0,30 паунда. В момента в amazon са по 2 паунда, така че цена от 3-4 лв/бр при нас си е съвсем нормална.
Ще мина значи през Ивис или Багира да си взема няколко. :)
3AgHuK
Потребител
Потребител

Мнение от 3AgHuK »

И аз съм доволен от тях.Мойте са някакви измислени,но светят доста добре и шести месец още не са изпушили.Струваха към 3 лева бройката в Практис.В банята ми е Philips и забелязвам,че светва след околко 2 секунди след като съм натиснал ключа,а с тези ментаците не е така 8O А иначе колко спестяват незнам,ама ми омръзна да сменям крушки постоянно,а тези уж били по-издръжливи :roll:
Изображение
Аватар
sawo
Site Admin
Site Admin
Обратна връзка:

Мнение от sawo »

В нас narva от 3 години не са мpъднали и светват наpавно с нажежаемите. Стpанно пък ecolux ментаците по едно вpеме дето взимахвме пpимигват леко, даже и да е спpяна кpушката... такова чудо не бях виждал - пpовеpих за ток - няма, обикновени нажежаеими и narva-та не мигат... само тези бяха така.
3AgHuK
Потребител
Потребител

Мнение от 3AgHuK »

sawo написа: Стpанно пък ecolux ментаците по едно вpеме дето взимахвме пpимигват леко, даже и да е спpяна кpушката... такова чудо не бях виждал - пpовеpих за ток - няма, обикновени нажежаеими и narva-та не мигат... само тези бяха така.
Абе и при мене едната крушка ментак като я завих и взе да премигва на интервали при изключено положение на ключа,но има и друго пък същата крушка я завих на друго място ,различно от предното и не прави такива номера.Много странно 8O
Изображение
nike718
Старо куче медалист
Старо куче медалист

Мнение от nike718 »

http://www.krushki.com/

Oтук ми са всички лампи(Филипс) в къщи,година без проблеми.
Аватар
Nirvana
Старо куче медалист
Старо куче медалист

Мнение от Nirvana »

Хубаво е, заедно с това дали е 2лв. 3лв или 5лв да имате предвид и следното:

1) Новите лампи са със специално термоизолиращо покритие. Светлината се получава във вътрешността на кварцовите тръбички чрез генериране на значително количество ултра-виолетова (UV) радиация. Предполага се, че част от здравословните проблеми се дължат на недостатъчното изолиращо покритие, през което преминава UV радиация. Няма направени изследвания как и в каква степен тази радиация се отразява на деца и възрастни.

2) Ако изолиращото покритие бъде повредено или счупено, това многократно увеличава вредното въздействие на UV радиацията, като може да причини сериозно кожно изгаряне, възпаление на очите или друг траен проблем. Повечето от тези лампи са разработени без автоматичен изключвател, който би гарантирал, че при счупване или друга повреда на покритието хората няма да са изложени дълго и незабелязано на вредната радиация.

3) Според California Assembly Bill 1109 (2007) Section (e): “Повечето флуоресцентни лампи съдържат опасни количества живак. Повечето осветителни тела с нажежаема жичка съдържат опасни количества олово. В Калифорния е забранено изхвърлянето на тези опасни осветителни тела на обичайните места за събиране на отпадъци. Опасните материали в тези продукти могат да бъдат рециклирани, но на практика няма условия за това сред повечето потребители.” Новите лампи, които ЕС налага, съдържат както живак, така и олово. Живакът вече трови китайските работници, които произвеждат новите лампи, както пишат Times Online UK и Natural News.

4) Отново според California Assembly Bill 1109 (2007) Section (f): “Флуоресцентните осветителни тела, които осигуряват една и съща светлина на една и съща цена, могат да съдържат различни количества живак.” На опаковките е изписана само мощността на лампите и тяхната предполагаема икономия на електричество, но не и количеството живак в тях. Така потребителят не може да избира тези с по-малко живак и да прецени как и къде да ги изхвърля след употреба.

5) Липсват следните инструкции за действие при счупване на лампите, дадени от EPA (Environmental Protection Agency, Агенция за защита на околната среда):

Карайте внимателно с тях за да не ви се наложи подобна трагико-комична ситуация:

Да разбереш по трудния начин
Статията “Потребителите на тъмно за риска от новите крушки”, публикувана от WorldNetDaily, е за горчивия опит на една американка с новите “икономични” и “екологични” осветителни тела. Бранди Бриджис, жителка на Вашингтон, е купила такава лампа за стаята на 7-годишната си дъщеря. Лампата пада от тавана и се счупва на пода. Стопанката не знае какво да прави и се обажда в магазина, откъдето е купила продукта. Оттам я предупреждават да не чисти с прахосмукачка и я препращат към горещия телефон на Агенцията за контрол на вредните и отровни продукти. Оттам пък я препращат към Центъра за контрол на заболяванията и Департамента за защита на околната среда. Последните я препращат към специалист, който да провери въздуха в жилището й, като тества за наличие на живак. Специалистът поставя стаята под карантина и препоръчва с почистването да се заемат други специалисти от частна фирма. От тази фирма искат “икономичните” 2 хиляди долара, за да свършат услугата. Г-жа Бриджис не може да си ги позволи, от застрахователното дружество отказват да изплатят сумата, стаята остава под карантина, а детето е принудено да спи на канапе във всекидневната.
http://www.wnd.com/news/article.asp?ARTICLE_ID=55213
Засега във Вашингтон.
Скоро в целия Европейски съюз.
СПА душ масажиращи слушалки, Фосфорни аксесоари и Smart плувки за риболов, Турмалинови аксесоари
Аватар
Da Edd
Старо куче медалист
Старо куче медалист
Обратна връзка:

Мнение от Da Edd »

Волно или неволно са изпуснали някои важни особености в текстовете, които цитираш. UV радиция наистина има, но тя се наблюдава при спираловидните или тръбовидните ("отворените") енергоспестяващи крушки. При крушките, които са обградени херметически от второ стъкло (те са по-скъпи обаче), не се наблюдава ултравиолетова радиация. Друг много важен факт е, че радиацията се засича на разстояние <30см от самата крушка!

За живака - вярно е, но при предпазливо боравене с крушките не съществува опасност за човека. А иначе като се замислим колко напред сме с разделното събиране на боклука и как българинът се отнася към изхвърлянето на токсични вещества в природата... :lol:
Публикувай отговор