YTONG или тухли
- Nirvana
- Старо куче медалист
YTONG или тухли
Колеги,
я дайте акъл с какво според Вас е по-добре да си изградя терасата? Разбирам, че има + и - и при 2-те. При мен е за външна изолация и като гледам около мен всички са с YTONG, но прочетох доста разнородни мнения из нета и се стремя към по-доброто. От вътрешна страна на терасата мисля само шпакловка да направя и латекс. Доколкото чувам тухлите дават фира и по-лесно се чупят от външни условия и затова малко ме е страх. Но от друга страна, YTONG дават добра форма, без да изправям стени и доколкото знам са топлоизолиращи.
я дайте акъл с какво според Вас е по-добре да си изградя терасата? Разбирам, че има + и - и при 2-те. При мен е за външна изолация и като гледам около мен всички са с YTONG, но прочетох доста разнородни мнения из нета и се стремя към по-доброто. От вътрешна страна на терасата мисля само шпакловка да направя и латекс. Доколкото чувам тухлите дават фира и по-лесно се чупят от външни условия и затова малко ме е страх. Но от друга страна, YTONG дават добра форма, без да изправям стени и доколкото знам са топлоизолиращи.
СПА душ масажиращи слушалки, Фосфорни аксесоари и Smart плувки за риболов, Турмалинови аксесоари
- sawo
- Site Admin
- Обратна връзка:
Re: YTONG или тухли
Аз бих ползвал YTONG - по-добре се работи с него, по-прави форми дава и като цяло е по-добър материал. Терасата открита ли ще е? Ако да бих ползвал силиконова мазилка - много по-здрава е, изолира по-добре от влага и ако си вземеш специален валяк може да си докараш интересни шарки.
- Nirvana
- Старо куче медалист
Силиконовата мазилка над шпакловката ли се прави или директно върху YTONG-a?sawo написа:Аз бих ползвал YTONG - по-добре се работи с него, по-прави форми дава и като цяло е по-добър материал. Терасата открита ли ще е? Ако да бих ползвал силиконова мазилка - много по-здрава е, изолира по-добре от влага и ако си вземеш специален валяк може да си докараш интересни шарки.
СПА душ масажиращи слушалки, Фосфорни аксесоари и Smart плувки за риболов, Турмалинови аксесоари
- sawo
- Site Admin
- Обратна връзка:
Стига да запълниш фугите и други неравности, ако има такива може и директно отгоре. Аз приложих мазилката директно върху гол панел например. По принцип хваща върху всичко, даже и върху тапети.
- realprofesora
- Старо куче медалист
-
- Потребител
Слагай Ytong. По лек е, а това не е за пренебрегване. Има по-добра изолация в сравнение с тухлата, при една и съща дебелина. От вън задължително шпакловка с мрежа и върху нея декоративна мазилка.
- Zac
- Старо куче медалист
С итонг не рискуваш да ти се напука мазилката заради собственото тегло, специално за терасите.
- nefelen
- Модератор
- Обратна връзка:
Ще имаш голям проблем с влагата. Газобетонът е силно хигроскопичен. Сещай се че всичката влага била тя конденз или дъждовна ще се набие в него и рискуваш да стане всичко в мухъл. Трябва да сложиш водонепроницаеми пластове. Но да се предпазиш от конденза трябва или да слагаш по-паропропускливи пластове от газобетона, за да може да минават водните пари през него през зимата и лятото да може да изсъхва или да тотално да ограничиш да не достигат до газобетона водни пари с паронепроницаем пласт. Като цяло газобетон за външни стени май го практикуваме само в България.
Лично аз съм привърженик на тухлата
Лично аз съм привърженик на тухлата

s0 lItTlE tImE, s0 lItTlE t0 d0
- sawo
- Site Admin
- Обратна връзка:
Тухлата също е с двата крата в мухъла, когато не се прави както трябва. Слагаш силиконова мазилка отгоре и си чук.
- nefelen
- Модератор
- Обратна връзка:
Гола тухла мухлясала не съм виждал лично, ако са правени някакви изолации допълнително по нея можеsawo написа:Тухлата също е с двата крата в мухъла, когато не се прави както трябва. Слагаш силиконова мазилка отгоре и си чук.

- Nirvana
- Старо куче медалист
Значи, доколкото разбирам трябва да сложа от външна страна водонепроницаем пласт (предполагам ги има в наличност по складовете, откъдето ще заредя YTONG-a), после ред YTONG и всичко това се шпаклова и му се слага силиконово покритие! В едното кътче на терасата мисля да слагам барбекю, но аз да си го направя, нещо като малка каминка. Ще има огнеопорен пласт газобетонни тухли 100 %, но принципно това ще повлияе ли на YTONG-a, имам предвид ще се напука ли?
- sawo
- Site Admin
- Обратна връзка:
Голо каквото и да е едва ли ще мухляса, идеята е че никой не държи нито тухла нито каквото и да е голо освен ако няма да си правиш плевня примерноnefelen написа:Гола тухла мухлясала не съм виждал лично, ако са правени някакви изолации допълнително по нея можеsawo написа:Тухлата също е с двата крата в мухъла, когато не се прави както трябва. Слагаш силиконова мазилка отгоре и си чук.

- nefelen
- Модератор
- Обратна връзка:
Идеята е че газобетона поема много влага и за това
А и както казва Nirvana иска да прави камина/барбекю зимата ако се запали всичко ще плувне във влага
Като цяло бих го направил така
Зид тухла, от външната страна EPS за изолация, от вътре мазилка. За камината бих сложил обикновено метално тяло с комин и всичко ако се сещаш като тази има и по семпли и ще я опаковам в каменна вата и гипскартон за завършек

А и както казва Nirvana иска да прави камина/барбекю зимата ако се запали всичко ще плувне във влага
Като цяло бих го направил така
Зид тухла, от външната страна EPS за изолация, от вътре мазилка. За камината бих сложил обикновено метално тяло с комин и всичко ако се сещаш като тази има и по семпли и ще я опаковам в каменна вата и гипскартон за завършек
- sawo
- Site Admin
- Обратна връзка:
Ако се запечата мисля че няма да има никакъв проблем с влагата - доста хора имат така направени тераси никой не се е оплакал. Освен това не е добра идея да се товари така терасата - стена от тухли не е шега работа...
- nefelen
- Модератор
- Обратна връзка:
Споко оразмерени са на 150% минимум
Не съм фен на газобетона,дори и като ограждащи стени през две три стаи се чува какво става.
Ако тръгнеш да го правиш с газобетон отваряй сайта на итонг трябва да има всичко описано,как да работиш с продуктите им и какви завършаци да използваш, ако не кажи имам някаде едно промоционално дискче ще го кача

Не съм фен на газобетона,дори и като ограждащи стени през две три стаи се чува какво става.
Ако тръгнеш да го правиш с газобетон отваряй сайта на итонг трябва да има всичко описано,как да работиш с продуктите им и какви завършаци да използваш, ако не кажи имам някаде едно промоционално дискче ще го кача