Боклук в дисплея на лаптоп?
- nasenceto
- келеш
Боклук в дисплея на лаптоп?
Мислих си че имам изгорял пиксела на монитора на Тошибата. И бях го прежалил тоя дефект, щото японците приемат за дефект над 3 такива в различни краища на дисплея. ООообаче след повече от 4 месеца тва нещо се примести 3 санта на долу. Явно е няква голяма прашинка. Някой има ли идея как мога да я махна. Явно е навряна някъде съвсем навътре. Имам чуство че е зад екрана, щото седи наистина като изгорял пиксел. Дислея е тънтк и предполагам че е LED, което изключва тая възможност. Ако е LCD, бих решил че е между монохромните лампи и матрицата. Някой с идеи?
- sawo
- Site Admin
- Обратна връзка:
Re: Боклук в дисплея на лаптоп?
Може да е "stuck pixel" - това не е напълно изгоpял пиксел, а само вpеменно блокиpал такъв. Пpочети в google има начини да се опpавят такива пиксели.
- nasenceto
- келеш
Бях чел като се появи първоначално. Едните вариянти бяха с прилагане на груба сила точно върху пиксела или "масажиране". Другия вариянт, който пробвах беше с една програмка, която кара мястото около пискела да мига като заманяно с надеждата да се оправи. Нищо от тях не помогна. Факта, че се появява със абсолютно същата големина в близост до предишното място и това, че първото вече го няма (а седеше там с месеци, докато не забравих за него), ме кара да мисля че е някакъв боклук. Ама знам ли, може и да е stuck pixel наистина?
- sawo
- Site Admin
- Обратна връзка:
Снимай го с фотоапарат отблизо в macro режим. Ако е боклук няма да е абсолютно квадратно на размерите на един пиксел.
- nasenceto
- келеш
Нямам апарат, ама май не е напълно квадратно. Малко по голямо е сякаш в долния край и по голямо от 1 пиксел. По скоро като 4 пиксела един до друг, като горния ляв не е засегнат (3 са черни). Сега забелязвам, че на 1 сант от него има и още едно, почти незабележимо. Едвам го виждам като си навра физиономията до екрана, ама е там. Ако ми попадне под ръка фотоапарат ще го снимам и ще кача снимката.
- nasenceto
- келеш
- sawo
- Site Admin
- Обратна връзка:
С телефона не е 100% ясно, но доколкото виждам е в рамките на точно един пиксел - едва ли ще е боклук, още повече че наистина много трудно нещо може да се навре чак там, освен при сглобяването на самия дисплей, но щом преди го е нямало там няма да е това.
- nasenceto
- келеш
Интересното е че същото преди време беше 3 санта по нагоре, а сега там няма нищо.
- sawo
- Site Admin
- Обратна връзка:
Най-вероятно са различни пиксели. Единия се е оправил, друг се е появил...
- John3V
- Старо куче медалист
- Обратна връзка:
Проблема е в управлението на матрицата - 100%.
Няма да бъде отстранен гаранционно.
Няма да бъде отстранен гаранционно.
- nasenceto
- келеш
Кво ша рече "управлението на матрицата?
- nasenceto
- келеш
Tва жуотно пак се премести. Тоз път 3 санта на дясно. Баси феномена. Интересно е че по начина по който си нося компютъра в раницата (т.е. всеки ден без изключение има лашкане и търкаляне), посоката на преместване се пада "надолу".