Малко въпроси за колет от Америка :)

Задавайте тука въпроси от всякакво естество , които НЕ попадат във форумите по-долу.
Аватар
The enD
Старо куче медалист
Старо куче медалист

Малко въпроси за колет от Америка :)

Мнение от The enD »

Здравейте. Ще ми пращат пратка от Щатите в близките дни и искам да Ви попитам:
В пощата ли ще трябва да отида да си я взема?
Каква е таксата, която трябва да платя при вкарване от Щатите. Става дума за електроника, около 10 килограма?

Ако знаете нещо, което не знам и може да ми спести проблеми, също споделете.
Аватар
sawo
Site Admin
Site Admin
Обратна връзка:

Re: Малко въпроси за колет от Америка :)

Мнение от sawo »

Последно над определена сума (май беше $60) искат да се освободи от митницата. UPS имаха такава услуга, 10тина лева май беше вадиш им пълномощно (4лв) и те ти я освобождават (иначе ходиш до София и даваш поне 2-3 пъти повече пари)
Аватар
The enD
Старо куче медалист
Старо куче медалист

Мнение от The enD »

Початих си малко със sawo и излезна, че ще кажа да ми го пратят като подарък. Тъй като за електрониката не се плащало мито и ДДС може да пусна на реална стойност за да направя застраховката както си му е реда. Мислех да пускам на по-ниска, но сега разбирам, че няма мито и ДДС.

Някой нещо друго? :) :)
Аватар
besniaa
Старо куче медалист
Старо куче медалист

Мнение от besniaa »

има мито и ДДС... ако е на стойност над 30лв или валута над тази левова равностойност - трябва да попълваш декларация и т.н. тъпотии... дори като подарък да е - митническите служители могат да те накарат да платиш налозите върху цена, близка до реалната... иначе зависи по какъв начин ти е пратен колета - може да го получиш по пощата, по UPS, DHL и т.н.

UPS и DHL искат 10лв, за да ти пренасочат пратката от митница София към регионалната митница - т.е. да си платиш налога в Стара Загора, а не да ходиш до София...

но все пак зависи - може да минеш и без да плащаш нищо, ако е по преценка на служителя и без стойност...
Забравете бизнесa, всичко на този свят е лично!
Аватар
besniaa
Старо куче медалист
Старо куче медалист

Мнение от besniaa »

:)
Аватар
Da Edd
Старо куче медалист
Старо куче медалист
Обратна връзка:

Мнение от Da Edd »

При внос на лаптопи и мобилни телефони от САЩ се плаща само 20% ДДС, няма мито :)

http://ec.europa.eu/taxation_customs/dd ... ric=847130
Automatic data-processing machines and units thereof; magnetic or optical readers, machines for transcribing data onto data media in coded form and machines for processing such data, not elsewhere specified or included
fruitcake
Потребител
Потребител

Мнение от fruitcake »

На мен ми пратиха няколко неща преди 2 год. включително и електроника като общата сума беше над тази, която се обмитява.Разбира се, винаги има начин митата да се заобикалят.Иначе пратката би трябвало да ти пристигне в пощенския клон в Три Чучура-север :) Там ще ти кажат колко и какви пари дължиш и дали ще трябва да идеш до митницата в кв.Голеш
Аватар
The enD
Старо куче медалист
Старо куче медалист

Мнение от The enD »

besniaa написа:има мито и ДДС... ако е на стойност над 30лв или валута над тази левова равностойност - трябва да попълваш декларация и т.н. тъпотии... дори като подарък да е - митническите служители могат да те накарат да платиш налозите върху цена, близка до реалната... иначе зависи по какъв начин ти е пратен колета - може да го получиш по пощата, по UPS, DHL и т.н.

UPS и DHL искат 10лв, за да ти пренасочат пратката от митница София към регионалната митница - т.е. да си платиш налога в Стара Загора, а не да ходиш до София...

но все пак зависи - може да минеш и без да плащаш нищо, ако е по преценка на служителя и без стойност...
Ще ми пращат или с USPS или с FedEx, което излезне по-евтино. Явно ще ползвам и опцията за освобождаване от митница да не ходя до столицата.
besniaa написа::)
:)
Da Edd написа:При внос на лаптопи и мобилни телефони от САЩ се плаща само 20% ДДС, няма мито :)

http://ec.europa.eu/taxation_customs/dd ... ric=847130
Automatic data-processing machines and units thereof; magnetic or optical readers, machines for transcribing data onto data media in coded form and machines for processing such data, not elsewhere specified or included
Става дума за усилвател за кола. Определено е електроника, но не знам дали спада в "data-processing machines and units".
fruitcake написа:На мен ми пратиха няколко неща преди 2 год. включително и електроника като общата сума беше над тази, която се обмитява.Разбира се, винаги има начин митата да се заобикалят.Иначе пратката би трябвало да ти пристигне в пощенския клон в Три Чучура-север :) Там ще ти кажат колко и какви пари дължиш и дали ще трябва да идеш до митницата в кв.Голеш
Ще се праща с куриерска фирма и разбрах... че се получава в офиса на самата фирма.
Начини за заобикаляне на митото? Сподели. :)
Аватар
admin
Site Admin
Site Admin
Обратна връзка:

Мнение от admin »

Аз на скоро освобождавах часовници, доста скъпи. Първия ходих до митницата да го освобождавам, за втория направо в пощата. При първия ми казаха, че ако са били написали цената на часовника върху кутията нямало да ме разкарват до митницата за да го освобождавам. Втория си го получих направо от пощата гише 21. Също така ако ще го освобождаваш от митница ти трябва единен европейски номер, той е безплатен и се попълва заявлението на митницата.
"There is no 'patch' for stupidity."
fruitcake
Потребител
Потребител

Мнение от fruitcake »

Ако се праща с куриерска фирма би трябвало да го получиш в офиса на фирмата и митото трябва да не важи тук!
Аватар
besniaa
Старо куче медалист
Старо куче медалист

Мнение от besniaa »

извинявам се, пропуска е мой - мито не знам дали има, но ДДС се плаща.. и при плащането на ДДС се изготвя митническа декларация за стойността на стоката, после се плаща и тогава се освобождава...

пример:

преди време получавам пратка по DHL за обмитяване, от офиса в София ми се обадиха и ми поискаха 10лв , за да я прехвърлят тук - като дойде в СтЗ, отидох до офиса им и взех един документ, за стойността й и с него в митницата, да си платя ДДС-то, след това с документа за платено ДДС отидох пак в DHL и си я освободих - митническата декларация е най-добре да се попълни от човек, който го е правил.. мито не платих, затова обърках ДДС с митото в предния си пост...
Аватар
sawo
Site Admin
Site Admin
Обратна връзка:

Мнение от sawo »

С UPS им извадих пълномощно, платих някаква такса 10тина лева и направо ми я донесоха до адреса :) Всички документи всичко те си оправиха.
Аватар
The enD
Старо куче медалист
Старо куче медалист

Мнение от The enD »

admin написа:Аз на скоро освобождавах часовници, доста скъпи. Първия ходих до митницата да го освобождавам, за втория направо в пощата. При първия ми казаха, че ако са били написали цената на часовника върху кутията нямало да ме разкарват до митницата за да го освобождавам. Втория си го получих направо от пощата гише 21. Също така ако ще го освобождаваш от митница ти трябва единен европейски номер, той е безплатен и се попълва заявлението на митницата.
Първият в коя митница ходи, старозагорската?
Вторият щом не си ходил да го освобождаваш каква е била разликата, че направо в пощата?
besniaa написа:извинявам се, пропуска е мой - мито не знам дали има, но ДДС се плаща.. и при плащането на ДДС се изготвя митническа декларация за стойността на стоката, после се плаща и тогава се освобождава...

пример:

преди време получавам пратка по DHL за обмитяване, от офиса в София ми се обадиха и ми поискаха 10лв , за да я прехвърлят тук - като дойде в СтЗ, отидох до офиса им и взех един документ, за стойността й и с него в митницата, да си платя ДДС-то, след това с документа за платено ДДС отидох пак в DHL и си я освободих - митническата декларация е най-добре да се попълни от човек, който го е правил.. мито не платих, затова обърках ДДС с митото в предния си пост...
Тази митническа декларация не разбрах от къде е?
sawo написа:С UPS им извадих пълномощно, платих някаква такса 10тина лева и направо ми я донесоха до адреса :) Всички документи всичко те си оправиха.
Жалко, звучи ми доста лесно с тях, но от 100 и нещо става 200 и нещо долара куриера, абе двойно.

Засега плана е с USPS и да се мъча с нашите пощи. Като пристигне отивам до митницата тук, освобождавам и съм готов...предполагам.
Аватар
spiralkinda
Потребител
Потребител

Мнение от spiralkinda »

Много интересно четиво, сега не знам как са нещата http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2010/01/ ... e_mitnica/" onclick="window.open(this.href);return false; :lol:
Аватар
admin
Site Admin
Site Admin
Обратна връзка:

Мнение от admin »

Това го четох, голямо разкатаване :lol:
"There is no 'patch' for stupidity."
Публикувай отговор