Наскоро излезе статистика на БНБ за депозитните и кредитните сметки на домакинствата и фирмите в българските банки.
На картинката съм отбелязал малко факти за размисъл - какъв ръст за 1 година има в депозитите над 100хил и над 1млн лв и какъв ръст има на депозитите на домакинствата с нисък до среден социален статус.
Оказва се, че има близо 500 милионери, чийто брой константно расте. Имайте предвид също, че става дума за сметки на ФИЗИЧЕСКИ лица - статистиката не включва фирмения капитал. Или пък изнесените пари в чужди банки.
Нищо ново не казвам, просто официална статистика, която потвърждава една всеизвестна за повечето хора теза, която няма да я чуете афиширана по новините или в пресата за съжаление.
Tва му се вика криза. Богатите станаха по - богати, а бедните по бедни. Тая тенденция се забеляза още с началото на кризата, която беше прекрасния повод за много работодатели да нямалят заплатите и социалните придобивки на персонала си, дори и да не бяха подушили още за криза или нещо подобно.
Baev написа:Ти бизнес имаш ли? Нямаш представа какво необмислено и повърхностно мнение си написал.
Не говоря за дребния бизнес, а за най-големите. Мога да ти дам 10-на примера само в Стара Загора. Това беше и начина едрия бизнес да изпапа дребния и средния. Още ли ти се струва необмислено?
Наистина нямам желание да ти разяснявам в момента, даже изобщо. За да не сметнеш, че се заяждам ще ти кажа едно нещо.
Когато дадена фирма не може да се справи в момент на криза и фалира, тя отваря пазар, който се заема от по-стабилна на нея фирма. Тук няма значение дали е голяма средна или малка организация. Кризата пречиства пазарите от нестабилните фирми.
Наистина ми е интересно да разбера за тези 10 фирми от Стара Загора и какво точно са направили? Не защото, можеш да ми отвориш очите, а защото ми е интересно какви ще ги съчиниш.
Първия ти абзац е абсолютно верен. И аз не целя да се заяждам. Стабилни фирми за мен означава не само такива с добра фирмена политика, качествена и достатъчно конкуретна (разбирай евтина) продукция. Под стабилна фирма аз разбирам такава с ресурси (предимно финансови), защото това и позволява да устоява на вълнениета на пазарите. Ако имаш собствен бизнес, най - вероятно сам знаеш че най големия проблем е междуфирмената задлъжнялост, и големия гърч е превеждането на парите за готовата продукция. Случва се често да бачкаш като луд за поръчки с нищожна печалба, да инвестираш значителни средства (разбирай човекочасове, материали, консумативи и т.н.) и на края да не ти платят с месеци. За да устои една фирма на всички тези спънки трябва да е финансово стабилна.
Относно бизнесмените на кризата ще ти дам само един пример - Дечо Колев. Човека който си купува коли за милиони и ремонтира изцяло производствените си халета месец след като е намалил заплатите на 2 етапа и производството му се върти с пълни обороти. Два месеца по късно отново ги намаля, въпреки че няма спад в работата. Репликата му знаеш ли ква е? -"На портала е пълно с кандидати за работа". Примери такива много. Навремето беше много с акъла си и много му се радвах на начина на правене на бизнес, щото беше от малкото хора, които инвестираха както в механизация, така и в качествен персонал. За съжаление имам чуство че го изпра съчмата преди 3-4 години и коренно промени манеиера си на работа.
Не си мисли че съм далечен страничен наблюдател на нещастието на дребния бизнес. Работя в малка фирма и съм нон-стоп с шефа по клиенти, контрагенти и т.н. в града и из страната. Знам до стотинка движението по сметката му (смея да кажа по добре от него самия), а по стечение на обстоятелствата и на доста от нашите партньори и знам че ситуацията е изключително тежка. За по - голямата част е на косъм. Още повече, сме фирма занимаваща се със строителство и заварени конструкции (най-потърпевшия отрасъл). Не ме мисли за някой недоволен арбайтер, знаещ само да плюе и бълва злъч по администрацията и управата на фирмите.
Предполагам, че и това съчинение няма да ти хареса. Ако е така няма смисъл да продължаваме по темата. Всеки си има собствено мнение за нещата от живота. Важното е да сме толерантни и винаги открити и за други гледни точки.
Baev написа:
Когато дадена фирма не може да се справи в момент на криза и фалира, тя отваря пазар, който се заема от по-стабилна на нея фирма. Тук няма значение дали е голяма средна или малка организация. Кризата пречиства пазарите от нестабилните фирми.
Ще ме извиняваш, но когато потреблението постоянно се свива, пазарът следва търсенето и следователно и той се ограничава. Когато няма търсене на даден продукт, и перфектната организация да го предлага, равносметката ще е провал. Гаранция
Единственият изход е преориентация към нови пазарни ниши или нова сфера на дейност, което за множеството дребни занаятчии и търговци е невъзможно!
Baev написа:
Ще ме извиняваш, но когато потреблението постоянно се свива, пазарът следва търсенето и следователно и той се ограничава. Когато няма търсене на даден продукт, и перфектната организация да го предлага, равносметката ще е провал. Гаранция
Единственият изход е преориентация към нови пазарни ниши или нова сфера на дейност, което за множеството дребни занаятчии и търговци е невъзможно!
Аз пък не мога да разбера, след като си ме цитирала (предполагам си жена), с какво от написаното ми оборваш поста?
Не съм жена, не се подвеждай по подписа ми, фирмата не е моя
Не става дума за продукти като кисело мляко, където можеш да смениш суровината с по-евтина и да се пригодиш към търсенето и пазара, като така да преодолееш негативния ефект на инфлацията върху замразените доходи на хората.
В бранша на дървообработването потреблението все още не се е повишило, дори мога да твърдя, че се е влошило. Казвам ти го, защото продаваме на голяма част от производителите в града и окръга и знаем как върви работата им. Същото се отнася и за много други браншове, оборотите им падат просто защото хората масово ограничават потреблението си до основни хранителни продукти. И ако си забелязал, по малките магазинчета регалиите се напълниха с евтина нискокачествена стока, което е доста показателно.
Знам и аз работя във фирма занимаваща се с търговия. Всеки ден нещата са ми пред очите. Като се започне от складовете на едро, магазините и крайния потребител.
Явно в темата искате обосновка на всеки отговор (която не мога да дам) , но от това което съм чувал от хората - Пари при пари отиват... Така че няма смисъл да спорим кой колко пари направил или загуил при положение че сме последна дупка на кавала. Да се лаем по форумите - смисъл 0 !