fruitcake написа:Тъкмо помислих, че и професора е решил нещо да пита и той нещо да не знае, ама нейсе.Имаш прекалено грубо отношение към човека, който е изказал мнението си по-горе, а и не само към него.Откъде накъде твоите измервания ще са перфектните, а формулите ще са грешни....?
Както и да е, аз имам някакъв стиропор на тавана ама не го знам какъв е и пак си е студено на пода

Може би проблема е, че съм на първия етаж.
Аз пък ще използвам твоята тема и ще питам теб и нефелен следния въпрос, но аз питам наистина тъй като нямам никаква идея как да си реша проблема: Кухнята ми е северна и малката тераса е вкарана вътре и е изолирана отвън и е с PVC дограма.Проветрява се всеки ден, защото се готви там и въпреки това от 1 месец насам кондензацията е на макс и си има капки по тавана направо (тавана пак е със стиропор:) Ако сложа отвътре каменна вата с гипсокартон дали ще си реша проблема?
Смяната на дограмата с нова влошава функционирането на вентилация, тъй като в помещенията не постъпва свеж въздух, а това осезателно се отразява на качеството на стайния въздух – признак за това е появата на конденз по прозорците и мухъл по стените.
Конденза по тавана не е от изолацията, а от влагата във въздуха и липсата на вентилация.Аз имам остъклена тераса и ширма ми беше на вътрешна циркулация.Преди да изкарам навън въздуха от него по стъклопакета на дограмат се стичаха ручейчета от вода и замръзваха на пода на терасата от старана на кухнята.Така че първото нещо което трябва да направиш е да изведеш парите от кухнята навън.
За дограмата и вентилацията ще кажа ,че в Европа има стандарт за дограмите, които задължава всички производители да предвиждат вентилациони отвори които да позволяват смяна на въздуха в помещението.
1. Колко пъти трябва да се смени въздухът в дадено помещение за един час. Ето някои препоръчителни норми (тези стойности не са задължителни и могат да се променят в зависимост от конкретния случай):
Битови помещения:
От хигиенна гледна точка е предвидено количество пресен въздух от 10 – 25 м3 на човек на час. Това означава,че за жилищно помещение с площ 30 м2 и височина 2,5 м (т.е. 75 3), в което се намират 3 души, които се нуждаят от свеж въздух от окл. 60 м3 куб/час, въздухът трябва да се сменя 0,8 пъти на час.
Кухня 6 пъти
Баня 5 пъти
Санитарен възел 7 пъти
Пералня 10 пъти
Мазе 4 пъти
Гараж 4 пъти
Тоалетна 10 пъти
Относителна влажност: Колкото по-топъл е въздуха, толкова повече влага може да поеме. Важи и обратното – колкото по-студен е въздуха, толкова по-малко влага може да поеме.
Нека дадем един пример: в 1 м3 въздух затоплен до 20о С може да има максимално 17,5 гр. вода в газообразно състояние. Същото количество въздух при температура 0о С може да поеме само 5 гр. вода. На практика това означава следното: когато се охлади 1 м3 влажен въздух (отн. влажност 100%) от 20о С до 5 С, тогава се кондензират на капки 12,5 гр. вода.
Студеният въздух е винаги “сух въздух”! Отново и отново се чува през късната есен при температури близо до 0о С и много висока относителна влажност, че прозорците не трябва да се отварят, за да не се внесе влага в къщата. Това мнение е погрешно. От горепосочения пример се разбира, че при 0о С и отн. влажност 90% въздухът е поел само 4 гр/М куб. вода. Ако този въздух се зазтопли до 20о С, то той може да поеме до 100%-то си насищане оше (17,5 – 4) = 13,5 гр. вода. За нашата ежедневна практика това означава, че прекомерната влажност в жилищните помещения може да бъде премахната само чрез ефективно проветряване.