Изолация на практика.Въпроси за напреднали?!

Яко PHUN ;-)
Място за разтоварване на умствения багаж на потребителят! Вицове-мицове, клипове, закачалки за откачалки и тем подобни яко къртещи фаянса на комшията нещица.
Аватар
realprofesora
Старо куче медалист
Старо куче медалист

Изолация на практика.Въпроси за напреднали?!

Мнение от realprofesora »

Скъпи съфорумци ,
Живея в панелка.
Намислил съм да си сложа плоскости СТИРОПОРЕНИ от тези квадратните. С размери 50/50см. И са дебели 8мм !!!

Плоскостите искам да залепя на тавана ,защото ми се струва, че топлината отива на тавана , там се охлажда(отдава топлина ) топли пода на комшиите над мен и се връщасъс сетни сили :lol: , при мен да ми топли краката :lol: , каквото е останало от нея.
Та мисълта ми е :1. Ще има ли ефект специално от тези плочи и какъв ще бъде той?
2.Каква ще бъде разликата в температурите измерена на- тавана-( между плочите и тавана) и- температурата в стаята горе преди плочите.(дано сте ме разбрали)?
Моля да се отговаря само и конкретно на въпросите ми.И да не се предлага друг вид изолация.ИСКАМ КОНКРЕТНО ЗА ТЕЗИ ПЛОЧИ ДА КОМЕНТИРАМЕ.
plo4a.JPG
Т1, Т2.JPG
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Popopopopo
Аватар
nefelen
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Re: Изолация на практика.Въпроси за напреднали?!

Мнение от nefelen »

При 4cm XPS идва към 12 градуса и нещо разликата в температурите от двете страни на изолацията. При 0.8 cm ще е към 2-3 градуса (въпрос на сметки и зависи този над теб дали топли стаята или не).
От изолация винаги файда има, но да не те нападне мухала и да си докараш само нерви на главата. Внимавай с материалите които ползваш, най-добре е да намериш някоя система за вътрешна топло изолация и да прочетеш всичко за нея преди да се заемеш с изпълнението й. Разбира се е хубаво да ползваш и материалите на същата фирма, на която си гледал системата. :cheers:
s0 lItTlE tImE, s0 lItTlE t0 d0
Аватар
realprofesora
Старо куче медалист
Старо куче медалист

nefelen написа:При 4cm XPS идва към 12 градуса и нещо разликата в температурите от двете страни на изолацията. При 0.8 cm ще е към 2-3 градуса (въпрос на сметки и зависи този над теб дали топли стаята или не).
От изолация винаги файда има, но да не те нападне мухала и да си докараш само нерви на главата. Внимавай с материалите които ползваш, най-добре е да намериш някоя система за вътрешна топло изолация и да прочетеш всичко за нея преди да се заемеш с изпълнението й. Разбира се е хубаво да ползваш и материалите на същата фирма, на която си гледал системата. :cheers:
Над мен не се топли.
Опитай пак, дотука си гола вода.
Това което го пише по книжата , не расте по нивята(народна мъдрост)
temp under pads.JPG
Жокер-Колко мислиш е температурата между плочите и тавана, като имаш в предвид, че под плочите в стаята е 25*C?
temp under pads.JPG
Popopopopo
Аватар
nefelen
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от nefelen »

Хах гледай го ти хем пита хем се заяжда после :D както би казал Бойко "Ти пък си много убав"
Аз бих казал, че замерването ти на теб е гола вода :D
Правил съм експерименти в лабораторни условия, температурите на отделните пластови си излизат, точно както като ги сметнеш по формулите от нормите (Наредба 7 от 200* година за енергийна ефективност)
През таз дупка всичкото ти топло си отива от горе и все едно нищо не става.
Ей тук може да видиш наредбата, ако ти се занимава сметни си ги ти :)
Аватар
realprofesora
Старо куче медалист
Старо куче медалист

nefelen написа:Хах гледай го ти хем пита хем се заяжда после :D както би казал Бойко "Ти пък си много убав"
Аз бих казал, че замерването ти на теб е гола вода :D
Правил съм експерименти в лабораторни условия, температурите на отделните пластови си излизат, точно както като ги сметнеш по формулите от нормите (Наредба 7 от 200* година за енергийна ефективност)
През таз дупка всичкото ти топло си отива от горе и все едно нищо не става.
Ей тук може да видиш наредбата, ако ти се занимава сметни си ги ти :)
Не знам за каква дупка ми говориш и за какви изчисления в лабораторни условия , само ,че аз не живея в лаборатория.
Тази дупка която виждаш от там ми виси кабела за лампата и се скрива с конзолката на абажура, тъй че няма страшно да избяга топлото.
Сега да ти кажа защо пуснах темата: Просто за да се уверя ,че теорията се разминава с практиката и то доста.
1во на тавана съм залепил вече въпросните плочи и да ти кажа ефекта от тези 8мм е невероятен.
2ро температурата измерена от мен е достатъчно точна за да ми даде ясна представа колко много е разминаването в разни там формули и ерзац специалисти, проектанти и други шарлатани с които се заблуждават(самозаблуждават) хората.
3то Разликата в температурите е около 9-10 градуса което ме довежда на мисълта , че всеки сам трябва да решава за себе си каква изолация да слага .Аз за мен вече съм решил.
П.С. Точно в дупката над конзолката на абажура наврях навътре около 20см замерващия край на сензора на дигиталния термометър- показа около 16*C При 25* температура на стаята.От това по-добре , здраве му кажи.
И моля не ми пробутвай разни си му там формули и научни заключения или лабораторни тестове , ами ми кажи на практика нещо правил ли си изобщо.
Та като отговор на това което ще ми кажеш аз ще ти кажа предварително една народна мъдрост: Аз на х*я си ли да вярвам или на тъпана. Ако не я знаеш цялата мога да ти я разкажа.
Ето ти и снимка на замерването на температурата над изолационните плочи.
Няма никакъв проблем всеки един от форума да дойде у нас и пред него заедно да направим замервания за да се убеди в истинността на резултатите.Може да донесе и термометри от НАСА ,ако иска. :lol:
temp about pads.JPG
Popopopopo
Аватар
nefelen
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от nefelen »

Правил съм на над 20 сгради изолацията. Външна, вътрешна с вата, с полимерни материали и какво ли още не. Не може да кажеш, че има разминаване между теория и практика, защото формулите по които се определя дебелината на една топло изолация и температурата на всеки един пласт от нея са си формули от физиката и термодинамиката. Те са известни от доста време на хората и са се доказали във времето. Не може да отричаш природата все пак, това е все едно да кажеш изминах 100 km за 2 часа ама скоростта ми не е 50km/h.
Всички сме шарлатани :lol: и никой не си разбира от работата
За Стара Загора за вътрешна изолация идва 4cm, като минималната външна температура е -15 градуса, а в помещението е 19 ... и както казах по горе идва 12 градуса разликата в двата края на изолацията.
Не ме разбирай нито се заяждам нито нищо, само изразявам мнение :cheers:
Аватар
realprofesora
Старо куче медалист
Старо куче медалист

Разбрах, че си "доктор Ливайн на изолациите" , само дето по формулите и голямата си практика не можа да познаеш колко е разликата НА ПРАКТИКА между слоя изолация 8мм стиропор и панелна плоча.По твоята формула излезе 2-3*C(цитирам горен пост).
Така, че скъпи колега (по форум) успех в изолациите, но аз ще продължавам да вярвам единствено на к*ра си.
Popopopopo
Аватар
realprofesora
Старо куче медалист
Старо куче медалист

Разбрах също ,че обичаш и куестовете за скорост и разстояние.За да направим съспенс ще прибавя и разход на гориво.
Сега и самата задачка: Ако имаме 3 камиона ЗИЛ 130, с еднакво тегло и еднаква мощност на двигателите (всчиките бензинови 5000куб см. 8 цилиндъра V образни) и (!) камионите карат в колона под строго определен ред-1вия винаги е водач, 2рия си е 2ри , а 3тия последен , разбира се .. Пътуват от Бургаз до София,тръгват заедно и на финала пак са ЗАЕДНО като се стараят да не развалят колоната .Можеш ли да ми кажеш какъв ще бъде разхода на гориво на 3мата поотделно.На кой ще бъде най-голям разхода и на кой най -малък. ??? И дано ти помогнат формулите :lol:
Popopopopo
Аватар
Matrix_man
Потребител
Потребител
Обратна връзка:

Мнение от Matrix_man »

//off
Професоре, какви за тези ЗИЛ-ове с тоя малък мотор? "Скопени" нещо ми се виждат.... :twisted:
fruitcake
Потребител
Потребител

Мнение от fruitcake »

Тъкмо помислих, че и професора е решил нещо да пита и той нещо да не знае, ама нейсе.Имаш прекалено грубо отношение към човека, който е изказал мнението си по-горе, а и не само към него.Откъде накъде твоите измервания ще са перфектните, а формулите ще са грешни....?
Както и да е, аз имам някакъв стиропор на тавана ама не го знам какъв е и пак си е студено на пода :) Може би проблема е, че съм на първия етаж.
Аз пък ще използвам твоята тема и ще питам теб и нефелен следния въпрос, но аз питам наистина тъй като нямам никаква идея как да си реша проблема: Кухнята ми е северна и малката тераса е вкарана вътре и е изолирана отвън и е с PVC дограма.Проветрява се всеки ден, защото се готви там и въпреки това от 1 месец насам кондензацията е на макс и си има капки по тавана направо (тавана пак е със стиропор:) Ако сложа отвътре каменна вата с гипсокартон дали ще си реша проблема?
Аватар
mupk0
Потребител
Потребител

Мнение от mupk0 »

От тези плочи има файда,но доста малка както каза колега по-горе.Динко в грешка си.Термодатчика ти на мултицета се допира до плочата и затова температурата е такава.Опитай се ,да задържиш датчика в дупката без да се допира никъде...тогава вече е друга бира :)

Файда от тези плоскости има,но и за цената им това е .Предиствата са 2.Освежаваш и изолираш малко.Имам приятели с такова нещо и не са казали,че рязко е станало топло,но поне изглежда свежо :)
Аватар
stivans
Старо куче медалист
Старо куче медалист

Мнение от stivans »

fruitcake написа:Тъкмо помислих, че и професора е решил нещо да пита и той нещо да не знае, ама нейсе.Имаш прекалено грубо отношение към човека, който е изказал мнението си по-горе, а и не само към него.Откъде накъде твоите измервания ще са перфектните, а формулите ще са грешни....?
Както и да е, аз имам някакъв стиропор на тавана ама не го знам какъв е и пак си е студено на пода :) Може би проблема е, че съм на първия етаж.
Аз пък ще използвам твоята тема и ще питам теб и нефелен следния въпрос, но аз питам наистина тъй като нямам никаква идея как да си реша проблема: Кухнята ми е северна и малката тераса е вкарана вътре и е изолирана отвън и е с PVC дограма.Проветрява се всеки ден, защото се готви там и въпреки това от 1 месец насам кондензацията е на макс и си има капки по тавана направо (тавана пак е със стиропор:) Ако сложа отвътре каменна вата с гипсокартон дали ще си реша проблема?
Смяната на дограмата с нова влошава функционирането на вентилация, тъй като в помещенията не постъпва свеж въздух, а това осезателно се отразява на качеството на стайния въздух – признак за това е появата на конденз по прозорците и мухъл по стените.
Конденза по тавана не е от изолацията, а от влагата във въздуха и липсата на вентилация.Аз имам остъклена тераса и ширма ми беше на вътрешна циркулация.Преди да изкарам навън въздуха от него по стъклопакета на дограмат се стичаха ручейчета от вода и замръзваха на пода на терасата от старана на кухнята.Така че първото нещо което трябва да направиш е да изведеш парите от кухнята навън.
За дограмата и вентилацията ще кажа ,че в Европа има стандарт за дограмите, които задължава всички производители да предвиждат вентилациони отвори които да позволяват смяна на въздуха в помещението.

1. Колко пъти трябва да се смени въздухът в дадено помещение за един час. Ето някои препоръчителни норми (тези стойности не са задължителни и могат да се променят в зависимост от конкретния случай):
Битови помещения:
От хигиенна гледна точка е предвидено количество пресен въздух от 10 – 25 м3 на човек на час. Това означава,че за жилищно помещение с площ 30 м2 и височина 2,5 м (т.е. 75 3), в което се намират 3 души, които се нуждаят от свеж въздух от окл. 60 м3 куб/час, въздухът трябва да се сменя 0,8 пъти на час.

Кухня 6 пъти
Баня 5 пъти
Санитарен възел 7 пъти
Пералня 10 пъти
Мазе 4 пъти
Гараж 4 пъти
Тоалетна 10 пъти
Относителна влажност: Колкото по-топъл е въздуха, толкова повече влага може да поеме. Важи и обратното – колкото по-студен е въздуха, толкова по-малко влага може да поеме.

Нека дадем един пример: в 1 м3 въздух затоплен до 20о С може да има максимално 17,5 гр. вода в газообразно състояние. Същото количество въздух при температура 0о С може да поеме само 5 гр. вода. На практика това означава следното: когато се охлади 1 м3 влажен въздух (отн. влажност 100%) от 20о С до 5 С, тогава се кондензират на капки 12,5 гр. вода.

Студеният въздух е винаги “сух въздух”! Отново и отново се чува през късната есен при температури близо до 0о С и много висока относителна влажност, че прозорците не трябва да се отварят, за да не се внесе влага в къщата. Това мнение е погрешно. От горепосочения пример се разбира, че при 0о С и отн. влажност 90% въздухът е поел само 4 гр/М куб. вода. Ако този въздух се зазтопли до 20о С, то той може да поеме до 100%-то си насищане оше (17,5 – 4) = 13,5 гр. вода. За нашата ежедневна практика това означава, че прекомерната влажност в жилищните помещения може да бъде премахната само чрез ефективно проветряване.
Стара Загора
Аватар
nefelen
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от nefelen »

За какво ли си правя и аз труда да пиша, като знам че всички ще ме наругаят накрая :D
Пускаме си теми само да се ругаем, а преди беше да си помагаме . . .
Аватар
sawo
Site Admin
Site Admin
Обратна връзка:

Мнение от sawo »

Придържайте се към добрия тон, аз досега във всички караници видях само един аргументиран и добре обяснен пост на stivans и един на nefelen.
Аватар
realprofesora
Старо куче медалист
Старо куче медалист

fruitcake написа:Тъкмо помислих, че и професора е решил нещо да пита и той нещо да не знае, ама нейсе.Имаш прекалено грубо отношение към човека, който е изказал мнението си по-горе, а и не само към него.Откъде накъде твоите измервания ще са перфектните, а формулите ще са грешни....?
1во Кажи ми какъв ти е ширма , след като готвиш в кухнята- всичките изпарения трябва да се отвеждат извън помещението и то доста добре , не само да се имитира дейност.
2ро Споменах ли ти за мнението си ,че външната изолация е пълна химера и булшит....и шит и каквото си искаш го наречи , само не и изолация.Изобщо не разбирам как се хващате на подобни глупости и си мислите, че тези камъни -панелите ще се стоплят и изолират отвън.Ами, че панелата си е един добър проводник и след като ти я изолираш отвън тя от комшията ти ще ти проведе студа пак на твойта стена.Отвътре му е майката ,ОТВЪТРЕЕЕЕЕ!!!!
3то С вътрешна изолация ще си решиш проблема-вата и гипсокартон-цялостно.Но без добър ширм влагата ще търси винаги най -студеното място и ще кондензира там.Пък ако ще и да се намира на средата на задника ти(колкото и грубо да звучи )Това е братя Живия живот, не сухите формули и кухи съвети на д-р Ливайновци.
@мирко -брата ела да направим замерване на хола дето няма залепени плочи , та да допреш сензора на тавана горе да видим колко разлика ще покаже, ама хубаво го допри та дано се охлади добре , но едва ли щото тавана ще се е затоплил от въздуха в стаята. :cheers:
Popopopopo
Публикувай отговор