Нека всеки, който има мнение по въпроса било то положително или отрицателно и иска, да го сподели с останалите. Аз не мога да пропусна да кажа 2-3 благи думи за едни от най-добрите CG (Computer Generated) филми в историята на киното. Едни от първите правили опити в подобна насока са момчетата от студиото PIXAR . И така през далечната 1995г, след денонощен труд и много изпито кафе се появява и първия пълнометражен филм изцяло създаден от компютър - Toy Story (познато в България като "Играта на Играчките"). Анимацията е убийствена, играчките са си...играчки, а хората са гротескно представени. Както и да е, филма печели оскар, а PIXAR става световно известна фирма. Няколко години след това се появява и логическото продължение на филма - Тoy Story 2 , който по нищо не отстъпва на първата част. Графиката е подобрена в пъти, а действието на филма е далеч по-мащабно от преди. Следващия филм, който ми направи силно впечатление, това беше създадения със съгласието и под ръководството на SquareSoft - Final Fantasy . Който каквото иска да говори за този филм, но той си беше революция. Изцяло създаден от компютър, филма беше толкова добър, че до като го гледах бях с виснала до пода...лига. Над него са работили хора от цял свят, като за създаването му са използвани 1000 Pentium 3-ки, вързани под Linux, а програмите, на които е правен е Maya и Light Wave. За мен този филм винаги ще си остане велик! Наскоро излезлият шедоьовър нa PIXAR - Finding Nemo също ми привлече вниманието. Стахотна анимация, много смях, интересна история, перфектно озвучаване. Не случайно грабна няколко Оскар-а. Анимацията не беше на нивото на Реална Фантазия, но Пиксарци никога не са се стремили филмите им да изглеждат реалистично. И точно в това е техният чар. Още един филм, който ми направи ако не мога да кажа силно, то поне добро впечатление, беше френската продукция на Xilam - Kaena . Анимацията е подобна на тази на Пиксарци, но франчайзите са използвали хитро ефекта с "motion blur" познат ни от NFSUnderground и Prince Of Persia: The Sands Of Time и са създали нещо наистина доста впечатляващо - ако не откъм история, то поне откъм графика. Наскоро гледах и филма спонсориран от компанията LEGO, а именно Bionicle - Mask Of Light . Отново създаден от комютър, но за съжаление не мога да кажа добри думи за анимацията тук. Всичко е много изкуствено и постно. Това е може би най-зле направеното CG, което съм гледал някога. Нека да не пропускам и шедьовъра наречен The Animatrix , или по-точно Chapter 04: The Final Flight Of Osiris . Ето тук ставаме отново свидетели на разкъртваща компютърна анимация, доближаваща се до тази на Final Fantasy: The Spirits Within. "Последния полет на Озайрис" наистина е кратко, но за сметка на това доста добре пипнато филмче. Доста назад в хронологичната таблица ако се върнем, ще се сбълскаме с още едно супер добре пипнато компютърно-генерирано филмче, но този път на DreamWorks - Ant Z . Анимацията там също е доста добра, като при първо гледане веднага се правят асоциаций с тази на PIXAR. Но "Мравката Зи", както и другия подобен пълнометражен CG филм " А Bugs Life " ни показаха за пореден път, след Toy Story, високата технология и ни запознаха с стремглавото и напредване във времето, в което живеем. Следващия филм в списъка, това е " Chickenrun ", отново на DreamWorks. За съжаление за тукашната анимация не може да се каже нищо хубаво. Всичко е като пластелинено, и натяква с изкуствеността си. Приятен полъх пристигна и със " Ice Age ", при който човешкото присъствие беше заменено с това на животните, но това не му попречи да се нареди сред най-добрите CG анимаций създавани някога. За съжаление не може да се кажи същото и за Monsters Inc. , който въпреки, че беше на PIXAR някак си изостана малко назад и в страни. И за десерт ще оставя най-доброто според мен CG излизало в близките години - Shrek . Геройте отново са представени по гротескния образец, анимацията е разкошна, а смеха - в конски количества. За сега това са 2-те най-добри CG-та които съм виждал някога - Final Fantasy: The Spirits Within и Shrek .
Какво да кажа за завършек? С огромен трепет чакам това, което се канят пичовете от SquareSoft да тръснат скоро на пазара, а именно - Final Fantasy 7: Advent Children . Очаквам от това много. Ако не революция, то поне нещо толкова страхотно, което да оправдае безбожно високата сума пръсната за създаването му. А и ако съдя по рекламите, разочаровани няма да има. Дано!
Компютърната Анимация във Филмите
- SniperBeta
- Модератор
- Обратна връзка:
Компютърната Анимация във Филмите
Последно промяна от SniperBeta на Пет Апр 02, 2004 11:31 am, променено общо 2 пъти.
- dGeneRator
- Потребител
- Обратна връзка:
- SimonseN
- Модератор
- Обратна връзка:
- SniperBeta
- Модератор
- Обратна връзка: