AEЦ Фукушима - какво мислите?

Задавайте тука въпроси от всякакво естество , които НЕ попадат във форумите по-долу.
Аватар
sawo
Site Admin
Site Admin
Обратна връзка:

Re: AEЦ Фукушима - какво мислите?

Мнение от sawo »

Da Edd написа:sawo, става дума за вторичните охладителни системи http://www.nei.org/filefolder/BoilingWa ... sign_3.jpg
Не мога да коментирам, защото не съм специалист, доколкото знам и той не е и са възможни неточности, но със сигурност информацията е автентична, доколкото човекът е в епицентъра на събитията и няма нищо общо с правителството или интересите на ядреното лоби. :)
Така е, но ядреното лоби няма интерес да изкарва нещата по-тежки отколкото са, което излиза че е така ако приемем всичко казано от доктора за вярно :) Все пак аз взимам основни факти като точки за съпоставяне, като измерваните стойности на радиация, които е по-трудно да се прикрият, при все че стотици различни хора ги замерват.
"В град Иваки (Iwaki), разположен на около 40 км. южно от АЕЦ “Фукушима-1”, са отчетени радиационни нива от 470 пъти над нормата в 4,00 ч. местно време като след товаса спаднали, но актуалните им стойности не се уточняват."
"В префектура бипам, на около 70 км. южно от авариралите реактори, нивата на радиацията са скочили до 3 560 наносиверта на час към 8,10 ч., преди да спаднат до 821 наносиверта към 15,00 ч. местно време, посочва Bloomberg. За сравнение, при започването на измерванията в 9,30 ч. на 13 март, нивата на радиацията в префектурата е била около 50 наносиверта."
(източник)

3,56 микросиверта за час е повече отколкото е приетата годишна безопасна доза от 3 микросиверта на година във целия свят. Само най-опасните професии позволяват до 30-50 микросиверта на година като се прилага изключителен медицински контрол, тези хора там отдавна са получили дозата си за доста години напред. Не знам как доктора сравнява дозата с рентген, но за мен това са глупости.
Аватар
Da Edd
Старо куче медалист
Старо куче медалист
Обратна връзка:

Мнение от Da Edd »

при все че стотици различни хора ги замерват.
Да, и аз това си го мислех, особено в Япония масата от хората могат да си позволят уреди за измерване на радиацията (Geiger Counter) и медийното затъмнение при тях е почти невъзможно. Идеята ми беше да не се прекалява с паниката, която масово медиите у нас всяват.

А относно опасността - да, реална! Можем само да се надяваме и да се молим да не се случи най-лошото :!:
Аватар
PoSSeSSeD
Старо куче медалист
Старо куче медалист
Обратна връзка:

Мнение от PoSSeSSeD »

Не мисля да се се включа в темата с подробно обяснение, но само ще кажа, че според мен и повечето ми преподаватели, няма от какво да се плашим на тоя етап. Аз уча Топло и Ядрена енергетика и моите преподаватели разправят, че всичко си е контролирано и единствената заплаха е за хората, които са били по време на конролираните изпускания на тереторията на централата. Допустимата доза радиазионно облъчване е 50 микросивара за година, а в двата дена в които е имало изпускания на пара, тя е била 500 микросивара, т.е. хората са поели дозата си за 10 години. Искам само да допълня, че нормално всеки човек получава на година около 10-20 микросивара, а тези които работят в АЕЦ, смените им са така направени, че да получават до около 50. Аз лично по това, което чета и от теоритичния опит, който имам, не се страхувам много от случващото се там. А и както беше казал някой по нагоре, Японците ще се справят с това.
Аватар
sawo
Site Admin
Site Admin
Обратна връзка:

Мнение от sawo »

Нещо сметките ти не излизат? Дозата в НАЙ-лошия случай е 50 на година само за някои професии, където се следи със строг медицински контрол, те са поели по 500 на час, което прави за 10 години напред на час? В една статия по друг въпрос (тъкмо няма опасност да е преувеличена заради случващите се събития) е описано в кои случаи какви количества радиация са допустими. Преди малко гледах новините по руската национална телевизия и от това което казват става ясно, че като успеят да охладят реакторите най-вероятно ще правят съркофаг като в Чернобил. Ако на това му викаш контролирано здраве му кажи :lol: Наистина смешното в случая е, че в деня на аварията в Чернобил заглавията в Японската преса са били "У нас това никога няма как да се случи" :) Според мен в тази статия на dir.bg се описва ситуацията към момента без сериозни преувеличения, просто са изброени вариантите от тук нататък.
Аватар
klox
Старо куче медалист
Старо куче медалист
Обратна връзка:

Мнение от klox »

Водно и лазерно рязане, Сито и дигитален печат - www.patchov.com
Изображение
Аватар
PoSSeSSeD
Старо куче медалист
Старо куче медалист
Обратна връзка:

Мнение от PoSSeSSeD »

sawo написа:Нещо сметките ти не излизат? Дозата в НАЙ-лошия случай е 50 на година само за някои професии, където се следи със строг медицински контрол, те са поели по 500 на час, което прави за 10 години напред на час? В една статия по друг въпрос (тъкмо няма опасност да е преувеличена заради случващите се събития) е описано в кои случаи какви количества радиация са допустими. Преди малко гледах новините по руската национална телевизия и от това което казват става ясно, че като успеят да охладят реакторите най-вероятно ще правят съркофаг като в Чернобил. Ако на това му викаш контролирано здраве му кажи :lol: Наистина смешното в случая е, че в деня на аварията в Чернобил заглавията в Японската преса са били "У нас това никога няма как да се случи" :) Според мен в тази статия на dir.bg се описва ситуацията към момента без сериозни преувеличения, просто са изброени вариантите от тук нататък.
Няма да споря за сметките ми, защото те са точно, както трябва да са си. Не съм споменавал никъде часове, минути или секунди. Говоря за сиверта/година. И тези 500 са моментни, като даже след втория взрив те бяха около 300. Не знам, защо ги четете тези новинарски сайтове, като си има цяла агенция със сайт, която е наясно, какво да следи и как да го опиши.

http://www.bnsa.bas.bg/bg/news/

http://www.iaea.org/newscenter/news/tsu ... ate01.html
akarans
Новак
Новак

Мнение от akarans »

колега този сайт е на ебанджийски а ние чужди езици не знаем :lol:
Аватар
sawo
Site Admin
Site Admin
Обратна връзка:

Мнение от sawo »

PoSSeSSeD написа:
sawo написа:Нещо сметките ти не излизат? Дозата в НАЙ-лошия случай е 50 на година само за някои професии, където се следи със строг медицински контрол, те са поели по 500 на час, което прави за 10 години напред на час? В една статия по друг въпрос (тъкмо няма опасност да е преувеличена заради случващите се събития) е описано в кои случаи какви количества радиация са допустими. Преди малко гледах новините по руската национална телевизия и от това което казват става ясно, че като успеят да охладят реакторите най-вероятно ще правят съркофаг като в Чернобил. Ако на това му викаш контролирано здраве му кажи :lol: Наистина смешното в случая е, че в деня на аварията в Чернобил заглавията в Японската преса са били "У нас това никога няма как да се случи" :) Според мен в тази статия на dir.bg се описва ситуацията към момента без сериозни преувеличения, просто са изброени вариантите от тук нататък.
Няма да споря за сметките ми, защото те са точно, както трябва да са си. Не съм споменавал никъде часове, минути или секунди. Говоря за сиверта/година. И тези 500 са моментни, като даже след втория взрив те бяха около 300. Не знам, защо ги четете тези новинарски сайтове, като си има цяла агенция със сайт, която е наясно, какво да следи и как да го опиши.

http://www.bnsa.bas.bg/bg/news/

http://www.iaea.org/newscenter/news/tsu ... ate01.html
Цитирам още веднъж от поста ми по-горе, може би не си го прочел.
"В префектура бипам, на около 70 км. южно от авариралите реактори, нивата на радиацията са скочили до 3 560 наносиверта на час към 8,10 ч., преди да спаднат до 821 наносиверта към 15,00 ч. местно време, посочва Bloomberg. За сравнение, при започването на измерванията в 9,30 ч. на 13 март, нивата на радиацията в префектурата е била около 50 наносиверта."
(източник съм посочил, ако имаш желание може да провериш тази информация и на други места)
Само в този конкретен случай става дума за радиация в един ден колкото за 6-7 години напред в нормални условия, като това е още от преди да се влошат нещата и да дигнат нивото на опасност. Наистина не толерирам всяването на паника, но и омаловажаването на проблема е не по малка злина.
Аватар
Da Edd
Старо куче медалист
Старо куче медалист
Обратна връзка:

Мнение от Da Edd »

Аватар
sawo
Site Admin
Site Admin
Обратна връзка:

Мнение от sawo »

Така и не стана ясно откъде е този дим... Йод-а във водата бил над 100 пъти над ноpмата.
Аватар
Da Edd
Старо куче медалист
Старо куче медалист
Обратна връзка:

Мнение от Da Edd »

http://xkcd.com/radiation/
Изключително полезна и интересна графика, показваща радиационните нива в Япония и сравняваща ги с други радиационни източници (вкл. с Чернобил) :)
Аватар
nasenceto
келеш
келеш

Мнение от nasenceto »

Da Edd написа:http://xkcd.com/radiation/
Изключително полезна и интересна графика, показваща радиационните нива в Япония и сравняваща ги с други радиационни източници (вкл. с Чернобил) :)
Доста показателно.
Аватар
sawo
Site Admin
Site Admin
Обратна връзка:

Мнение от sawo »

- Eating one banana (0.1 μSv)
- Using a cell phone (0 μSv)-a cell phone's transmitter does not produce ionizing radiation* and does not cause cancer.
* Unless it's a bananaphone.
Изображение
Във момента на аварията нивата са несъпоставими - в единия случай има meltdown в пълния смисъл на понятието, докато тук няма такова нещо - реакцията е прекъсната. Дано само и трайните последици са така. Сега започнаха да обявяват, че има повишени нива на радиация във водата и някои храни доpи в Токио напpимеp..
Аватар
niks
Потребител
Потребител

Мнение от niks »

http://vbox7.com/play:298b21ac
Има малко по темата :)
Аватар
admin
Site Admin
Site Admin
Обратна връзка:

Мнение от admin »

Братовчед ми живее в Токио, каза че на всяко кръстовище има информационно табло което показва радиация, температура и за момента нямало радиация.
"There is no 'patch' for stupidity."
Публикувай отговор