Преброяване 2011

Задавайте тука въпроси от всякакво естество , които НЕ попадат във форумите по-долу.
Аватар
nasenceto
келеш
келеш

Re: Преброяване 2011

Мнение от nasenceto »

Не знам да са нужни 5-6 висши образования за продавачка или строителен работник. (Оп :oops: , пардон. Може би трябваше да кажа асистент-консултант и майстор)
Аватар
sawo
Site Admin
Site Admin
Обратна връзка:

Мнение от sawo »

marin_007 написа:Данните за етническа принадлежност ще ги обявят юни или юли не се сещам точно кога казаха. Каквото и да казваш се превръщаме от един почти 200 хиляден град в 100 хиляден това е неоспорим факт ! Тя и областта е на прага да стане 6 та по големина също е намаляла значително така ,че няма от къде да дойдат хора тука не сме София , че да чакаме хилядите да дойдат и да пълнят града. И какви условия са се създали те хората мизерстват все повече и повече живота се бил подобрил тва беше едно от най-смешните изказвания :D
Прав си - каквото и да казвам ще боравиш с някакви цифри десетократно преувеличени и далеч от реалните :) За 5% спад в населението, ти ни изкара, че едва ли не сме напрага да се стопим на половина 8O На фона на общия спад в населението на РБ, 5% даже е доста добре не знам защо боравиш само с крайности?
sa6o_be4ev написа:
sawo написа:Къде е тази статистика, където пише, че сме намалели с 15 хиляди? Дори и така да е в цялостен вид, в последните години със сигурност не намаляваме, дори напротив.
Колкото повече се разраства града, толкова от по-далече идват нови хора. Със новите територии, които се включиха напоследък има потенциал за много по-голям град, отколкото имаме в момента и това ще стане до 10-15 години. Това обаче не е фактор - аз лично предпочитам по-добра работа за по-малкото хора, отколкото повече работа за повече хора, но по молове и строежи т.е. персонал с нулева квалификация.
Аре само по-леко с изказванията!!! :spank:
Не съм искал да обидя никой, но според мен за да носиш торби с цимент или да стоиш в магазин за дрехи на касата не се изисква особена квалификация, нито пък предлага особени опции за развитие.
marin_007
Потребител
Потребител

Мнение от marin_007 »

Е не боравя с десетократно преувеличени цифри а с официални данни , аз не разбирам ти с какви реални данни работиш и от къде ги взимаш. Така стоят нещата града е намалял с 7 хиляди не виждам какво друго може да се обсъжда повече.

А за касиерите по магазините повечето са с висши образования , понеже няма друга реализация освен да бъдат продавачи
sa6o_be4ev
Начинаещ
Начинаещ

Мнение от sa6o_be4ev »

sawo, от носене на торба с цимент съм стигал до 3000 лв. на месец. Това според мен си е доста добра опция за развитие. Какво ще кажеш?
Аватар
sawo
Site Admin
Site Admin
Обратна връзка:

Мнение от sawo »

marin_007 написа:Е не боравя с десетократно преувеличени цифри а с официални данни , аз не разбирам ти с какви реални данни работиш и от къде ги взимаш. Така стоят нещата града е намалял с 7 хиляди не виждам какво друго може да се обсъжда повече.

А за касиерите по магазините повечето са с висши образования , понеже няма друга реализация освен да бъдат продавачи
Намалели сме със 7 хиляди и вече сме наполовина? Реалните данни са, че сме намалели със 5 процента, както и като цяло населението на РБ намалява. Твоите думи бяха, че сме били почти 200к, сега сме почти 100к. По груби сметки, това не са 5% отразени в преброяването :) Изобщо не знам това нещо като спор ли трябваше да е, или напразно опониране да се намираме на приказка? :)
Относно касиерите съм съгласен, точно затова казах, че предпочитам да има повече работа, различна от молове и строежи.
sa6o_be4ev написа:sawo, от носене на торба с цимент съм стигал до 3000 лв. на месец. Това според мен си е доста добра опция за развитие. Какво ще кажеш?
Никъде не съм казвал, че не се изкарват пари от тази работа, нито че хората, които я вършат са глупави или некадърни. Въпроса е там, че е много по-трудно да се намери нормална работа за която да ти плащат, без да се скапваш всеки ден по 12 часа, или пък да се чудиш дали утре ще те извикат и няма да останеш на улицата без работа. Говорил съм със хора, които пътуват от град на град където има строежи, смазват се от работа всеки ден, за да могат да изхранват семействата си, а те самите живеят в пълна мизерия.
marin_007
Потребител
Потребител

Мнение от marin_007 »

Аз имах предвид , че преди преброяване много хора се изказваха че едва ли не сме били вече 250 хиляден град града се разраствал а реално не се е разраснал и съпоставих почти 200 хиляден като сме били 185 хиляди преди да започне намаляването на населението
Аватар
sawo
Site Admin
Site Admin
Обратна връзка:

Мнение от sawo »

Тогава и България е била почти 9 милиона, ама... :) По неофициални данни със сигурност сме доста повече, ама няма как да излезем 250к по никакъв начин на преброяването.
marin_007
Потребител
Потребител

Мнение от marin_007 »

Аз точно това казвам. Правя сравнение с другите големи градове Пловдив Варна Бургас , те или са запазили или са увеличили населението си а ние не. Няма как по официални данни да намаляваме а града да се разраства. Те и София я изкараха 5 милиона ама се е увеличила с 200 хиляди само
carom
Потребител
Потребител

Мнение от carom »

ИзображениеИзображение
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Аватар
sawo
Site Admin
Site Admin
Обратна връзка:

Мнение от sawo »

marin_007 написа:Аз точно това казвам. Правя сравнение с другите големи градове Пловдив Варна Бургас , те или са запазили или са увеличили населението си а ние не. Няма как по официални данни да намаляваме а града да се разраства. Те и София я изкараха 5 милиона ама се е увеличила с 200 хиляди само
Освен София никой град не е увеличил населението си значително. Това обаче не е единствения показател за развитие и не знам защо само за него си се хванал.
Естествено че има начин града да се разраства, а по официални данни населението да намалява. Замисли се как работят статистиките, би трябвало да сте ги учили тези неща. Да предположим, че за 10те години които обхваща статистиката, най-голямата част от спада е била в първите 3 години, след това населението е започнало да се увеличава, но бавно и малко по малко.В крайната статистика ще бъде отчетен спад. Съответно въпреки обобщените данни на статистиката, сигурен съм че напредък има, въпреки не толкова добрата обща картина за последните 10 години. Можеше и да е много по-зле - ако тенденцията от началото се беше запазила, сега можеше да става въпрос за над 10%.
Наскоро четох, че в момента се раждат много повече бебета в Стара Загора, отколкото преди няколко години - т.е. има положителен напредък в тази насока и е въпрос на време и статистиките да се обърнат в наша полза.
Все още не ми е ясно защо визираш само баланса на населението като фактор на развитие. Веднага мога да дам един пример - Преди 10 години, когато пътувах към квартал Железник строителството общо взето свършваше до Шел-а - от там нататък освен панелните блокове имаше само голи треви и нищо повече. Сега като се движа по същия път почти няма незастроена площ, а вече се продължава и по пътя за Богомилово. Това ако не е е развитие не знам какво е. След 10 години съм сигурен ще има дори повече застроена площ и с повече хора, които да работят на нея. В Русия в града където е родена майка ми преди 10 години апартамента беше в края на града, в момента е почти в центъра. Там естествено икономиката е на съвсем друго ниво, затова и темповете на разрастване са други.
В държава като нашата със застаряващо население нищо чудно, че има спад и то не само заради липса на развитие - в един областен град като Стара Загора има най-различни сложни фактори, които оказват влияние. Немалка група от населението е на възраст, в която има висока смъртност (възрастни хора над 70г), освен това живота като цяло става по-скъп - храни, лекарства, услуги и т.н. - отново немалка група хора основно пенсионери се насочват към селата, понеже не могат да си позволят да живеят в града. В София например има най-голям приръст на населението, но там имат и най-малко пенсионери, а и са основната алтернатива на доста градове около тях, докато в южна България според мен има доста повече избор за хора от по-малките градове, които търсят работа в по-голям град наблизо.
marin_007
Потребител
Потребител

Мнение от marin_007 »

Прираста е отрицателен за новородени но беше нещо незначително , гледах го в сайта на общината, но това беше за 2007 мисля за последните години може би е положителен което е добре. Говоря за населението понеже темата е преброяването не съм говорил за икономическото развитие на града , което макар и малко да се забатачи заради кризата е доста над другите градове.Колкото до София там идват хора от цяла България и мога да ти кажа , че има най-много хора от големите градове като Пловдив Варна и Бургас понеже са повече като население и повече хора има от там. От селата покрай София няма как да дойдат 200 хиляди нови жители. А каквато е тенденцията в момента след 20-30 години няма да останат големи градове, но това е друга тема в момента говорим за Стара Загора.Надявам се на положителен естествен прираст не на механичен . За строителството какво да ти кажа застроено и какво пустеят празните нови кооперации , магазините едвам я карат точно на този път към железник , това си е до икономиката не до увеличаване или намаление на населението.
abc
Старо куче медалист
Старо куче медалист

Мнение от abc »

Сега да анализираме малко по-професионално данните.
Резултатите за града не са добри и затова има 1 единствена причина.
Смешният ни малък университет със само 4500 студенти и 2 нормални специалности за учене (медицина и ветеринарна медицина).
Да видим кои градове са нарастнали и защо?
Единствената причина е смяна на методологията на отчина на студентите, т.е. всички са ги причислявали административно според ВУЗ-а, където учат по списък взет от самите университети, дори и електронно да са се преброили по родните места.
Досега се отчитаха само студентите на общежития в града, където учат, а останалите на квартири в родните си места.
Варна - има 37 хиляди студенти и е нарастнала с 18 хиляди, според преброяването.
http://www.nsi.bg/otrasal.php?otr=23&a1=782&a2=797#cont" onclick="window.open(this.href);return false;
В цяла Варна има 10 блока общежития смятай там да има 5-6 хиляди студенти. 10 хиляди да са варненци, останалите 20 хиляди от преброяването идват точно от студентите по квартирите от другите градове.
Иначе Варна е една ужасна дупка, неподдържан и грозен град с мутренска икономика. Лично според мен нормален човек да отиде да учи там няма, но явно много хора се страхуват, че няма да ги приемат в София и се завират в този неподдържан град.

Велико Търново - нарастнало с 1700 души и има цели 20 хиляди студенти!
Значи смятайте реално града е намалял с едно 12-13 хиляди (както се отчита по старата методология) и тези данни се дължат изцяло на студентите.
Благоевград - нарастнал с 3000 души и има 12 хиляди студенти. Без тях и той е намалял с 10 бона.
Свищов - нарастнал с 1000 души с 7000 студенти.

Бургас - нарастнал с 4000 души, обаче Бургас последните 20 години присъедини 8 села, отдалечени на по 10 километра от града!!!
http://www.nsi.bg/nrnm/show5.php?ezik=b ... &sfn=54471" onclick="window.open(this.href);return false;
Без тях градът е поне с 20-30 хиляди по-малко и е много по-близо до Стара Загора, като бройка.
В Бургас има и 13 хиляди студенти, пак 3 пъти повече оттук, така че и там ефектът от студентите им е увеличил населението с 7-8 хиляди, защото там БСУ е частен и изобщо няма общежития.

София - нараства с 180 хиляди, от които 50 хиляди идват от променената методология на отчитане на студентите, 30 хиляди отчитане на всички посланици по посолства, мениджъри на фирми и други чужденци (на предишното преброяване чужденците се брояха по родните си страни) и около 100 000 реален механичен прираст.
Единственият град реално нарастнал е София със около 100 000 хиляди.
Всички останали РЕАЛНО намаляват, като само 5 от тях имат уж нарастване, което се дължи на това, че са броени студенти там, където да учат, вместо по родните си места.

За мащабите на Стара Загора, ако имахме един нормален университет с 15 хиляди студенти и по-разнообразни специалности от разните аграрни глупости, сега вместо намаление, щеше да е отчетено увеличение с няколко хиляди.
Последно промяна от abc на Чет Апр 07, 2011 2:16 am, променено общо 2 пъти.
marin_007
Потребител
Потребител

Мнение от marin_007 »

@abc много правилно мнение , точно така мисля и аз , че университетът е много голяма спънка за младите хора да останат в Стара Загора и да привлича хора от други градове , просто нямам никаква перспектива само глупави специалности , като повечето се записват за да убият номера че учат или да си карат другаде магистратура, повечето студенти са от околните села а хора от другите по големи градове изключителна рядкост, лично аз ако имаше добър университет нямаше да отида в София да уча а щях да си стоя в Стара Загора , познавам доста хора който сега завършват и почти целите им класове идват отиват да уча в София и другаде , това е много голям минус за града ни. И мен ме преброиха в София , въпреки,че се преброих електронно в Стара Загора. Има голяма логика в думите ти
Аватар
Zac
Старо куче медалист
Старо куче медалист

Мнение от Zac »

Точно така мисля и аз. От студентите идва цялата разлика.
Аватар
sawo
Site Admin
Site Admin
Обратна връзка:

Мнение от sawo »

Значи какво излиза реално даже не сме никак зле откъм население (поне не и спрямо останалите градове) :)
Публикувай отговор