Места, които трябва да посетите в България

Яко PHUN ;-)
Място за разтоварване на умствения багаж на потребителят! Вицове-мицове, клипове, закачалки за откачалки и тем подобни яко къртещи фаянса на комшията нещица.
Аватар
the gss
Потребител
Потребител

Места, които трябва да посетите в България

Мнение от the gss »

Нека в тази тема всеки сподели къде е ходил, да препоръча места на които и ние може да отидем.
В България има много красиви места, лично аз не съм ходил почти никъде, за което доста ме е яд, но се надявам да успея да наваксам. :)

Също така може да качвате снимки, линкове към хижи и т.н.
Пускам темата, защото nasenceto ме издразни (в добрия смисъл :D ) с неговата, но нека тя си остане за морето, а тази за цяла България.
Ако има вече подобна тема, моля за едно линкче и ключ на тази. :)
Изображение
Аватар
nasenceto
келеш
келеш

Re: Места, които трябва да посетите в България

Мнение от nasenceto »

Maлиии, колко хижи съм обиколил (т.е. не много ама много пъти). Обещавам всеки ден да качвам снимка и линк за някое от местата на които съм ходил.
Днес ще ти пусна за заслон Ботев. Хижаря е най-добрия ми приятел. Препоръчвам на всеки да посети тва място, едно от последните останали наистина откъснато от цивилизация. (Е беше до преди година и нещо - нямаше нито ток нито вода зимата, ама го цивилизоваха)

http://www.turistbg.com/component/sobi2 ... obi2Id=168" onclick="window.open(this.href);return false;

Изображение
Изображение
Изображение
Повече снимки тук:
http://www.facebook.com/home.php#!/medi ... 1381387512" onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.facebook.com/home.php#!/medi ... 1381387512" onclick="window.open(this.href);return false;

PS: За съжаление последните 3-4 години почти спрях да ходя където и да е, но вече лапето порасна и мисля да почвам наново с него.
Аватар
Bul-Dog
Старо куче медалист
Старо куче медалист

Мнение от Bul-Dog »

А-а-а, ти познаваш тия ценни хора Вальо и Цецо! Кой беше хижаря от тях? Веднъж само съм ходил там, ама спомен за цял живот-по бая хижи съм бил, няма такова посрещане, няма такава работа да се е свършила там...Абе, чудно място наистина!!

Моето предложение за маршрут обаче е Рила! Много красиви места има в България, но Рила е Приказка! Всъщност дори няма значение къде точно в Рила ще поемеш-дали към Мусала, дали към Мальовица или Рилски езера....А най-големият манастир в България носещ името на Св. Иван Рилски-е, там всеки Българин трябва да отиде поне веднъж! Виж Рила и ще останеш влюбен за цял живот!
http://www.kingsimeon.bg/" onclick="window.open(this.href);return false;
3AgHuK
Потребител
Потребител

Мнение от 3AgHuK »

Миналата седмица ходих на водопада ''Райското пръскало".Водопадът е най-високия на Балканския п-в.Намира се под вр.Ботев.Височината му е 124,5 м.Останах просто очарован от гледката,която се разкри пред мен след почти 5 часа ходене пеш.Изходната точка е местността ''Паниците'',до която може да се стигне от Калофер с МПС,но до там.Оттам,ако не сте привърженици на изкачването пеша има конна база,може да си наемете коне до горе.Преходът е около 15 км. в едната посока,като преобладава изкачването.По пътя има 2 чешми с чиста балканска вода :) Пътят е означен с маркировка по дърветата и камъните,така че е лесно да се следва.Горе се намира хижа ''Рай'',където може да отседнете,но местата често са заети за месец напред http://www.kalofer.com/stranitsi/sights ... rai_bg.htm" onclick="window.open(this.href);return false; .Може да носите палатки горе има мн място ,където да лагерувате.Ние нямахме късмет с хижата и не носехме палатки и се наложи да се върнем в Калофер и да преспим там.Ако ходите не се задоволявайте само със съзерцаването на водопада от хижата,задължително отделете още половин час изкачване по стръмен наклон,за да стигнете до самия водопад :) Горе гледката е уникална,ще усетите и пръските от водата,ще се насладите на шума от падащата вода :D В монента горе има още неразтопен лед :P На връщане отново следете маркировките за да не кривнете от пътя,както ние направихме,унесени в сладки приказки :mrgreen: .Добре,че се усетихме и се върнахме само около километър назад.Силно препоръчвам за тези,които не са ходили,вървенето си заслужава!Мускулната треска минава за 2-3 дни :lol: Следва да покорим и вр.Ботев следващия път! :cheers: Ето и малко снимки от райското кътче:
Изображение

Изображение

Изображение
Последно промяна от 3AgHuK на Чет Май 26, 2011 19:54 pm, променено общо 2 пъти.
Изображение
Аватар
admin
Site Admin
Site Admin
Обратна връзка:

Мнение от admin »

Много интересна тема, чакам с интерес развитието и :)
"There is no 'patch' for stupidity."
Аватар
nasenceto
келеш
келеш

Мнение от nasenceto »

Bul-Dog написа:А-а-а, ти познаваш тия ценни хора Вальо и Цецо! Кой беше хижаря от тях? Веднъж само съм ходил там, ама спомен за цял живот-по бая хижи съм бил, няма такова посрещане, няма такава работа да се е свършила там...Абе, чудно място наистина!!

Моето предложение за маршрут обаче е Рила! Много красиви места има в България, но Рила е Приказка! Всъщност дори няма значение къде точно в Рила ще поемеш-дали към Мусала, дали към Мальовица или Рилски езера....А най-големият манастир в България носещ името на Св. Иван Рилски-е, там всеки Българин трябва да отиде поне веднъж! Виж Рила и ще останеш влюбен за цял живот!
Цецо ми е кум. Всъщност той ме запали по скиторенето. Познаваме се от 14-15 годишни и сме ходили къде ли не из милата родина. Бяхме почти неразделни, докато не се роди лапето. От тогава ми е малко сърдит че не мога винаги да дойда с него, ама ще му мине с годините .
И двамата са хижари и уж идеята е да са на смени, ама им е кеф да са горе.
Аватар
nasenceto
келеш
келеш

Мнение от nasenceto »

3AgHuK написа:Миналата седмица ходих на водопада ''Райското пръскало" ...
Щом си стигнал до Рай, значи си минал 2/3-ти от пътя до заслон Ботев. Там където си тръгнал за пръскалото, продължаваш и хващаш "тарзановата пътека". След 1,5-2 часа почти отвесно бъхтане си на връх Ботев - е там наистина има гледка. Минавал съм през него много пъти, както при минус 30 и адския вятър, така и при кошмарна жега. Заслона е на 500 метра западно от върха - само надолу.
От м.Паниците до заслон Ботве: http://www.facebook.com/media/set/?set= ... 1325015149
На връщане (САМО ЛЯТОТО!) за разнообразие може да слезете не през върха, а през местността Башмандра. Проблема е, че е лошо маркирано и рискувате да продължите към м.Дюзата и от там към хижа Левски и Карлово или евентулано през в.Равнец и пак Карлово. Ако все пак уцелите пътеката , то излизате на лятната пътека Левски-Рай и излизата не хижа Рай, като пътя ви се удължава с около час, но пък няма никакво качване и минавате през страхотни водопадчета с прекрасна гледка (стига да не е есен и всичко да е пресъхнало).
Изображение

Изображение

Ей тва е едно от най екстремните качваня - адския студ+вятър (около -30)
http://www.facebook.com/video/?id=13813 ... 5984054805" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/video/?id=13813 ... 6515056032" onclick="window.open(this.href);return false;
3AgHuK
Потребител
Потребител

Мнение от 3AgHuK »

Ако имате 2 дни за губене препоръчвам да посетите с.Триград,общ.Девин,обл.Смолян.Край Триград се намират три от Стоте национални туристически обекта - Ягодинската пещера, пещерата Дяволското гърло и Триградското ждрело.Аз лично посетих само Ягодинската пещера и видях ждрелото.В Дяволското гърло имаше авария и нямаше ток :( Ягодинската пещера е дълга 10500 м. и е третата по дължина в България и най-дългата в Родопите.Възрастта и е около 275000 години. Температурата на благоустроения участък е 6ºС - постоянна, целогодишна, влажност - 85-91%. Великолепни и красиви образувания могат да се видят по целия туристически маршрут - сталактити, сталагмити, сталактони, хелектити, синтрови езера, леопардова кожа, дендрити, драперии и едни от най-уникалните образувания - пещерните перли(снимка по-долу) Общо 22 вида образувания от световно известни 28 вида.В пещерата има ритуална зала, в която се сключват граждански бракосъчетания :D Има наистина невероятни форми и вашето въображение само може да ги оприличи на нещо.Има дори сталагмит,много приличаш на Христос :) В пещерата се организира беседа с информация за историята и, състава и обитателите.По време на беседата гидът изгаси всичкото осветление в пещерата,за да видим какво означава пълен мрак.Наистина беше непрогледна тъмнина навсякъде 8O
Ето и малко сникми:
Изображение

Изображение

Изображение
Изображение
Аватар
nasenceto
келеш
келеш

Мнение от nasenceto »

Oще снимки от Триград и ждрелото, само че снимани с телефона и съответно с гадно качество
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Аватар
admin
Site Admin
Site Admin
Обратна връзка:

Мнение от admin »

Там е трябвало да заснемеш табелата :lol: Едно-лентов път с двупосочно движение .. каквото и да значи това :lol:
"There is no 'patch' for stupidity."
Аватар
PoSSeSSeD
Старо куче медалист
Старо куче медалист
Обратна връзка:

Мнение от PoSSeSSeD »

Ягодинската пещера е страхотна за разглеждане, а за Дяволското гърло недей да съжаляваш много. Там просто качваш едни стълби и това е :) В ждрелото има едно място, което създава уникална илюзия. Точно на единият тунел като се спре и отсрещната скала изглежда много близко, но като хвърлиш камък или каквото и да е, се оказва, че силата ти стига едвам за половината разстояние. Аз бях много впечатлен от него район и се каня някой ден да го посетя отново :)
Аватар
nasenceto
келеш
келеш

Мнение от nasenceto »

Язовир Широка поляна:
Широка поляна е язовир, намиращ се в Западните Родопи, България.

Язовирът се намира на около 30 км от Батак, на пътя към Доспат. Надморската му височина е 1500 м, намира се във борова гора. Има много легенди за Широка поляна. Формата на язовира е уникална. Погледнат от обикалящия го път, изглежда, че е съставен от множество малки язовири с отделни стени. Илюзият се причинява от неравния терен на дъното, който се състои от няколко планински дерета.

Въпреки че бреговете на язовира са далече от пътя и сравнително трудни за достигане, той привлича много посетители и спортни риболовци поради наличието на различни видове риба, като сив кефал, пъстърва и костур.

Изображение
Ловна вила на Фердинанд, останала частично под водата след завиряването

И няколко лични:
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
Снимките са от телефон (SE и HTC) и за това не са с прекрасно качество.

На язовира ходих миналото лято. Местноста е прекрасна. Голяма е красота... обаче когато ги няма хората. Около целия язовир беше няква абсолютна сган от народ. Накъдето и да се обърнеш - палатка-импровизирана тоалетна-палатка -човек-палатка-човек. Съответно мръсотията беше ненадмината. Навсякъде се търкаля боклуци от всякакъв вид и всякакъв калибър. Нашенеца не е научен да пази и тва си е. Бях там една седмица и се нагледах на доста неща. Най неприятно впечатлени ми направи, че тези които си тръгваха оставяха всичката свинщина след себе си. Имаше и няколко по-съвестни, които си бяха направили оборка и бяха оставили всичко в торби, обаче... си бяха оставили торбите. След няколко дена всичко щеше да е на парчета от котки, кучета и диви животни. Това беше неприятното.
Иначе местността е страхотна. Има много маршручета в района, в които спокойно може да изгубите цял ден в разходка. Яаовира е доста голям и има няколко разклонения, които са по закътани от глъчката и цивилизаията и предразполагат към тотална релаксация далеч от човешкия шум. Беше пълно с рибари навсякъде, обаче не видях никой да е хванал нещо. Точно до почивните станции (до главния път) започва едно малко полуостровче, оградено с бариера, на която има няколко забранителни табели, но освен това и такива указващи, че е маршрут и резерват. Реших да не обръщам внимание на първите и се намуших на полуострова, който се оказа малък, но изключително чист. Явно хората имат страх от табели все пак. В единия му край има започнат огромен хотел, който обаче не е завършен и ползват само първия му етаж като вила.
След като се поразчетох малко из нета, се оказа че в околностите има наскоро открито тракийско светилище: http://www.malkiobyavi.com/pro/pic-news ... ewsid=1826. До станциите има хлебопекарна. В месноста има и доста черни самодиви (цигани). Пръснати са из цялата планина и събират билки. Поради високата надморска височина, човек лесно се наспива и бързо му минава след нощни изяви. Прекрасно е мястото, но избягвайте отпускарските месеци, за да не се окажете сред гъмжило от хора.
Аватар
PoSSeSSeD
Старо куче медалист
Старо куче медалист
Обратна връзка:

Мнение от PoSSeSSeD »

На този язовир като дете съм ходил 12-14 години под ред на палатка. Всяка година ходихме там за по 2-3 седмици. Имам много добри спомени от него, но си спомням, че последният път когато бяхме там, вече комерсиализма го беше хванал язовира и ние го сменихме с Доспат.
Аватар
nasenceto
келеш
келеш

Мнение от nasenceto »

Хижа Ехо.
Изображение

Намира се на седл.Железни врата между върховете Кавладан и Юмрука. Представлява масивна двуетажна сграда с капацитет 42 места с етажни санитарни възли и бани. Сградата е водоснабдена, електрифицирана от агрегат, отоплението е с печки на твърдо гориво. Разполага с туристическа кухня и столова.
Съседни туристически обекти:
- засл.Академик - 2.00ч.
- х.Вежен - 3.00ч.
- х.Козя стена - 2.00ч.
- х.Хайдушка песен - 3.30ч.
- х.Васильов - 5.00ч.
- вр.Кавладан/1710м./ - 0.10ч.
Пътеките са маркирани.
Изходни места:
1.Село Рибарица - 3.30ч.
2.м.Беклемето - 5.00ч. /през х.Козя стена /
3.Село Розино - 4.30ч.
4.Град Клисура - 4.30ч.

За хижата се тръгва от най-често от село Розино (Карловско). Селото е пълно с циганите, но доста пъти сме си оставяли колите там и досега проблем не е имало. Маршрута започва от ЖП гарата, кратко вървене покрай железопътните линии и после нагоре покрай една река. Това всичко - около 40 минути, докато излезете на по равна отсечка по дърводелски пътища. След още полвин час излизате на едно баш - ба гьолче.
Изображение
От тук започва здраво вървене само нагоре поне 2 часа.
Изображение
После пак следва малко "почивка", тъй като се върви около час по сравнително равен терен докато се стигне седловината по връх Юмрука. От ляво постепенно почват да се показват връх Вежен, а от дясно Беклемето и хижа Козя стена. Върха изглежда доста труден за качване, но всъщност се взима доста бързо. Ако няма много сняг - за 40 -50 минути сте го качили и пред вас се открива страхотна гледка. На юг се виждат Родопи, Рила, Витоша и т.н.
Изображение

Изображение

От Върха хижата изглежда изключително близо, обаче ви чака поне час уморително слизане. В началото се спускате по стоманено въже, като от двете страни е бездна.

Изображение

Изображение
(Изглед откъм хижата на това което сте слизали).

След като свършат въжетата излизате на малък параклис, който по принцип е заключен, но можете да вземете ключа от хижаря и след като си починете да се върнете и да го разгледате.

Изображение

Изображение

Хижата е ...като хижа. Не очаквайте нещо повече. Има и топла вода за едно душче след голямото драпане. Чая си го има винаги, а могат да ви сготвят и някоя манджичка. Осетлението е с диоди, коит осе захранват от акумулатор зареден през деня от слънчевия панел. Има и WiFi, докато има акумулатор.
Внимавайте при зимни качвания, че имам случки. Първия път на самия връх се стъмни, падна мъгла и заваля сняг. Бяхме само аз и Цецо и аз вървях малко по напред. Цецо ме предупреди че на върха има колче, ня което има кутия, в която има тетрадска с химикал и който иска се записва и удря по един автиграф. Глед аз напред, едвам хвърлям до съседния кол и ми се мярка нещо. Викам си стигах -да ама не -некролог, с навят вертикално 25 санта сняг отгоре му. Викам си добре - греда, ама взе да става съвсем гадно времето и трябва да се махаме от тоя връх, щото ще ни издуха. Спирам се на последното колче което виждам и се спирам да изчакам Цецо. В моента, в който се обръщам да продължа - снега пред мен изчезва - просто пропада в нищото. Оказва се че съм на самия връх и съм застанал на козирка. 20 санта по-напред и шях да съм в нищото. После бая се полутахме докато изкопаем началото на въжето, че снега беше бая. Скъсахме 2 чифта ръкавици докато пуснем въжето и като стигнахме хижата, хижарката беше в потрес как сме минали изобщо през върха.
Второто ми качване беше без сняг, обаче всичко беше покрито с невдими слой от няколко милиметра лед (включително и тревата). Нямахме котки и с един пикел копахме стъпка по стъпка. А долу преди параклиса има бая паметници и некролози, така че внимавайте.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
Последно промяна от nasenceto на Съб Май 28, 2011 20:07 pm, променено общо 2 пъти.
Аватар
Bul-Dog
Старо куче медалист
Старо куче медалист

Мнение от Bul-Dog »

Аве, Насе, инфото за хижите да не го копваш от тука?

http://www.bulgarian-mountains.com/" onclick="window.open(this.href);return false;

Много полезен сайт, между другото!
Пп. А, и снимките ти са много ценни, с какъв фотоапарат снимаш?
http://www.kingsimeon.bg/" onclick="window.open(this.href);return false;
Публикувай отговор