Стачката на рудниците
- Bul-Dog
- Старо куче медалист
Re: Стачката на рудниците
И аз мога да ти кажа някои неща. Идваха разни хора в нашия рудник, по-скоро като парламентьори(на разузнаване един вид). Хората си им казаха всичко каквото си мислят и говорят от години, но просто няма кой да ги чуе.
В Раднево има една сграда(12 етажна) с около 700 души вътре имитиращи дейност, долу под тая сграда има автопарк с доста лимузини...Трите рудника изкарват заплатките на тия тунеядци, но те вместо да ни защитават пред министъра, му се лезят и дупят. Няма лошо, такива са времената. Но да се плаща парното на шофиянци, да се наливат парите от работещите и печелещи предприятия във вечно пробития бюджет-е, тва е малко нагло, не мислите ли?
Аз получавам голяма заплата, нали, огромна-но си плащам данъците, нося като всеки работещ човек в тая държава по един-двама пенсионера, по два-три мангала...Е, докога бе?!
Тука имаше един, дето ме обвинява, че съм искал да се връща комунизма. Като оставим настрана, че горкия човек почти никога не знае какво точно иска да каже-не ви ли прилича именно на комунизъм положението сега. Ще работиш при крайно тежки условия-но ще делиш заплата с мързеливия мангал?! Ще я делиш и с разглезено шопче, щот то не е свикнало да си плаща...и щото на мазните политици не им отърва да има напрежение именно там.
В Раднево има една сграда(12 етажна) с около 700 души вътре имитиращи дейност, долу под тая сграда има автопарк с доста лимузини...Трите рудника изкарват заплатките на тия тунеядци, но те вместо да ни защитават пред министъра, му се лезят и дупят. Няма лошо, такива са времената. Но да се плаща парното на шофиянци, да се наливат парите от работещите и печелещи предприятия във вечно пробития бюджет-е, тва е малко нагло, не мислите ли?
Аз получавам голяма заплата, нали, огромна-но си плащам данъците, нося като всеки работещ човек в тая държава по един-двама пенсионера, по два-три мангала...Е, докога бе?!
Тука имаше един, дето ме обвинява, че съм искал да се връща комунизма. Като оставим настрана, че горкия човек почти никога не знае какво точно иска да каже-не ви ли прилича именно на комунизъм положението сега. Ще работиш при крайно тежки условия-но ще делиш заплата с мързеливия мангал?! Ще я делиш и с разглезено шопче, щот то не е свикнало да си плаща...и щото на мазните политици не им отърва да има напрежение именно там.
- sawo
- Site Admin
- Обратна връзка:
Темата стана на кочина благодарение на няколко човека и ще трябва да остане тук докато не успея да я изчистя, или може би някой друг доброволец от екипа.
Поне засега при мен не остава никакво време.
Забелязвам опити за насаждане на лично мнение, обещавам че следващ път да има наказани, защото заради такива постове започват караниците и целите теми стават на .... сетете се какво. Разберете, че ВСЕКИ има право на мнение. НИКОЙ няма право да казва на другите "ти не се обаждай", "като не си наясно не пиши", "примирявай се" и тем подобни. Ако мнението ми е, че миньорите трябва да си седнат на задниците и да започнат да работят като всички други, то НИКОЙ няма право да ми казва какво да мисля, да ми нарежда да не пиша в темата, да се омитам и т.н.
Освен ако през последните дни не сме минали на тоталитаризъм и не са провъзгласили някой диктатор или нещо подобно, единствения начин да накарате някой да си промени мнението е да го убедите в това, не да му нареждате какво да прави, какво и къде да пише и т.н.
Не сте съгласни с моето мнение относно миньорите? Мислите, че знаете нещо повече от мен по темата, че аз не съм запознат и си нямам идея за какво говоря? Имате умствен капацитет за нещо повече от злобно джафкане? Ами супер! Тук е мястото - изложете теза, покажете аргументи и с радост ще се съглася или ще изразя контрааргументи. Това е начина, не караници и обиди
Не винаги този който има последната дума в един дебат го печели 
Поне засега при мен не остава никакво време.
Забелязвам опити за насаждане на лично мнение, обещавам че следващ път да има наказани, защото заради такива постове започват караниците и целите теми стават на .... сетете се какво. Разберете, че ВСЕКИ има право на мнение. НИКОЙ няма право да казва на другите "ти не се обаждай", "като не си наясно не пиши", "примирявай се" и тем подобни. Ако мнението ми е, че миньорите трябва да си седнат на задниците и да започнат да работят като всички други, то НИКОЙ няма право да ми казва какво да мисля, да ми нарежда да не пиша в темата, да се омитам и т.н.
Освен ако през последните дни не сме минали на тоталитаризъм и не са провъзгласили някой диктатор или нещо подобно, единствения начин да накарате някой да си промени мнението е да го убедите в това, не да му нареждате какво да прави, какво и къде да пише и т.н.
Не сте съгласни с моето мнение относно миньорите? Мислите, че знаете нещо повече от мен по темата, че аз не съм запознат и си нямам идея за какво говоря? Имате умствен капацитет за нещо повече от злобно джафкане? Ами супер! Тук е мястото - изложете теза, покажете аргументи и с радост ще се съглася или ще изразя контрааргументи. Това е начина, не караници и обиди

- PTS
- Модератор
Темата е почистена. Следващия, който реши да обижда някой и да излиза извън темата, ще получи директен БАН!
-
- Начинаещ
Според мен, докато стачките не станат масови, като Гърция, Франция, и др., и не се издигнат политически искания, както навремето "Солидарност" в Полша, едва ли ще станем свидетели на някаква промяна към по-добро!
- dushanov
- Потребител
Chankaishi, много съм съгласен тук с теб! Ама няма какво да очакваме в момента, когато БДЖ работниците стачкуваха, кой друг ги подкрепи? Никой... Аз и в момента не очаквам никой да подкрепи миньорите.
А днес какви новини имаше по различните медии МАЙКО МИЛА! Ще да дадат на миньорите 10 цяло и няколко процента за последното тримесечие. Ами разбира се, че ще го дадат! Все едно обявяват в ефир, че платят болничните на някой! Ама така го казват, че все едно това са "1000"-то лв за които се борят м-те! Много спекулативни изказвания имаше днес. Едва ли не ще увеличат заплатите на м-те с 10%. Даже по Хоризонт чух точно такава "новина". И сега средностатистическия българин като чуе това и ще си каже "еее ма кво искат тия още, 10% им увеличават заплатите и още искат да стачкуват?!". А това въобще не е така... Настройват народа супер много против миньорите!
А днес какви новини имаше по различните медии МАЙКО МИЛА! Ще да дадат на миньорите 10 цяло и няколко процента за последното тримесечие. Ами разбира се, че ще го дадат! Все едно обявяват в ефир, че платят болничните на някой! Ама така го казват, че все едно това са "1000"-то лв за които се борят м-те! Много спекулативни изказвания имаше днес. Едва ли не ще увеличат заплатите на м-те с 10%. Даже по Хоризонт чух точно такава "новина". И сега средностатистическия българин като чуе това и ще си каже "еее ма кво искат тия още, 10% им увеличават заплатите и още искат да стачкуват?!". А това въобще не е така... Настройват народа супер много против миньорите!
GSM: 0896891102
- nasenceto
- келеш
Te като стачкуваха, че файда. "Солидарност" стачкуваха за много по различни неща. Сега се стачкува за пари. Такива алюзии със Солидарност са не по малко подвеждащи както "представената действителност от журналистите". Парадоска е че в момента със стачката миньорите "изяждат" сами премиите си, защото тея 5 милиона ще ги извадят от положителния баланс на рудниците и с тях нито ще дадат "обещаните" проценти, нищо ще им подобрят условията на труд. Аз ако съм на правителството - няма да отсъпя, за да стане ясно, че не се огъвам лесно. Отделно, тва е отрасъл със значние за националната сигурност и си мисля че стачките трябва да се позволяват внимателно, с някаква съвест, щото централите като спрат след 1 седмица ни износ ще имаме, нито ток на тази цена.Chankaishi написа:Според мен, докато стачките не станат масови, като Гърция, Франция, и др., и не се издигнат политически искания, както навремето "Солидарност" в Полша, едва ли ще станем свидетели на някаква промяна към по-добро!
- dushanov
- Потребител
nasenceto, ами нали колкото "по-твърди" стават правителството и големите лъвове, толкова по-мек става народа (обикновените хора като нас)!? След като са си заработили допълнително и следва да си получат допълнителното! Защо трябва допълните милиони да се разпределят м/у шепа хора?
Все едно дай тука има награда за форума, трябва да има еди си колко раздела, еди си колко мнения, брой потребители и т.н. примерно де! И блъскаме се ние тука и накрая наградата да бъде поделена между модераторите!? Примерно говоря, че е лесно за разбиране! Никой не искам да обидя.
Че, в този ред на мисли... nasenceto, стъпвал ли си в рудник, но не на паркинга на администрацията ами "по-навътре"?
п.с. Тук задавам личен въпрос на колега от форума, ако от мод-те се сметне за нещо не по-темата...ще си го питам колегата на ЛС...
Все едно дай тука има награда за форума, трябва да има еди си колко раздела, еди си колко мнения, брой потребители и т.н. примерно де! И блъскаме се ние тука и накрая наградата да бъде поделена между модераторите!? Примерно говоря, че е лесно за разбиране! Никой не искам да обидя.
Че, в този ред на мисли... nasenceto, стъпвал ли си в рудник, но не на паркинга на администрацията ами "по-навътре"?
п.с. Тук задавам личен въпрос на колега от форума, ако от мод-те се сметне за нещо не по-темата...ще си го питам колегата на ЛС...

- nasenceto
- келеш
Знам за какво става въпрос в рудника. Аз също никой не се опитвам да обидя, просто изразявам мнение (както виждаш с теб не се караме, а коментираме и обсъждаме). Както казах и преди малко, разпределението на капитала е решение на управляващите. Тва е все едно шефа да изкара +10 % печалба тоя месец и аз да ходя да му държа сметка, що не е почерпил или що не е дал бонус. Сега ще кажеш - да ама има споразумение. Да, ама гледах как шефа на стачния комитет чете дословно точката от споразумението и тя е толкова уклончиво написана, че е единствено въпрос на воля да бъде изпълнена. От трета страна, хем портеста е срещу остаряла техника, хем не се искат пари за такава, а за бонуси. Инвестициите и реинвестииците са също решение на управата. Мините не са РМД (работноческо-мениджърско дружество, гениална издънка на приватизацията и перхода) а е (сега вече предполагам) акционерно дружество, което си има собственик (държавата - тоест всички ние) и борд, управялвяващ го, който е назначен там само с тая цел. Колко качествено се управлява е субективно да се каже и за това не го коментирам. Предстаявш ли си обаче в армията, някой да не се подчини на по-висшестоящ...трудно го виждам. Тук не знам що трябва да е по - различно. В края на краищата, който не му харесва - напуска, вместо да търси сметка на шефа си. Аз поне така съм постъпвал до сега - нещо като започне да не ме кефи и си търся щастието под слънцето на друго място. Това са моите възгледи по въпроса, без да завиждам на хората (няма лесна работа). Смятам оценката си за обективна от гледна точка на страничен наблюдател. Не се опитвам да обидя никой, нито труда му, нито пък се опитвам да се заям с който и да е.
- dushanov
- Потребител
nasenceto, от началото на темата това беше 1-то ти изказване по въпроса, което харесах (поне 50-60% от текста). Прав, си колега, но все пак допълнителните премии от рода на ваучери, пари, облекла, карти за не знам си какво и др. привилегии още преди много години са се борили хората за тях и са си го постигнали! Сега искат малко по-малко да им го отнемат. Защо? Нима отнетото не е заработено. Да приемем, че е така. Обаче няма да отиде в държавната хазна. Ще си бъде поделено! И то само от между богопомазани! Искат държавното да го направят частно. Еми не трябва! (според мен). Малко ни беше приватизацията... Аз също съм работил в много различни сфери и като не ми е отървало съм напущал. Обаче миньорите не стачкуват само за това! Стачкуват за много повече неща от въпросните 1000лв. Синдикатите си имат списък и дано си свършат работата.
Адски много се надявам стачката да приключи по-бързо от темата!
п.с.При щастлив край бих вдигнал банкет в къщи, не защото майка ми работи там, ами защото сплутеност на българи е рядко срещано явление!
Адски много се надявам стачката да приключи по-бързо от темата!
п.с.При щастлив край бих вдигнал банкет в къщи, не защото майка ми работи там, ами защото сплутеност на българи е рядко срещано явление!
- nasenceto
- келеш
Eй това е най-важното от всичко. Колкото повече продължава, толкова повече губим всички. Допълнителните бонуси няма кой да ви ги вземе. Относно това какво ще се случи с тея пари, също е субективно дали ще потънат там където не трябва. Хубавото на тая стачка е, че насочва общественото внимание към проблемите на мините, което освен всичко останало, ще накара злоупотребяващите със положение и власт да са много по-внимателни и предпазливи в действията си. Пък защо не и да вземат да решат да бъдат честни... Все пак цялата държава в моента в тях гледа.dushanov написа: Адски много се надявам стачката да приключи по-бързо от темата!
PS: Просто повторих всичките си предишни постове в резюмиран вид, ама благодарение на троловете, ти не си видял същността на предишните, а само частта в която се дърлим с тях.

- nasenceto
- келеш
http://www.dnesplus.bg/News.aspx?n=553956
"Стачката блокира 20 вагона въглища за „ТЕЦ Марица изток 2""
Сега вече бъркат и в чуждия джоб и интерес. Така страдат и фирми, които нямат отношение по заплащането на миньорите. Държавата (т.е. ние) също ще реализира пропуснати ползи. Дано само не плаща неустойки по неизпълнени договори.
"Стачката блокира 20 вагона въглища за „ТЕЦ Марица изток 2""
Сега вече бъркат и в чуждия джоб и интерес. Така страдат и фирми, които нямат отношение по заплащането на миньорите. Държавата (т.е. ние) също ще реализира пропуснати ползи. Дано само не плаща неустойки по неизпълнени договори.
-
- Начинаещ
Не ми се спори с хора, които явно не знаят, и не разбират някои неща, затова смятам да приключа участието си в тази тема, след този пост!
Първо, за тия, които не знаят, неслучайно направих асоциация с профсъюза "Солидарност" в Полша, от 80те години! "Солидарност" възниква като профсъюз, по простата причина, че в соцлагера нямаше плуралистична система, но той не беше само синдикат, той беше идея, а идеите винаги имат политически измерения! Поляците още тогава осъзнаха, че само премахвайки тази система, могат да се надяват на по-добро, със стачки и митинги за само социални и икономически искания няма да постигнат нищо! Ситуацията от онова време в Полша е много сходна със сегашната у нас, икономически и политически! Същата беднотия, корумпираност и безизходица! Сега знам, че някои многознайковци ще ме контрират - ама как, у нас е демокрация, а у тях е било комунизъм, сега сме членове на ЕС, прочие...Голяма заблуда! Демокрация никога не е имало, това е най-пошлия хибрид от най-лошото от двете системи, събрани в едно! Народа се държи беден изкуствено, да е принуден да се бори за оцеляване, така най-лесно се манипулира и управлява! От друга страна, миражът, наречен ЕС, се оказа поредния голям кьорфишек! Логично, Западът никога не е имал интерес от една просперираща България, цялата ни нова история го доказва! Управлява ни една олигархична прослойка, която мимикрира всячески, манипулира, шантажира, фалшифицира избори, с една цел - да остане на власт, и да увековечи заграбеното! Така че, асоциацията с Полша от ония години е повече от очевидна, който има очи, ще види!
В тази връзка, да се спори тука, дали миньорите са прави, дали заслужават еди-кво си, ама дали са изработили нещо, което не им се дава, и т.н. , са приказки на парче, и както винаги, не водят доникъде! Винаги ще има завистливци, или просто глупаци, които да ги оплюват, никак не е чудно! Дори, мога да ви дам приблизителен сценарий, как ще завърши всичко това, нищо ново под слънцето!Въпросът е, че докато не се промени радикално системата, нищо няма да се промени изобщо!
Смешно ми е, като гледам, как някои псевдоспециалисти леят крокодилски сълзи за Гърция и Испания, а не казват, че нашата безработица може да стигне, че дори и мине 50%. Но това е друга тема!
Първо, за тия, които не знаят, неслучайно направих асоциация с профсъюза "Солидарност" в Полша, от 80те години! "Солидарност" възниква като профсъюз, по простата причина, че в соцлагера нямаше плуралистична система, но той не беше само синдикат, той беше идея, а идеите винаги имат политически измерения! Поляците още тогава осъзнаха, че само премахвайки тази система, могат да се надяват на по-добро, със стачки и митинги за само социални и икономически искания няма да постигнат нищо! Ситуацията от онова време в Полша е много сходна със сегашната у нас, икономически и политически! Същата беднотия, корумпираност и безизходица! Сега знам, че някои многознайковци ще ме контрират - ама как, у нас е демокрация, а у тях е било комунизъм, сега сме членове на ЕС, прочие...Голяма заблуда! Демокрация никога не е имало, това е най-пошлия хибрид от най-лошото от двете системи, събрани в едно! Народа се държи беден изкуствено, да е принуден да се бори за оцеляване, така най-лесно се манипулира и управлява! От друга страна, миражът, наречен ЕС, се оказа поредния голям кьорфишек! Логично, Западът никога не е имал интерес от една просперираща България, цялата ни нова история го доказва! Управлява ни една олигархична прослойка, която мимикрира всячески, манипулира, шантажира, фалшифицира избори, с една цел - да остане на власт, и да увековечи заграбеното! Така че, асоциацията с Полша от ония години е повече от очевидна, който има очи, ще види!
В тази връзка, да се спори тука, дали миньорите са прави, дали заслужават еди-кво си, ама дали са изработили нещо, което не им се дава, и т.н. , са приказки на парче, и както винаги, не водят доникъде! Винаги ще има завистливци, или просто глупаци, които да ги оплюват, никак не е чудно! Дори, мога да ви дам приблизителен сценарий, как ще завърши всичко това, нищо ново под слънцето!Въпросът е, че докато не се промени радикално системата, нищо няма да се промени изобщо!
Смешно ми е, като гледам, как някои псевдоспециалисти леят крокодилски сълзи за Гърция и Испания, а не казват, че нашата безработица може да стигне, че дори и мине 50%. Но това е друга тема!
- nasenceto
- келеш
Ех тая конспирация... Много нелогична бе майка му стара...
Нали когато народа няма пари, няма кой да купува глупостите на корпорациите. Нали за тва се мъчат да ни правят хора, колкото и да се опъваме, ех Европоо, Европо. Поредно противоречие в което се вкарваш. По - добре многознайко, от колкото мрънкало, без ясна логика в мисълта.
PS: За Солидарност е точно така, ама това няма НИЩО общо с нашите стачкуващи. Нерде Ямбол, нерде Стамбул?!?

PS: За Солидарност е точно така, ама това няма НИЩО общо с нашите стачкуващи. Нерде Ямбол, нерде Стамбул?!?

- dushanov
- Потребител
nasenceto, пак почват да те гризят мишките! Споко бейби! Да се придържаме към темата. 

- nasenceto
- келеш
dushanov написа:nasenceto, пак почват да те гризят мишките! Споко бейби! Да се придържаме към темата.

Някой да изчисти след мен (сори)...тъкмо ще ми е минало до тогава... как ми дига нервите тоя смотания и необразования. (съжалявам че пак си го изливам в темата, ама сърце юнашко не мой търпя)