Събаряне на стара къща
-
penev75
- Новак

- Обратна връзка:
Събаряне на стара къща
Миналата година си купих място със стара каменна къща в село край Стара Загора.
Мина зимата и сега искам да я започна от някъде, но не знамот къде.
Иска ми се да съборя старата къща и да заградя мястото за сега, а след време да си построя къща.
Мястото е с денивелация и ще трябва да се построят и поне 2 подпорни стени.
Какво трябва да направя на първо време за да съборя старата къща и да си построя законна ограда? Какви документи са необходими?
Чудя се и неободими ли са ми камъните и дървения материал от къщата. по скоро клоня към Не. Мисля си ,че ако останат в двора ще ми пречат, но пък от друга страна за строежа на подпорните стени и оградата ще са ми необходими сигурно доста камъни.
Ще се радвам на мнение и напътствия.
Мина зимата и сега искам да я започна от някъде, но не знамот къде.
Иска ми се да съборя старата къща и да заградя мястото за сега, а след време да си построя къща.
Мястото е с денивелация и ще трябва да се построят и поне 2 подпорни стени.
Какво трябва да направя на първо време за да съборя старата къща и да си построя законна ограда? Какви документи са необходими?
Чудя се и неободими ли са ми камъните и дървения материал от къщата. по скоро клоня към Не. Мисля си ,че ако останат в двора ще ми пречат, но пък от друга страна за строежа на подпорните стени и оградата ще са ми необходими сигурно доста камъни.
Ще се радвам на мнение и напътствия.
- realprofesora
- Старо куче медалист

Re: Събаряне на стара къща
Моя съвет е -В селски двор нищо не се хвърля.
Каквото събориш от къщата го подреждаш по немски стандарт , да не е разхвърляно и да знаеш кое къде е .После като ти потрябва си го ползваш. Къщата ако има натурален акт и се води на отчет, плащат й се данъци и т.н. трябва да се отпише и тогава да се събаря.
После като строиш наново -нека господ(господа на парите) бъде с теб!Планове, материали майстори.....плачи мамо да плачем.
Каквото събориш от къщата го подреждаш по немски стандарт , да не е разхвърляно и да знаеш кое къде е .После като ти потрябва си го ползваш. Къщата ако има натурален акт и се води на отчет, плащат й се данъци и т.н. трябва да се отпише и тогава да се събаря.
После като строиш наново -нека господ(господа на парите) бъде с теб!Планове, материали майстори.....плачи мамо да плачем.
Popopopopo
- kernelpanic
- Потребител

- Обратна връзка:
Ако има къща и тя я има на скицата на парцела е добре т.е. няма да ти трябват планове, архитекти, разрешителни и т.н. Пускаш една молба за разрешително за ремонт на покрива и я буташ след това строиш нова ползвайки основите на старата. Не се вкарвай в беля със строеж на нова- ще ти трябват многоооо пари и нерви! Имай в предвид, че каменните основи ако не са мръднали ще те надживеят! За оградата ако е плътна пак трябва проект и разрешително. Според мен оградата се прави накрая, тъй като може да се наложи да влизат камиони и др. техника. Дай малко снимки!
Професоре,
Нищо не се отписва. Т'ва да не е да се записваш на фитнес и после като ти скимне да се отпишеш!
Професоре,
Нищо не се отписва. Т'ва да не е да се записваш на фитнес и после като ти скимне да се отпишеш!
-
penev75
- Новак

- Обратна връзка:
Както казах къщата е построена на терен с денивелация. Едната и стена е пукната и като цяло къщата е наклонена леко по наклона. От това съдя, че основите са поддали. А и къщата се намира в ниската част на парцела. МНого по-добре ще е да е на високото.
Къщата е описана в нотариалния акт. Има я и на скицата, но не подлежи на ремонт. Така или иначе трябва да се срине.
Къщата е описана в нотариалния акт. Има я и на скицата, но не подлежи на ремонт. Така или иначе трябва да се срине.
- nasenceto
- келеш

Моя съвет е каквото и да предприемеш, първо да се консултираш с архитект. Той ще ти обясни законово какво можеш и какво не можеш, както и евентуални вратички в законите и разпоредбите. По случайност майка ми е архитект
Ако проявяваш интерес драсни ми на лични да ти дам координати. От питане глава не боли, пък после каквото решиш, това прави.
Ако проявяваш интерес драсни ми на лични да ти дам координати. От питане глава не боли, пък после каквото решиш, това прави.
- admin
- Site Admin

- Обратна връзка:
Само гледай да не се окаже на края, че си съборил къщата, а пари за нова няма 
"There is no 'patch' for stupidity."
-
penev75
- Новак

- Обратна връзка:
@admin: Наистина така ще се окаже и аз го знам
. Просто тази къща не е годна за живеене и е опасна и трябва да се събори. Идеята е мястото да бъде заградено и разчистено и готово за строеж. Ще мога и дръвчета да си посадя, като имам ограда.
@nasenceto: Прати ми координатите на майка ти. Когато имам готовност ще и се обадя. Имам да оправям едни 35 квадрата с комшията. Като ги оправя и съм готов за проект.
@nasenceto: Прати ми координатите на майка ти. Когато имам готовност ще и се обадя. Имам да оправям едни 35 квадрата с комшията. Като ги оправя и съм готов за проект.
- Zac
- Старо куче медалист

Старите материали, като ненужни камъни например, можеш да ползваш за дренаж, пътеки и други помощни съоражения. Също ако имаш двор, които няма да използваш за селско стопанство, може да се консултираш с ландшафтна фирма за оформянето му и растителноста, понеже ще усетиш разлика от това да си го направиш сам. А ако решиш първото, то може да направиш и второто, а именно да синхронизираш работата на архитекта и ландшафтният архитект, за да се получи цялостна композиция.
-
penev75
- Новак

- Обратна връзка:
Възможно е след време да позлвам ландафтен архитект, но на този етап не мисля. Сега важното е да се обезопаси мястото ( да се събори къщата , да се направи вертикална планировка и да се загради ). След това ще си направя проект на къща, който може да включва и ландшафтна архитектура.Zac написа:Старите материали, като ненужни камъни например, можеш да ползваш за дренаж, пътеки и други помощни съоражения. Също ако имаш двор, които няма да използваш за селско стопанство, може да се консултираш с ландшафтна фирма за оформянето му и растителноста, понеже ще усетиш разлика от това да си го направиш сам. А ако решиш първото, то може да направиш и второто, а именно да синхронизираш работата на архитекта и ландшафтният архитект, за да се получи цялостна композиция.