Събаряне на стара къща

Всичко свързано с град Стара Загора.
Публикувай отговор
penev75
Новак
Новак
Обратна връзка:

Събаряне на стара къща

Мнение от penev75 »

Миналата година си купих място със стара каменна къща в село край Стара Загора.
Мина зимата и сега искам да я започна от някъде, но не знамот къде.
Иска ми се да съборя старата къща и да заградя мястото за сега, а след време да си построя къща.

Мястото е с денивелация и ще трябва да се построят и поне 2 подпорни стени.

Какво трябва да направя на първо време за да съборя старата къща и да си построя законна ограда? Какви документи са необходими?

Чудя се и неободими ли са ми камъните и дървения материал от къщата. по скоро клоня към Не. Мисля си ,че ако останат в двора ще ми пречат, но пък от друга страна за строежа на подпорните стени и оградата ще са ми необходими сигурно доста камъни.

Ще се радвам на мнение и напътствия.
Аватар
realprofesora
Старо куче медалист
Старо куче медалист

Re: Събаряне на стара къща

Мнение от realprofesora »

Моя съвет е -В селски двор нищо не се хвърля.
Каквото събориш от къщата го подреждаш по немски стандарт , да не е разхвърляно и да знаеш кое къде е .После като ти потрябва си го ползваш. Къщата ако има натурален акт и се води на отчет, плащат й се данъци и т.н. трябва да се отпише и тогава да се събаря.
После като строиш наново -нека господ(господа на парите) бъде с теб!Планове, материали майстори.....плачи мамо да плачем.
Popopopopo
Аватар
kernelpanic
Потребител
Потребител
Обратна връзка:

Мнение от kernelpanic »

Ако има къща и тя я има на скицата на парцела е добре т.е. няма да ти трябват планове, архитекти, разрешителни и т.н. Пускаш една молба за разрешително за ремонт на покрива и я буташ след това строиш нова ползвайки основите на старата. Не се вкарвай в беля със строеж на нова- ще ти трябват многоооо пари и нерви! Имай в предвид, че каменните основи ако не са мръднали ще те надживеят! За оградата ако е плътна пак трябва проект и разрешително. Според мен оградата се прави накрая, тъй като може да се наложи да влизат камиони и др. техника. Дай малко снимки!

Професоре,
Нищо не се отписва. Т'ва да не е да се записваш на фитнес и после като ти скимне да се отпишеш!
penev75
Новак
Новак
Обратна връзка:

Мнение от penev75 »

Както казах къщата е построена на терен с денивелация. Едната и стена е пукната и като цяло къщата е наклонена леко по наклона. От това съдя, че основите са поддали. А и къщата се намира в ниската част на парцела. МНого по-добре ще е да е на високото.
Къщата е описана в нотариалния акт. Има я и на скицата, но не подлежи на ремонт. Така или иначе трябва да се срине.
Аватар
nasenceto
келеш
келеш

Мнение от nasenceto »

Моя съвет е каквото и да предприемеш, първо да се консултираш с архитект. Той ще ти обясни законово какво можеш и какво не можеш, както и евентуални вратички в законите и разпоредбите. По случайност майка ми е архитект :lol: :mrgreen:
Ако проявяваш интерес драсни ми на лични да ти дам координати. От питане глава не боли, пък после каквото решиш, това прави.
Аватар
admin
Site Admin
Site Admin
Обратна връзка:

Мнение от admin »

Само гледай да не се окаже на края, че си съборил къщата, а пари за нова няма :roll:
"There is no 'patch' for stupidity."
penev75
Новак
Новак
Обратна връзка:

Мнение от penev75 »

@admin: Наистина така ще се окаже и аз го знам :-). Просто тази къща не е годна за живеене и е опасна и трябва да се събори. Идеята е мястото да бъде заградено и разчистено и готово за строеж. Ще мога и дръвчета да си посадя, като имам ограда.
@nasenceto: Прати ми координатите на майка ти. Когато имам готовност ще и се обадя. Имам да оправям едни 35 квадрата с комшията. Като ги оправя и съм готов за проект.
Аватар
Zac
Старо куче медалист
Старо куче медалист

Мнение от Zac »

Старите материали, като ненужни камъни например, можеш да ползваш за дренаж, пътеки и други помощни съоражения. Също ако имаш двор, които няма да използваш за селско стопанство, може да се консултираш с ландшафтна фирма за оформянето му и растителноста, понеже ще усетиш разлика от това да си го направиш сам. А ако решиш първото, то може да направиш и второто, а именно да синхронизираш работата на архитекта и ландшафтният архитект, за да се получи цялостна композиция.
penev75
Новак
Новак
Обратна връзка:

Мнение от penev75 »

Zac написа:Старите материали, като ненужни камъни например, можеш да ползваш за дренаж, пътеки и други помощни съоражения. Също ако имаш двор, които няма да използваш за селско стопанство, може да се консултираш с ландшафтна фирма за оформянето му и растителноста, понеже ще усетиш разлика от това да си го направиш сам. А ако решиш първото, то може да направиш и второто, а именно да синхронизираш работата на архитекта и ландшафтният архитект, за да се получи цялостна композиция.
Възможно е след време да позлвам ландафтен архитект, но на този етап не мисля. Сега важното е да се обезопаси мястото ( да се събори къщата , да се направи вертикална планировка и да се загради ). След това ще си направя проект на къща, който може да включва и ландшафтна архитектура.
Публикувай отговор