Някой ми беше писал, не помня кой, а и не ми се рови сега, че хората в "кофти" положение са тия, които "мрънкали", и отричали всичко, което било сторено. Най-напред, не разбрах етимологията на тази дума "кофти", в съчетание с положение? За кофти настроение съм чувал, и даже съм изпадал, често, но за кофти положение на хора, е, малко ми е непознато. Но все пак, се досетих, какво е имал предвид пишещия, и веднага възниква контравъпроса - а кога човек е в некофти положение? Дали тогава, когато се радва, че може да си позволи някое и друго кръгче, по новооткритите магистрали? Защото, има много, дори и прекалено много хора, които не могат да си го позволят, и повечето от тях, може би, никога няма и да си го позволят! И тук идва реч и за солидарността, доколко ние сме солидарни с хора, в "кофти" положение? Според официалната статистика, над 420 000 души са трайно безработните в страната. Тоест, цифрата е поне двойна, защото толкова се водят на регистрация в бюрата, а и официалната стъкмистика, никога не е обхващала реалния им брой. Е, кажете на тия хора, да си спретнат всенародни тържества, заради двете мижави отсечки асфалтов път. Или пък на тия, които с месеци и години не са си вземали заплатите, и тях поканете. Ами тия, дето пък вече нямат надежда да си вземат изработеното, понякога в размер на петцифрена сума? А може би, най-много ще се радват милионите пенсионери, на които вече 3 години не са им индексирани пенсиите? Вярно, че един тука се канеше да ги трепе, ама споко, няма нужда от неговите "услуги", те сегашните властимащи си ги трепят, бавно и систематично.
Когато преди време, се обсъждаше стачката на миньорите, пак имаше постове, в които се обвиняваха самите миньори, че видите ли, искали много, и съсипвали държавата. Щеше да е смешно, ако не беше трагично, защото, в страните, които имаме за модел, такъв въпрос не стои изобщо, и когато един сектор се надигне на стачка, другите го подкрепят безрезервно, и често се стига до общонационални стачки. Защото знаят, че ако днес са зле едни, утре ще са и другите, има пълна солидарност. А как е тук? Пълна противоположност, и разбира се, резултатите в държавата са налице - последни по стандарт в Европа, управляват ни криминални елементи, нулев икономически растеж, непрекъснато увеличаващи се цени на основните енергоносители, продиктувано от монополното положение на картелите на пазара ни,и приближеността им до властта, и т.н.
И накрая, нещо малко по-различно. Онзи ден, връщайки се от работа, отново бях шокиран, до какви малоумия се опитват да ни докарат някои хора. В градската градина, се провеждаше, благотворително състезание, с ...охлюви! И отново щеше да е смешно, ако не беше напълно трагично - някаква си измислена фондацийка, се опитваше да събира пари от будалите, за жени и деца, пострадали от домашно насилие. На пръв поглед, лошо няма, но как ще се употребят тия пари, може би, ще се плаща на наемни биячи, да озаптяват побойниците ли? Тогава, за какво съществуват институции, като полиция и социалните служби?
И това не беше всичко, пошлостта идваше оттам, че "охлювите" всъщност бяха група малолетни циганета,които се опитваха да имитират патешко ходене, мислейки го, не знам защо, за охлювско? Около тия циганета се въртяха и група възрастни цигани, нещо като шефове, интересно, колко пари са получили, за тая "услуга"?
А в ъгълчетата на парка, имаше 2 или 3 маси, където пък, се събираше "благотворителност" за страни в далечния Изток и Африка. Сякаш, ние всичката сме я втасали, че да помагаме на хора, на десетки хиляди километри от нас! Интересно, дали в Сомалия и Лаос биха събирали помощи за нас?
Изобщо, тая глобализация, не ни носи нищо хубаво. Даже и едновремешната интернационализация, която си беше същото, не беше така пошла, поне се ограничаваше до определени страни, а сега сме надупени на целия свят, даже почнаха да взривяват и летищата ни, да ни е честито, радвайте се на новите магистрали!
П.С. Между другото, някъде четох, че дори и при Станишев има доста повече километри построени магистрали, отколкото при сегашните, сами си правете изводите, за какво иде реч всъщност!