Що е солидарност,и има ли тя почва у нас...

Яко PHUN ;-)
Място за разтоварване на умствения багаж на потребителят! Вицове-мицове, клипове, закачалки за откачалки и тем подобни яко къртещи фаянса на комшията нещица.
chamalin
Потребител
Потребител

Що е солидарност,и има ли тя почва у нас...

Мнение от chamalin »

Отдавна се каня да открия една такава тема, и накрая се наканих :D . Бях провокиран от една друга тема - магистралната, но ще се спра и на предишни постове, ще казвам по памет.

Някой ми беше писал, не помня кой, а и не ми се рови сега, че хората в "кофти" положение са тия, които "мрънкали", и отричали всичко, което било сторено. Най-напред, не разбрах етимологията на тази дума "кофти", в съчетание с положение? За кофти настроение съм чувал, и даже съм изпадал, често, но за кофти положение на хора, е, малко ми е непознато. Но все пак, се досетих, какво е имал предвид пишещия, и веднага възниква контравъпроса - а кога човек е в некофти положение? Дали тогава, когато се радва, че може да си позволи някое и друго кръгче, по новооткритите магистрали? Защото, има много, дори и прекалено много хора, които не могат да си го позволят, и повечето от тях, може би, никога няма и да си го позволят! И тук идва реч и за солидарността, доколко ние сме солидарни с хора, в "кофти" положение? Според официалната статистика, над 420 000 души са трайно безработните в страната. Тоест, цифрата е поне двойна, защото толкова се водят на регистрация в бюрата, а и официалната стъкмистика, никога не е обхващала реалния им брой. Е, кажете на тия хора, да си спретнат всенародни тържества, заради двете мижави отсечки асфалтов път. Или пък на тия, които с месеци и години не са си вземали заплатите, и тях поканете. Ами тия, дето пък вече нямат надежда да си вземат изработеното, понякога в размер на петцифрена сума? А може би, най-много ще се радват милионите пенсионери, на които вече 3 години не са им индексирани пенсиите? Вярно, че един тука се канеше да ги трепе, ама споко, няма нужда от неговите "услуги", те сегашните властимащи си ги трепят, бавно и систематично.

Когато преди време, се обсъждаше стачката на миньорите, пак имаше постове, в които се обвиняваха самите миньори, че видите ли, искали много, и съсипвали държавата. Щеше да е смешно, ако не беше трагично, защото, в страните, които имаме за модел, такъв въпрос не стои изобщо, и когато един сектор се надигне на стачка, другите го подкрепят безрезервно, и често се стига до общонационални стачки. Защото знаят, че ако днес са зле едни, утре ще са и другите, има пълна солидарност. А как е тук? Пълна противоположност, и разбира се, резултатите в държавата са налице - последни по стандарт в Европа, управляват ни криминални елементи, нулев икономически растеж, непрекъснато увеличаващи се цени на основните енергоносители, продиктувано от монополното положение на картелите на пазара ни,и приближеността им до властта, и т.н.

И накрая, нещо малко по-различно. Онзи ден, връщайки се от работа, отново бях шокиран, до какви малоумия се опитват да ни докарат някои хора. В градската градина, се провеждаше, благотворително състезание, с ...охлюви! И отново щеше да е смешно, ако не беше напълно трагично - някаква си измислена фондацийка, се опитваше да събира пари от будалите, за жени и деца, пострадали от домашно насилие. На пръв поглед, лошо няма, но как ще се употребят тия пари, може би, ще се плаща на наемни биячи, да озаптяват побойниците ли? Тогава, за какво съществуват институции, като полиция и социалните служби?
И това не беше всичко, пошлостта идваше оттам, че "охлювите" всъщност бяха група малолетни циганета,които се опитваха да имитират патешко ходене, мислейки го, не знам защо, за охлювско? Около тия циганета се въртяха и група възрастни цигани, нещо като шефове, интересно, колко пари са получили, за тая "услуга"?

А в ъгълчетата на парка, имаше 2 или 3 маси, където пък, се събираше "благотворителност" за страни в далечния Изток и Африка. Сякаш, ние всичката сме я втасали, че да помагаме на хора, на десетки хиляди километри от нас! Интересно, дали в Сомалия и Лаос биха събирали помощи за нас?

Изобщо, тая глобализация, не ни носи нищо хубаво. Даже и едновремешната интернационализация, която си беше същото, не беше така пошла, поне се ограничаваше до определени страни, а сега сме надупени на целия свят, даже почнаха да взривяват и летищата ни, да ни е честито, радвайте се на новите магистрали!

П.С. Между другото, някъде четох, че дори и при Станишев има доста повече километри построени магистрали, отколкото при сегашните, сами си правете изводите, за какво иде реч всъщност!
Аватар
realprofesora
Старо куче медалист
Старо куче медалист

Re: Що е солидарност,и има ли тя почва у нас...

Мнение от realprofesora »

Що не се кандидатираш в някоя партия да мелиш по цял ден в парламента, ами се хабиш в тоз фашкийски форум.Тва не е твоето поприще, тебе ти требе голямата политика, тука няма кой да те разбере, "пикаем на магданоз" все още.
Ще направиш 2 -3 изказвания и воала резултат.Ще събориш глобализацията, ще спреш магистралите и ще докараш интернационала да си го пеем докато копаем под Шипка тунелчето.Няма безработица, няма гладни и купони , ядем само чоколати ,бунбони....
Popopopopo
Аватар
Bul-Dog
Старо куче медалист
Старо куче медалист

Мнение от Bul-Dog »

Що бе, професоре, такваз тема е добра. Изказал си е мъката човека-всичко върви на зле, става все по-лошо, накрая всички ще умрем... :D То така си върви живота принципно, нали...

иначе сериозно;

Бавно и трудно, но се учим, сдружаване по интереси и съсловия-там е истината. Няма да открием топлата вода, ама трябва да го минем тоя път, за да се научим.
http://www.kingsimeon.bg/" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
admin
Site Admin
Site Admin
Обратна връзка:

Мнение от admin »

Темата е интересна, както казва Bul-Dog човека си е изказъл мъката. На всеки от нас има неща който му правят впечатление, но няма как и къде да им дадем гластност.
"There is no 'patch' for stupidity."
chamalin
Потребител
Потребител

Мнение от chamalin »

admin написа:Темата е интересна, както казва Bul-Dog човека си е изказъл мъката. На всеки от нас има неща който му правят впечатление, но няма как и къде да им дадем гластност.

Не е само моя мъка, за съжаление, а на всички, друг е въпроса, кой, и доколко го осъзнава?

Що не се кандидатираш в някоя партия да мелиш по цял ден в парламента, ами се хабиш в тоз фашкийски форум.Тва не е твоето поприще, тебе ти требе голямата политика, тука няма кой да те разбере, "пикаем на магданоз" все още.
Ще направиш 2 -3 изказвания и воала резултат.Ще събориш глобализацията, ще спреш магистралите и ще докараш интернационала да си го пеем докато копаем под Шипка тунелчето.Няма безработица, няма гладни и купони , ядем само чоколати ,бунбони....

Професоре, няма голяма и малка политика, тая политика засяга всички ни. Виждам, че все още не схващаш какво е глобализъм и интернационализъм, но това е друга тема.
Аватар
stivans
Старо куче медалист
Старо куче медалист

Мнение от stivans »

Chamalin все едно слушам "Другаря" Сергей Дмитриевич Станишев(това е точното съветско му име, не на шега) на митинга на връх Бузлуджа.Беше обграден със симпатични млади хора и може би има и за теб място сред тях.
Само че същата тази партия,която пряко или косвено управляваше до преди 3 години ни докара до това положение.Може би си бил малък или все още не си бил роден по времето на купонната система на другаря Луканов,или времето на Жан Виденовата зима ,когато долара удари 3000, лв. и месечната заплата при тогавашната инфлация беше приблизително 10-15 сегашни лева.Или когато по времето на Димитър Попов и Беров шефовете на полицията и спец. службите ходеха на крака при мутрите да ги молят за мир за да не избухнела гражданска война.
Как би се почувствал сега ако ти прибера колата ,хладилника ,телевизора, бойлера и телефона, и те храня с банани и портокали само за Нова година.За тези неща имаше ред и списъци и се чакаше от 5 до 30 години за да може да си ги купиш ( ако си доживял) да ти дойде реда.Дори и хубавите книги се купуваха с връзки.Бяха ни превърнали в кучето на Павлов(ако нещо ти говори това).И до скоро като ни замиришеше на портокали си мислехме ,че е Нова година.Ако те върна да живееш 22 години назад сегашната действителност ще ти се струва рай.
Дебата може да продължи с дни.Но си много далече от истината.Иска се много четене и то не само в интернет,ами и на книжки.
Избягвам да влизам в спорове.Ама четете бе хора ,сега информация под път и над път,но не както дявола чете Евангелието.

И за надбягването с охлюви нищо не си разбрал.Такова наистина е имало(пак за твоя информация в Англия от 27 години се провежда Световно първенство по надбягване за охлюви),и това няма нищо общо с подкачащите наблизо циганчета.И ако беше се понапънал да прочетеш някои вестник или да видиш вечерните новини щеше да разбереш ,че "На 26 юли, от 18.30 до 20.30 часа, в парк „Пети октомври“ /Градската градина/ в Стара Загора ще се проведе благотворително състезание на охлюви, което е първото по рода си в България. Събитието се организира от Сдружение „Самаряни“ и в него ще участват всички желаещи, независимо от възрастта. Всички приходи, които ще се съберат ще са в подкрепа на Кризисен център „Самарянска къща“ за жени и деца, жертви на насилие и трафик. Благотворителната надпревара ще се проведе под надслов „Всяко нещо с времето си“.
Минималната сума, която трябва да заплатите, за да участвате в благородната инициатива е 2 лева за граждани и 50 лева за фирми и други организации.От предварително обявените 100 охлюва, са били ангажирани като състезатели 98 - от 20 фирми и бизнес-организации и 76 граждани.
„Самаряни“ били някаква измислена организация.Ами ти само на 1/100 от това което те са направили и хората на които са помогнали да си направил ще дойда и ще ти стисна ръката.
Кризисния център "Самарянска къща" край Стара Загора повече от 10 години е гостоприемен дом за всички жени и деца, преживели домашно насилие. От началото на годината тук са били настанени за различно време 17 деца и 9 майки.
Стара Загора
Аватар
nasenceto
келеш
келеш

Мнение от nasenceto »

Хич не е малък, ама явно не ги помни съвсем... Направо ме върна в спомени :D Няма да забравя няколко дневното денонощно висене на електродома за чернобели Юности, опашките за портокали на руската книжарница, празните щандове и това колко лускозна беше тоалетната хартия, разпределения по месторабота (може да си от Видин, ама те пращат да бачкаш в Резово, щото там има щат и няма щеш - не щеш)... Мамата си джас...
Аватар
Bul-Dog
Старо куче медалист
Старо куче медалист

Мнение от Bul-Dog »

Чета ви спомените и не знам защо си спомням едно стихотворение на Стефан Цанев:

... Всичко ще се оправи:

ще върнем земята на хората -

ще имаме достатъчно хляб и месо,

яйца и зеленчуци;

ще направим индустрията си .

модерна и екологична -

ще имаме колкото си щем

хладилници, консерви, перални и телевизори;

ще овладеем инфлацията,

левът ще стане конвертируем -

няма повече да просим за някой-друг долар

като безпризорни деца пред портите на Европа;

ще уредим националните си и международни отношения -

всичко ще оправим,

всичко ще решим...

Но, кажете ми:

какво ще правим с нашите души?

Какво ще правим с озъбената си алчност, какво ще правим с братоубийствената си страст за власт, какво ще правим с избухналата като спукан цирей омраза, какво ще правим с нашата мъст, която като усойница показва съскащата си глава от ямата на устните ни - ако не й посочим жертва, тя нас ще удуши:

спасете нашите души!
http://www.kingsimeon.bg/" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
nasenceto
келеш
келеш

Мнение от nasenceto »

Bul-Dog написа:
Какво ще правим с озъбената си алчност, какво ще правим с братоубийствената си страст за власт, какво ще правим с избухналата като спукан цирей омраза, какво ще правим с нашата мъст, която като усойница показва съскащата си глава от ямата на устните ни - ако не й посочим жертва, тя нас ще удуши:

спасете нашите души!
Мдаа, няма как да е по-точен. Все повече хора са пропити със злоба и мъст и губят вяра в доброто и ценното. Всеки търси грешката в другия, различния. Всеки търси отдушни на злобата си и я намира в най-лесното място - този с различни разбирания за живота, друг мироглед, вяра, раса, етнос... там където е най-лесно да си изградиш враг или обект на отмъщение, излияние и избиване на комплекси.
chamalin
Потребител
Потребител

Мнение от chamalin »

Другарю stivans, не знам защо, си мислиш, че тия неща са ми непознати, и че само ти си ги видял и почувствал. Не знам също така, защо ти, другарю stivans, отново ми лепиш етикети, слагайки ме до Станишев, и други подобни? Може би, за да неглижираш собственото ти непознаване на нещата, или по-скоро, да приемаш желаното за действително? Нали точно това казвам, от много време - между другаря Бойко, другаря Станишев, другаря Доган, другаря Костов, и прочие "отговорни" другари, няма АБСОЛЮТНО никаква разлика! Лошото е, че по-лошото от тогавашния дефицит е сегашния недоимък на голяма част от хората! Недоимък, докарващ ги до самоубийства, вземи попрочети статистиката. Или, може би, някой и друг, като тебе, другарю stivans, си е хванал неква синекурна и уютна службичка, и смята, че всичко е в розови краски? Е да, ама не, това са си само твоите розови очилца, време е да ги свалиш, това е!
Мога още много неща да приведа като примери и факти, но смятам, че е излишно, както е казал народа - който има очи, ще види, който има уши, ще чуе, който има ум - ще разбере...

Колкото до "охлювското" състезание, не знам защо, ама повече ще повярвам на очите си, все пак бях там, отколкото на твоето убеждаване, надявам се, да нямаш против!

И накрая, но не на последно място, имам една молба - хайде да не си даваме квалификации, кой до кого стои, и как стои, тук има хора, които ме знаят отдавна, и знаят до кого, и как съм стоял! Не ме познаваш, за да го правиш, някакси не е коректно, щото може да се окаже, че истината е съвсем на 180 градуса. Аз не го правя относно твоята особа, не го прави и ти, другарю stivans!
chamalin
Потребител
Потребител

Мнение от chamalin »

Ето и един крайно красноречив пример, каква е "огромната" разлика, между Европейски и Съветски съюз - http://www.dnes.bg/blogini/2012/07/30/b ... ier.165153
Аватар
nasenceto
келеш
келеш

Мнение от nasenceto »

Mи що се мъчат горките Унгарци, ме не излязат от ЕС? Нека си живеят както решат. Никой не ги е спрял. И без тва са най-закъсалата държава в централна европа :lol: Вместо това Орбан се извиняваше зимата на ЕС и им се мазнеше като циганка...
chamalin
Потребител
Потребител

Мнение от chamalin »

nasenceto написа:Mи що се мъчат горките Унгарци, ме не излязат от ЕС? Нека си живеят както решат. Никой не ги е спрял. И без тва са най-закъсалата държава в централна европа :lol: Вместо това Орбан се извиняваше зимата на ЕС и им се мазнеше като циганка...
Закъсала е държавата, не без "помощта" на същия ЕвроСъветски съюз, нали вече над 8 години са вътре, къде е "големия" просперитет? Ще излязат, защо не, и без това тоя съюз е един огромен балон, на път да се спука, с гръм и трясък! Само че, няма да ги пуснат така лесно, през 1956г Унгария искаше да излезе от съветския блок, и и пратиха танкове, сега ако опита, ще и спретнат някоя финансова и икономическа катастрофа, империите не се отказват лесно от периферните си владения, и Орбан го знае. Но въпреки това, се опитва да отстоява националните интереси, което му прави чест!

Интересен казус, ако приемем, че Унгария е закъсала, то тогава ние къде сме?
Аватар
nasenceto
келеш
келеш

Мнение от nasenceto »

chamalin написа:
nasenceto написа:Mи що се мъчат горките Унгарци, ме не излязат от ЕС? Нека си живеят както решат. Никой не ги е спрял. И без тва са най-закъсалата държава в централна европа :lol: Вместо това Орбан се извиняваше зимата на ЕС и им се мазнеше като циганка...
Закъсала е държавата, не без "помощта" на същия ЕвроСъветски съюз, нали вече над 8 години са вътре, къде е "големия" просперитет? Ще излязат, защо не, и без това тоя съюз е един огромен балон, на път да се спука, с гръм и трясък! Само че, няма да ги пуснат така лесно, през 1956г Унгария искаше да излезе от съветския блок, и и пратиха танкове, сега ако опита, ще и спретнат някоя финансова и икономическа катастрофа, империите не се отказват лесно от периферните си владения, и Орбан го знае. Но въпреки това, се опитва да отстоява националните интереси, което му прави чест!

Интересен казус, ако приемем, че Унгария е закъсала, то тогава ние къде сме?
Унгария е много добър пример за това, в какво бихме се превърнали, ако партии със националистически наклон вземат власта. Единия ден плюят към тези които им наливат парите по еврофондовете, а на другия ближат крака на ЕС, щото изтрезняват, видиш ли и стават по ниски от тревата, докато пак не ги ухапе кучето (прекрасен пример за непостоянство и шизофренизъм). Расистки призиви срещу циганите и дискриминация, а после се бяит в гърдите колко толерантни европейци са. Корупция във власта колкото искаш, само че или е скрита или не се говори за нея и за това се остава с впечатлението, че я няма (репресирани медии колкото щеш, че даже и закон за целта си гласуваха). Митинги през ден. Умираща банкова система и т.н., голяма част от всичко това плод на малоумна демагогия. Мисля, че много криво разбираш съюза и неговите предимства. Знаеш ли кви мита плащат страните извън съюза, за да си продават стоките в него. Нашата иконимика не може да бъде самозависима. За да съществуваме, трябва да изнасяме. С яки мита сме просто обречени. Колкото ни няма в момента, хич за нищо няма да ставаме. Едно от многото предимства на ЕС. Една от предимстава за нас Турция да стане член на съюза е именно факта, че тя е един от големите ни пазари и това ще улесни търговията изключитлено много (стига да си пренебрегнем вековните предразсъдъци)
Като всяка галимация, си има и недъзите, един от които е идиотски раздутата бюрорация, проблем който е много по-чисто уреден в щатите, ама не може всичко да е розово. Русия за пример е също федерация. Индия е разделена на щати, Китай и Канада на провинции... В общи линии няма голяма сила, която да е единна територия. Обединението на принципа на взаимна изгода се налага като модел навсякъде.
PS: Ако балона се спука, то това ще се предизвика целенасочено, за да се отърват от мършата, която ги дърпа назад.
chamalin
Потребител
Потребител

Мнение от chamalin »

Унгария е много добър пример за това, в какво бихме се превърнали, ако партии със националистически наклон вземат власта.

Брех да му се не види, а сега в какво сме превърнати, в кочината на Европа. Само не тръгвай да обясняваш, съвсем в бокотиквовски стил, как сме по-добре от унгарци, и кои ли още не, щото ще е пълна глупост.

Пародията, наречена ЕС, ще се разпадне, защото страните в него, вече имат много повече различия, отколкото общи неща и цели. Истината, особено за нашето присъединяване, че това е чисто политическо решение, и като такова, то няма за цел подобряване стандарта на живот у нас, което е видно от 5 години насам. Това политическо решение обаче, не беше "безплатно" за нас, разрушиха се цели сектори в икономиката, и като ни се втълпява, че от нас ще стават само земеделци и обслужващ персонал в туризма. Е, Гърция е красноречив пример, докъде се стига, само с тези отрасли. И въпреки това, Гърция е далеч преди нас, благодарение на инерцията, от предишни години, тъй че, не ми се мисли, какво ще стане с нас, ако ни спретнат техния сценарий.

Колкото до митата, те не са чак такъв черен дявол, дори в определени случаи са и полезни. Може би, визираш, че можеш да идеш до запада, и да си внесеш стара бракма, без мито, това ли? И по тоя начин, пак да ги подпомагаш, като ги чистиш от старите им боклуци? А няма ли да е по-добре, вместо това, да имаме приличен стандарт, и да можем да си позволим нови коли, пък било те и от китайския завод в Ловеч?
Публикувай отговор