На кого е предимството?
-
emilio24
- Потребител

На кого е предимството?
На кого според вас е предимството на кръстовището на Димчо Стаев с Христо Ботев до комплекс Орфей.Става дума за ситуацията завой на ляво ,идвайки от Казански по Хр.Ботев посока БКП-то и за десния завой от Хр.Ботев към БКП при зелен светофар през отрязъка който се получава само за на дясно?Моля прочетете внимателно въпроса преди да изкажете мнение.Благодаря за вниманието ви.
- creitars
- Потребител

Re: На кого е предимството?
по принцип на дясно стоящия
-
emilio24
- Потребител

А това ,че е на зелен сфетофар мисля,че дясностоящия няма думата толкова,колкото това,че веднъж завил на ляво и поел нагоре към БКП колата се движи по главния път.
- System_error
- Старо куче медалист

И аз смятам, че е на дясно стоящия и винаги им правя път (всеки ден минават от там посока запад-изток и после нагоре). Все пак включването е след светофара.
- admin
- Site Admin

- Обратна връзка:
Спорен въпрос, защото може да се вземе под предвид и кой на колко главен път е. Мисля, че този които е на право е с предимство защото на дясно стоящия има знак стоп над светофара или май - беше пропусни мпс-то с предимство. За това е толкова голям завоя там ако не може да се включи в движението да изчака. Поне аз така мислял, не съм специалист ама утре ще захапя един колега с този въпрос ако дойде на работа.
"There is no 'patch' for stupidity."
-
emilio24
- Потребител

Благодаря на ,Админа за желанието и възможността да разпита човек по-запознат от нас.Макар,че закона е ясен ,все пак там ситуацията ,често пъти е спорна.
-
Null
- Потребител

emilio24 написа:На кого според вас е предимството на кръстовището на Димчо Стаев с Христо Ботев до комплекс Орфей.Става дума за ситуацията завой на ляво ,идвайки от Казански по Хр.Ботев посока БКП-то и за десния завой от Хр.Ботев към БКП при зелен светофар през отрязъка който се получава само за на дясно?Моля прочетете внимателно въпроса преди да изкажете мнение.Благодаря за вниманието ви.
emilio24 написа:А това ,че е на зелен сфетофар мисля,че дясностоящия няма думата толкова,колкото това,че веднъж завил на ляво и поел нагоре към БКП колата се движи по главния път.
С предимство е този, който идва от сфетофара който ти си описал като „десния завой от Хр.Ботев към БКП при зелен светофар през отрязъка който се получава само за на дясно“ . В случая, водачите 1 и 2 идват един срещу друг, от един и същи път най-общо казано без значение че има остров посредата ЗДВП- Чл. 27. При наличие на остров или препятствие на платното за движение водачът на пътно превозно средство може да премине от неговата лява или дясна страна, освен в случаите, когато: 1. пътен знак указва страната, от която да се премине". В случая преди кръстовището имаме знак за десен завой в посока дясно от острова. Минаваме на Раздел ХI, Преминаване през кръстовище Чл. 48. На кръстовище на равнозначни пътища водачът на пътно превозно средство е длъжен да пропусне пътните превозни средства, които се намират или приближават от дясната му страна, а водачът на нерелсово пътно превозно средство е длъжен да пропусне релсовите пътни превозни средства независимо от местоположението и посоката им на движение. Този който идва от „десния завой в отбивката" си е на зелено. Този който идва на ляв завой и той е на зелено, единия завива на дясно , другия на ляво (вижте горе Чл. 48) Теоретично водача извършващ маневра ляв завой е на 'главния път' преди водача на 'десен завой' но в случая 'главния път' е на червен сфетофар (т.е. ако идвате от кръговото) И какво пише в закона - „Раздел I, Общи правила, Чл. 7. (2) Когато има несъответствие между светлинните сигнали и пътните знаци относно предимството, участниците в движението са длъжни да се съобразяват със светлинните сигнали.“ Т.е. знаците в случая НЕ важат, а ако се опита да обясни че е попаднал в средата на кръстовището на червен сфетофар, този водач никак не е с предимство и вече е допуснал нарушение на ЗДВП Раздел ХI, Преминаване през кръстовище, Чл. 50а. (Нов - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Забранено е навлизането в кръстовище дори и при разрешаващ сигнал на светофара, ако обстановката в кръстовището ще принуди водача да спре в кръстовището или да възпрепятства напречното движение"admin написа:Спорен въпрос, защото може да се вземе под предвид и кой на колко главен път е. Мисля, че този които е на право е с предимство защото на дясно стоящия има знак стоп над светофара или май - беше пропусни мпс-то с предимство. За това е толкова голям завоя там ако не може да се включи в движението да изчака. Поне аз така мислял, не съм специалист ама утре ще захапя един колега с този въпрос ако дойде на работа.
Дано ме разберете
-
eleena
- Потребител

Абсолютно правилно.
-
emilio24
- Потребител

Благодаря на Null за изчерпателния отговор но ,както той сам се е изразил вместо кратко и ясно се е получило ...,с една дума да приемем,че този,който е излязъл от кръстовището вече е длъжен да спре за тези,който идват през отрязъка и да ги пропусне да минат?!
-
naslonamakarona
- Потребител

Аз нямам спомен какъв знак има там и дали изобщо има (дето дяснозавиващият влиза на главния път). Но ако има знак "Пропусни движещия се по пътя с предимство" мисля, че няма място за дискутиране и разпъване на локуми 
-
emilio24
- Потребител

Именно,че май наистина няма знак за преминаване отляво и отдясно на острова в случая то ...
- realprofesora
- Старо куче медалист

Много дрънканици за няма нищо.Единия завива наляво ,другия надясно-този който завива наляво ще чака като поп.
Popopopopo
- zvezda
- Потребител

+1.realprofesora написа:Много дрънканици за няма нищо.Единия завива наляво ,другия надясно-този който завива наляво ще чака като поп.
- Веско
- Старо куче медалист

Чак се чудя на някой за обясненията. Какъв дясно стоящ при насрещно движещи се коли. Винаги с предимство е този който се движи направо/надясно,другите чакат.
-
emilio24
- Потребител

Чл. 84.(2) При завиване наляво за навлизане в друг път водачът на завиващото
не релсово пътно превозно средство е длъжен да пропусне насрещно движещите се
пътни превозни средства. От същото правило помежду си се ръководят и водачите на
релсовите пътни превозни средства
При създалата се ситуация на ляво завилия насрещно движещ се се явява единствено и само този,който се спуска от БКП-то към Орфей.Оставям на вас останалото.
не релсово пътно превозно средство е длъжен да пропусне насрещно движещите се
пътни превозни средства. От същото правило помежду си се ръководят и водачите на
релсовите пътни превозни средства
При създалата се ситуация на ляво завилия насрещно движещ се се явява единствено и само този,който се спуска от БКП-то към Орфей.Оставям на вас останалото.