На кого е предимството?

Всичко свързано с град Стара Загора.
emilio24
Потребител
Потребител

На кого е предимството?

Мнение от emilio24 »

На кого според вас е предимството на кръстовището на Димчо Стаев с Христо Ботев до комплекс Орфей.Става дума за ситуацията завой на ляво ,идвайки от Казански по Хр.Ботев посока БКП-то и за десния завой от Хр.Ботев към БКП при зелен светофар през отрязъка който се получава само за на дясно?Моля прочетете внимателно въпроса преди да изкажете мнение.Благодаря за вниманието ви.
Аватар
creitars
Потребител
Потребител

Re: На кого е предимството?

Мнение от creitars »

по принцип на дясно стоящия
emilio24
Потребител
Потребител

Мнение от emilio24 »

А това ,че е на зелен сфетофар мисля,че дясностоящия няма думата толкова,колкото това,че веднъж завил на ляво и поел нагоре към БКП колата се движи по главния път.
Аватар
System_error
Старо куче медалист
Старо куче медалист

Мнение от System_error »

И аз смятам, че е на дясно стоящия и винаги им правя път (всеки ден минават от там посока запад-изток и после нагоре). Все пак включването е след светофара.
Аватар
admin
Site Admin
Site Admin
Обратна връзка:

Мнение от admin »

Спорен въпрос, защото може да се вземе под предвид и кой на колко главен път е. Мисля, че този които е на право е с предимство защото на дясно стоящия има знак стоп над светофара или май - беше пропусни мпс-то с предимство. За това е толкова голям завоя там ако не може да се включи в движението да изчака. Поне аз така мислял, не съм специалист ама утре ще захапя един колега с този въпрос ако дойде на работа.
"There is no 'patch' for stupidity."
emilio24
Потребител
Потребител

Мнение от emilio24 »

Благодаря на ,Админа за желанието и възможността да разпита човек по-запознат от нас.Макар,че закона е ясен ,все пак там ситуацията ,често пъти е спорна.
Null
Потребител
Потребител

Мнение от Null »

emilio24 написа:На кого според вас е предимството на кръстовището на Димчо Стаев с Христо Ботев до комплекс Орфей.Става дума за ситуацията завой на ляво ,идвайки от Казански по Хр.Ботев посока БКП-то и за десния завой от Хр.Ботев към БКП при зелен светофар през отрязъка който се получава само за на дясно?Моля прочетете внимателно въпроса преди да изкажете мнение.Благодаря за вниманието ви.
emilio24 написа:А това ,че е на зелен сфетофар мисля,че дясностоящия няма думата толкова,колкото това,че веднъж завил на ляво и поел нагоре към БКП колата се движи по главния път.
admin написа:Спорен въпрос, защото може да се вземе под предвид и кой на колко главен път е. Мисля, че този които е на право е с предимство защото на дясно стоящия има знак стоп над светофара или май - беше пропусни мпс-то с предимство. За това е толкова голям завоя там ако не може да се включи в движението да изчака. Поне аз така мислял, не съм специалист ама утре ще захапя един колега с този въпрос ако дойде на работа.
С предимство е този, който идва от сфетофара който ти си описал като „десния завой от Хр.Ботев към БКП при зелен светофар през отрязъка който се получава само за на дясно“ . В случая, водачите 1 и 2 идват един срещу друг, от един и същи път най-общо казано без значение че има остров посредата ЗДВП- Чл. 27. При наличие на остров или препятствие на платното за движение водачът на пътно превозно средство може да премине от неговата лява или дясна страна, освен в случаите, когато: 1. пътен знак указва страната, от която да се премине". В случая преди кръстовището имаме знак за десен завой в посока дясно от острова. Минаваме на Раздел ХI, Преминаване през кръстовище Чл. 48. На кръстовище на равнозначни пътища водачът на пътно превозно средство е длъжен да пропусне пътните превозни средства, които се намират или приближават от дясната му страна, а водачът на нерелсово пътно превозно средство е длъжен да пропусне релсовите пътни превозни средства независимо от местоположението и посоката им на движение. Този който идва от „десния завой в отбивката" си е на зелено. Този който идва на ляв завой и той е на зелено, единия завива на дясно , другия на ляво (вижте горе Чл. 48) Теоретично водача извършващ маневра ляв завой е на 'главния път' преди водача на 'десен завой' но в случая 'главния път' е на червен сфетофар (т.е. ако идвате от кръговото) И какво пише в закона - „Раздел I, Общи правила, Чл. 7. (2) Когато има несъответствие между светлинните сигнали и пътните знаци относно предимството, участниците в движението са длъжни да се съобразяват със светлинните сигнали.“ Т.е. знаците в случая НЕ важат, а ако се опита да обясни че е попаднал в средата на кръстовището на червен сфетофар, този водач никак не е с предимство и вече е допуснал нарушение на ЗДВП Раздел ХI, Преминаване през кръстовище, Чл. 50а. (Нов - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Забранено е навлизането в кръстовище дори и при разрешаващ сигнал на светофара, ако обстановката в кръстовището ще принуди водача да спре в кръстовището или да възпрепятства напречното движение"

Дано ме разберете :) :) Седнах да го обясня накратко и ясно, то стана дълго и хаотично..
eleena
Потребител
Потребител

Мнение от eleena »

Абсолютно правилно.
emilio24
Потребител
Потребител

Мнение от emilio24 »

Благодаря на Null за изчерпателния отговор но ,както той сам се е изразил вместо кратко и ясно се е получило ...,с една дума да приемем,че този,който е излязъл от кръстовището вече е длъжен да спре за тези,който идват през отрязъка и да ги пропусне да минат?!
naslonamakarona
Потребител
Потребител

Мнение от naslonamakarona »

Аз нямам спомен какъв знак има там и дали изобщо има (дето дяснозавиващият влиза на главния път). Но ако има знак "Пропусни движещия се по пътя с предимство" мисля, че няма място за дискутиране и разпъване на локуми 8)
emilio24
Потребител
Потребител

Мнение от emilio24 »

Именно,че май наистина няма знак за преминаване отляво и отдясно на острова в случая то ...
Аватар
realprofesora
Старо куче медалист
Старо куче медалист

Мнение от realprofesora »

Много дрънканици за няма нищо.Единия завива наляво ,другия надясно-този който завива наляво ще чака като поп.
Popopopopo
Аватар
zvezda
Потребител
Потребител

Мнение от zvezda »

realprofesora написа:Много дрънканици за няма нищо.Единия завива наляво ,другия надясно-този който завива наляво ще чака като поп.
+1.
Аватар
Веско
Старо куче медалист
Старо куче медалист

Мнение от Веско »

Чак се чудя на някой за обясненията. Какъв дясно стоящ при насрещно движещи се коли. Винаги с предимство е този който се движи направо/надясно,другите чакат.
emilio24
Потребител
Потребител

Мнение от emilio24 »

Чл. 84.(2) При завиване наляво за навлизане в друг път водачът на завиващото
не релсово пътно превозно средство е длъжен да пропусне насрещно движещите се
пътни превозни средства. От същото правило помежду си се ръководят и водачите на
релсовите пътни превозни средства

При създалата се ситуация на ляво завилия насрещно движещ се се явява единствено и само този,който се спуска от БКП-то към Орфей.Оставям на вас останалото.
Публикувай отговор