Наглост ?

Всичко свързано с град Стара Загора.
Публикувай отговор
Аватар
muhogon
Старо куче медалист
Старо куче медалист

Re: Наглост ?

Мнение от muhogon »

Хайде моля ти се за соца само не приказвай, когато някъв работник в Агробиохим с техникум взимал по 300 кинта, а лекар или учител по 150-180 кинта заплата.
Тука говорим за работещи в едно и също предприятие, недей да ме захлъзваш по динена кора, то е много ясно, че в различните сектори ще е различно :haha: ! А и разликите се получаваха не толкова от щатовете, колкото от надбавките, но това е вече друга тема.

Значи аз броя към индустрията на старозагорски регион Марица Изток и Арсенал, само спрямо които цялата пловдивска индустрия изглежда миниатюрна. :heat:
В града също има доста хранителновкусови и машиностроителни предприятия.
Най-редовно големи индустриални фирми (като Загора Холдинг например) се оплакват от липса на желаещи млади да работят, въпреки добрите заплати, които предлагат.
Причината затова, според тях, е и Марица Изток, които предлагат още по-високи заплати и изкривяват пазара на труда за техническите и инженерни кадри в региона.
Все го въртиш и сучеш, пак към Марица-изток го избиваш, нали говорим за предприятия на територията на самия град, а не на по 50-60 км? А за Арсенал, като за мъртъвците - или хубаво, или нищо, отдавна е само бледа сянка на предишното, което беше. Какво е заплащането там, не знам, само подочувах, отпреди 5-6 години, че даже и инженерите там са за по 4-500 лв.

Колкото до Загора-холдинг, за този местен "гигант", както го казваш, отдавна си е едно доста средняшко, едва кретащо предприятие. Не знам откъде видя, че толкова много търсят хора там, лично аз не съм виждал техни обяви от месеци насам. Даже, в най-големия представител на холдинга - Хранинвест-ХМК, от доста години се работи на сезонна, временна заетост. И повярвай ми, средната им работна заплата там е много, ама много далеч, от тия средностатистически 894 лв! Самият аз, имах "удоволствието", да поработя за малко там, преди години, и да бъда на един от годишните им банкети, на базата им в Пряпорец, на 28 август, където се събираше целия холдинг. Бройката на хората не надхвърляше 450-500 души, може и толкова да нямаше, което прави средно, по около 60-70 души на фирма, /тука вметвам, че холдинга не е само от старозагорски фирми/ включая и тези, които евентуално не бяха дошли! Само за сведение, навремето в едно ДЗУ са работели над 15 000 души, за какво говорим изобщо?

Истината е, че в Ст. Загора, реалната икономика е много зле, и ако не беше Марица-изток, градът отдавна да беше се наредил до такива селища със затихващи функции, като Монтана, Видин, Добрич, Разград. Колкото и нови магазини и молове да се правят, все по-лъскави, това нищо не променя, тука с пълна сила важи поговорката - на гол тумбак, чифте пищови.
"Демокрация е 2 вълка и 1 овца, които гласуват какво ще има за вечеря. Свобода - това е една добре въоръжена овца, която оспорва резултата"
joro_tt
Новак
Новак

Мнение от joro_tt »

muhogon написа:
Истината е, че в Ст. Загора, реалната икономика е много зле, и ако не беше Марица-изток, градът отдавна да беше се наредил до такива селища със затихващи функции, като Монтана, Видин, Добрич, Разград. Колкото и нови магазини и молове да се правят, все по-лъскави, това нищо не променя, тука с пълна сила важи поговорката - на гол тумбак, чифте пищови.
+1
Аватар
System_error
Старо куче медалист
Старо куче медалист

Мнение от System_error »

Хранинвест бачкат на смени, щото имат работа колкото щеш. Заплащането там обаче, както и нивото е доста ниско. За инженер предлагат стартова 800 лв, което може да е добре за някой, току що излизащ от ВУЗ-а, но иначе е смешна оферта (лично съм ходил да говоря със управителя им). Мой колега, с който бачкахме рамо до рамо преди години при Дечо Коев, последните 3-4 години бачкаше във фирма обвързана основно с работа по тецовете и Пирдоп (строителна работа и предимно метални конструкции). Заплатата му последно беше 2700, но му съкратиха щата. Почна да си търси работа в града, ама се изуми, как не му давали под 1500 и един месец по късно започна на рудниците за 1600. Казва обаче, че и там е много ниско нивото на персонала... В Казанлък има доста фирми, които се развиват що-годе нормално но и там могат да се минат 1200-1300 кинта за инженерен труд.

Относно заплащането на вишистите: Не може ти да си дал 5 години от живота си в учене, и после някой със средно образование да взима повече от теб, стига да не си некадърен (говоря за една и съща фирма или организация). Дечо Колев има един доста тъп лаф в това отношение: "Докато ти си купонясвал 5 години, ей тея хора са бачкали". Излключително нелепо изказване.
Пловдив е голям град, но всичко извън града е земеделие. Докато при нас не е така и за това и статистиката е такава.
abc
Старо куче медалист
Старо куче медалист

Мнение от abc »

Интересно колко от заводите в Пловдивска област са в гр.Пловдив или май половината са в селските общини Марица, Раковски, Куклен (КЦМ, например)? :haha:
В Холдинг Загора работят 2 500 души.
В ДЗУ как пък ги събра 15 000, там никога не са работели повече от 7-8000.

Истина, неистина - ако не беше морето какво ли щеше да е Варна или пък Бургас без Лукойл Нефтохим и Слънчев бряг?
Или пък Пловдив без тепетата и обявянето му за център на източна Румелия, макар и да е бил по-малък и незврачен от Стара Загора?
Как така пък всички статистики ни слагат дори пред Варна и Бургас, Пловдив пък въобще не фигурира в челната петица, а онези малки градове, които си написал, са колкото Казанлък.
Tи май нещо си се объркал и си искал да ги сравняваш с него.
Заплати 2012 г.:

1. София(столица) - 1 114 лв.
2. Стара Загора - 872 лв.
3. София - 827 лв.
4. Враца - 818 лв.
5. Варна - 808 лв.
6. Бургас - 718 лв.
7. Пловдив - 687 лв.
8. Габрово - 673 лв.
9. Шумен - 654 лв.
10. Пазарджик - 647 лв.
11. Разград - 646 лв.
12. Търговище - 624 лв.
13. Монтана - 617 лв.
14. Перник - 614 лв.
15. Русе - 612 лв.
16. Велико Търново - 604 лв.
17. Ловеч - 601 лв.
18. Добрич - 599 лв.
19. Сливен - 593 лв.
20. Благоевград - 593 лв.
21. Силистра - 588 лв.
22. Хасково - 586 лв.
23. Плевен - 582 лв.
24. Кюстендил - 580 лв.
25. Кърджали - 561 лв.
26. Ямбол - 560 лв.
27. Смолян - 554 лв.
28. Видин - 522 лв.
Като гледам статистиката, тъпият ти Пловдив е доста по-близо по заплати до Пазарджик, Разград, Монтана и Добрич, отколкото до Стара Загора. :lol:

Дори не смятам, че е голям град - нито населението му е кой знае колко, а пък, като сложим и от какъв етнически състав е (с 4 милетско-цигански квартала), реалното работоспособно и цивилизовано население съвсем се смалява.
Направили са им няколко по-широки улици прец соца само, колкото да създава лъжливо впечатление за по-мащабно населено място, ама поддръжката на града е потрес.

Голям град е само София в истинския смисъл на думата.

Исторически Стара Загора я е развивало нейното географско местоположение, което нямат нито Пловдив, нито някои от другите ти фантасмагории.
Последно промяна от abc на Пон Юни 10, 2013 11:46 am, променено общо 8 пъти.
Аватар
System_error
Старо куче медалист
Старо куче медалист

Мнение от System_error »

Проблема със заплащането на Варна и Бургас е трудовата миграция, както и многото студенти, които се ловят на работа за малко пари и правят дъмпинг на пазара на труда. Ако не е Лукойла и морето, Бургас няма да е това, което е. Техния Лукойл е колкото всички наши тецове и храни целия регион. Преди 2 седмици бях там на среща с една фирма, която изработва бетонови изделия и с шефа им си говорихме точно по тая тема. Ако пък не борим туризма, хич нямаше да ни стъпят и на малкия пръст... В големите градове, голям дял в икономиката има сферата на услугите. При нас мисля, че тя отстъпва значително за сметка на реалното производство, пък било то руда и електричество. За това и смятам че @abc е прав в изказванията си. Никой няма далавера да променя статистиката, още повече пък било то в наша полза. По-скоро напротив.
abc
Старо куче медалист
Старо куче медалист

Мнение от abc »

Точно така - във Варна, че дори и в София в много сфери заплатите са по-ниски от Стара Загора, заради свръхпредлагане на завършващи студенти, които искат да почнат работа на всяка цена, за да останат в града.
Сумати познати девойки почнаха, като счетоводителки, за по 800 лева в Стара Загора, а в София не им дават повече от 500.

Бургас изобщо пък не може да бъде за пример.
Там имат едно 20 000 души, които работят само лятото, като обслужващ персонал, а през останалото време от годината се прибират по бургаските квартали, харчат парите от лятото и нищо не правят.
Зимата там имат двойно по-висока безработица от тука.

Също така имат и много влошена образователна структура на населението:

Относителен дял на населениeто на възраст между 25 и 64 навършени години с висше образование (%)
Стара Загора - 21.5
Бургас - 17.3

Относителен дял на населението на възраст между 25 и 64 навършени години със средно образование (%)
Стара Загора - 61.8
Бургас - 52.3

Относителен дял на населението на възраст между 25 и 64 навършени години с основно и по-ниско образование (%)
Стара Загора - 16.7
Бургас - 30.4

Неслучайно община Бургас не може да привлече даже 1 кол център в града, защото не могат да се намерят в града 200 човека, които да говорят сносно 2 езика.

В Лукойл Нефтохим Бургас работят 2 500 души, колкото само в ТЕЦ Марица Изток 2.
Доста хора са изпосъкратили руснаците и заплатите там вече не са кой знае колко по-високи от средните за региона им.
Аватар
muhogon
Старо куче медалист
Старо куче медалист

Мнение от muhogon »

Интересно колко от заводите в Пловдивска област са в гр.Пловдив или май половината са в селските общини Марица, Раковски, Куклен (КЦМ, например)? :haha:
В Холдинг Загора работят 2 500 души.
В ДЗУ как пък ги събра 15 000, там никога не са работели повече от 7-8000.
Имаш много здраве, холдинг Загора да е 2500 души, никога не е стигал толкова, даже и през сравнително добрите години, няма и да стигне! В пъти са по-малко, не знам кой ти е дал тая цифра, яко те е метнал.

За Пловдив не споря, колко и ккви са му заводите, ти явно гледаш по-старите, наследени от социализма предприятия, докато аз визирам новооткрити и откриващи се производства, които, не всички са известни, все още, като една Милара Интернешънъл, например!

Колкото до ДЗУ, визирам годините отпреди 1989, когато се работеше масово на 3 смени, и наистина бяха над 15 000, включая и дъщерните фирми - Чирпан, Кърджали, и т.н.

И като си такъв местен оптимист :grin2: , ще се допитам до тебе, ако остана без работа, да ми намериш нещо подходящо, за поне средните 894 лв :dancing:
"Демокрация е 2 вълка и 1 овца, които гласуват какво ще има за вечеря. Свобода - това е една добре въоръжена овца, която оспорва резултата"
Аватар
Bul-Dog
Старо куче медалист
Старо куче медалист

Мнение от Bul-Dog »

А Бе Це, ще поживееш, ще пораснеш и ще разбереш някои неща...
Статистика е едно, числа, математика...реалния живот е нещо съвсем различно.
http://www.kingsimeon.bg/" onclick="window.open(this.href);return false;
Null
Потребител
Потребител

Мнение от Null »

System_error написа:В Казанлък има доста фирми, които се развиват що-годе нормално но и там могат да се минат 1200-1300 кинта за инженерен труд.

:D :D ама т'ва 1500 - 2 бона ги нЕмате за нищо особено пък в Казанлък и град Стара Загора (не ТЕЦовете)
Аватар
System_error
Старо куче медалист
Старо куче медалист

Мнение от System_error »

Null написа:
System_error написа:В Казанлък има доста фирми, които се развиват що-годе нормално но и там могат да се минат 1200-1300 кинта за инженерен труд.

:D :D ама т'ва 1500 - 2 бона ги нЕмате за нищо особено пък в Казанлък и град Стара Загора (не ТЕЦовете)
Ти за 400 лв ли бачкаш?!?
Null
Потребител
Потребител

Мнение от Null »

доста над 400, ама не съм инженер в Казанлък ако ме разбираш.. Ти ми говориш че в този западнал град, където всички са или военни, или полицаи или гледат да избягат от там вземали по 1500 лева, доста познати имам такова чудо не знам да има. Арсенал е блед спомен на това което беше, а частните заводи са с такава големина, такъв оборот че едни 1500 лева заплата ще бъде пир по време на война за тях.
Аватар
System_error
Старо куче медалист
Старо куче медалист

Мнение от System_error »

Null написа:доста над 400, ама не съм инженер в Казанлък ако ме разбираш.. Ти ми говориш че в този западнал град, където всички са или военни, или полицаи или гледат да избягат от там вземали по 1500 лева, доста познати имам такова чудо не знам да има. Арсенал е блед спомен на това което беше, а частните заводи са с такава големина, такъв оборот че едни 1500 лева заплата ще бъде пир по време на война за тях.
В много голяма заблуда си пич. Просто не си информиран. Аз самия преди 2 месеца отказах оферта от тамошна фирма със служебна кола,неограничено гориво и 1500 кинта начална. Честно казано сега ме е яд, щото тукашните ми бавят много заплатата, а там щях да обиколя света, ама заради децата реших, че не ми е време още за шматкане. И тогава им се бях натоварил, ама ме кандърдисаха да остана...
Има доста сериозни фирми, занимаващи се с производствена дейност в Казанлък. Имам и много приятели, които пътуват ежедневно до там със заплати над 1200 и то на ниски постове. Ако желаеш, мога да почна да изброявам, ама факта, че не си в тоя бранш ми казва, че няма да си ги чувал и ще е безпредметно.
Последно промяна от System_error на Пон Юни 10, 2013 21:07 pm, променено общо 2 пъти.
Аватар
besniaa
Старо куче медалист
Старо куче медалист

Мнение от besniaa »

Null написа:

Пари като вестници, само да има време човек да ги чете....
Забравете бизнесa, всичко на този свят е лично!
Null
Потребител
Потребител

Мнение от Null »

System_error написа: Ако желаеш, мога да почна да изброявам, ама факта, че не си в тоя бранш ми казва, че няма да си ги чувал и ще е безпредметно.
Давай ги ?
Аватар
System_error
Старо куче медалист
Старо куче медалист

Мнение от System_error »

Null написа:
System_error написа: Ако желаеш, мога да почна да изброявам, ама факта, че не си в тоя бранш ми казва, че няма да си ги чувал и ще е безпредметно.
Давай ги ?
Няма смисъл... казах вече.
Публикувай отговор