Тука говорим за работещи в едно и също предприятие, недей да ме захлъзваш по динена кора, то е много ясно, че в различните сектори ще е различноХайде моля ти се за соца само не приказвай, когато някъв работник в Агробиохим с техникум взимал по 300 кинта, а лекар или учител по 150-180 кинта заплата.
Все го въртиш и сучеш, пак към Марица-изток го избиваш, нали говорим за предприятия на територията на самия град, а не на по 50-60 км? А за Арсенал, като за мъртъвците - или хубаво, или нищо, отдавна е само бледа сянка на предишното, което беше. Какво е заплащането там, не знам, само подочувах, отпреди 5-6 години, че даже и инженерите там са за по 4-500 лв.Значи аз броя към индустрията на старозагорски регион Марица Изток и Арсенал, само спрямо които цялата пловдивска индустрия изглежда миниатюрна.
В града също има доста хранителновкусови и машиностроителни предприятия.
Най-редовно големи индустриални фирми (като Загора Холдинг например) се оплакват от липса на желаещи млади да работят, въпреки добрите заплати, които предлагат.
Причината затова, според тях, е и Марица Изток, които предлагат още по-високи заплати и изкривяват пазара на труда за техническите и инженерни кадри в региона.
Колкото до Загора-холдинг, за този местен "гигант", както го казваш, отдавна си е едно доста средняшко, едва кретащо предприятие. Не знам откъде видя, че толкова много търсят хора там, лично аз не съм виждал техни обяви от месеци насам. Даже, в най-големия представител на холдинга - Хранинвест-ХМК, от доста години се работи на сезонна, временна заетост. И повярвай ми, средната им работна заплата там е много, ама много далеч, от тия средностатистически 894 лв! Самият аз, имах "удоволствието", да поработя за малко там, преди години, и да бъда на един от годишните им банкети, на базата им в Пряпорец, на 28 август, където се събираше целия холдинг. Бройката на хората не надхвърляше 450-500 души, може и толкова да нямаше, което прави средно, по около 60-70 души на фирма, /тука вметвам, че холдинга не е само от старозагорски фирми/ включая и тези, които евентуално не бяха дошли! Само за сведение, навремето в едно ДЗУ са работели над 15 000 души, за какво говорим изобщо?
Истината е, че в Ст. Загора, реалната икономика е много зле, и ако не беше Марица-изток, градът отдавна да беше се наредил до такива селища със затихващи функции, като Монтана, Видин, Добрич, Разград. Колкото и нови магазини и молове да се правят, все по-лъскави, това нищо не променя, тука с пълна сила важи поговорката - на гол тумбак, чифте пищови.