Тя пък щото е много впечатлителна архитектурата от 19 век.muhogon написа:Не знам къде, и какво превъзходство виждаш, но бях доскоро в Пловдив, два месеца, и имах възможност доста да опозная града и хората.abc написа:Тук се доказва превъзходството на Зарата във всяко едно отношение, ако не си разбрал още.
Икономическите съпоставки вече всички добре ги знаят, затова сега е дошъл ред и на естетестическите, които не са по-маловажни.
Първо, естетиката на всеки град е различна, и точно това му е хубавото, иначе, щяхме да сме като от матрица, еднакви, това ли смяташ за превъзходство? Вгледай се в историята, и там ще разбереш, защо сме доста по-различни от други градове. Практически, Ст. Загора е нов град, на век и нещо, и е естествено, да е по-подреден от другите. Възстановен е от пълно унищожение, и няма стари сгради, даже и от 19 век. Докато, при Пловдив, нещата са други, той е напълно запазен, няма как да е с нашата подреденост и прави улици. Но пък там има други хубави неща, стария град, и т.н. Доста е по-голям и като мащаби и хора, и центъра съвсем не е лош, просто е по-различен, и по-голям от нашия. Ако това, че е различен, го смяташ за минус, си е твоя работа, ама ако всички градове бяха еднакви, пък било и да са като нашия, щеше да е ужас!
Колкото до икономиката, не съм много в течение, но е истина, че в последните години е дръпнал доста напред, като в случая говоря не за заведения и услуги, а в реално производство.
Типичен османско-ориенталски стил, който можеш да намериш от Босна до Йордания и в него няма нищо възрожденско или българско.
Разстоянията в Пловдив не са по-големи от тук и там почти няма квартал, отдалечен на повече от 3 км от центъра му.
На мен Пловдив ми е малък, развърлян и с ориенталски дух.
Виж Софията е друга работа. Преди да го избомбят 1944 г. дори са го смятали за най-развития, уреден и красив град на Балканите.