АМ Тракия

Всичко свързано с град Стара Загора.
Публикувай отговор
abc
Старо куче медалист
Старо куче медалист

Re: АМ Тракия

Мнение от abc »

muhogon написа:
abc написа:Тук се доказва превъзходството на Зарата във всяко едно отношение, ако не си разбрал още.
Икономическите съпоставки вече всички добре ги знаят, затова сега е дошъл ред и на естетестическите, които не са по-маловажни. :)
Не знам къде, и какво превъзходство виждаш, но бях доскоро в Пловдив, два месеца, и имах възможност доста да опозная града и хората.

Първо, естетиката на всеки град е различна, и точно това му е хубавото, иначе, щяхме да сме като от матрица, еднакви, това ли смяташ за превъзходство? Вгледай се в историята, и там ще разбереш, защо сме доста по-различни от други градове. Практически, Ст. Загора е нов град, на век и нещо, и е естествено, да е по-подреден от другите. Възстановен е от пълно унищожение, и няма стари сгради, даже и от 19 век. Докато, при Пловдив, нещата са други, той е напълно запазен, няма как да е с нашата подреденост и прави улици. Но пък там има други хубави неща, стария град, и т.н. Доста е по-голям и като мащаби и хора, и центъра съвсем не е лош, просто е по-различен, и по-голям от нашия. Ако това, че е различен, го смяташ за минус, си е твоя работа, ама ако всички градове бяха еднакви, пък било и да са като нашия, щеше да е ужас!

Колкото до икономиката, не съм много в течение, но е истина, че в последните години е дръпнал доста напред, като в случая говоря не за заведения и услуги, а в реално производство.
Тя пък щото е много впечатлителна архитектурата от 19 век.
Типичен османско-ориенталски стил, който можеш да намериш от Босна до Йордания и в него няма нищо възрожденско или българско.
Разстоянията в Пловдив не са по-големи от тук и там почти няма квартал, отдалечен на повече от 3 км от центъра му.
На мен Пловдив ми е малък, развърлян и с ориенталски дух.
Виж Софията е друга работа. Преди да го избомбят 1944 г. дори са го смятали за най-развития, уреден и красив град на Балканите.
Аватар
muhogon
Старо куче медалист
Старо куче медалист

Мнение от muhogon »

Типичен османско-ориенталски стил, който можеш да намериш от Босна до Йордания и в него няма нищо възрожденско или българско.
Разстоянията в Пловдив не са по-големи от тук и там почти няма квартал, отдалечен на повече от 3 км от центъра му.
Виж Софията е друга работа. Преди да го избомбят 1944 г. дори са го смятали за най-развития, уреден и красив град на Балкан
Сигурно имаш зъб на някоя пловдивчанка, че те е зарязала, и сега си го изкарваш на града. Също така, май изобщо не си ходил дотам, щом пишеш така за разстоянията, и разположението му. А да хвалиш София, който си е най-сбъркания град откъм архитектурно развитие, сигурно си бил само на жълтите павета. Спирам да споря за каквото и да е, твоето е само предубеденост, и нищо повече!
"Демокрация е 2 вълка и 1 овца, които гласуват какво ще има за вечеря. Свобода - това е една добре въоръжена овца, която оспорва резултата"
Аватар
emzo
Старо куче медалист
Старо куче медалист

Мнение от emzo »

Посока Пловдив - огромни опашки на газта на Лукоил и на ОМВ.
Хората явно масово карат на газ.
На изхода на Бургас, същото положение.

162км от Лукоил Бургас до детелината на Стз.
Общо взето лесно се пътува, като изключим ниско прелитащите самолети и каращите с 90 в дясната лента.
диагностика на автомобили
ремап/ OBD тунинг /EGR Off
ремонт на компютърна техника
профилактика на PS3/4
abc
Старо куче медалист
Старо куче медалист

Мнение от abc »

muhogon написа:
Виж Софията е друга работа. Преди да го избомбят 1944 г. дори са го смятали за най-развития, уреден и красив град на Балкан
Сигурно имаш зъб на някоя пловдивчанка, че те е зарязала, и сега си го изкарваш на града. Също така, май изобщо не си ходил дотам, щом пишеш така за разстоянията, и разположението му. А да хвалиш София, който си е най-сбъркания град откъм архитектурно развитие, сигурно си бил само на жълтите павета. Спирам да споря за каквото и да е, твоето е само предубеденост, и нищо повече!
Със същия успех аз мога да кажа, че ти си предубеден, при това без дори да си дал аргументи за твоята гледна точка, за разлика от мен.

Ето, аз продължавам. София е изключително разнообразен и богат откъм архитектурни стилове град, което му дава чара.
Една Атина, която е 2 пъти по-голяма от София, е абсолютно еднаква и в центъра, и в най-последния квартал. Да, добре уредена, но скучна и без особена зеленина, особено в по-централните райони.
Аватар
sawo
Site Admin
Site Admin
Обратна връзка:

Мнение от sawo »

Аз предпочитам скучно уреден град пред разнообразната кочина, каквато са половината големи градове в България. В някои от по-отдалечените квартали на София например е направо страшно да се придвижваш.
Аватар
muhogon
Старо куче медалист
Старо куче медалист

Мнение от muhogon »

Със същия успех аз мога да кажа, че ти си предубеден, при това без дори да си дал аргументи за твоята гледна точка, за разлика от мен.

Ето, аз продължавам. София е изключително разнообразен и богат откъм архитектурни стилове град, което му дава чара.
Една Атина, която е 2 пъти по-голяма от София, е абсолютно еднаква и в центъра, и в най-последния квартал. Да, добре уредена, но скучна и без особена зеленина, особено в по-централните райони.
Какви аргументи искаш, просто иди и виж, това е! Сега съм на 200% сигурен, че дори и не си мръдвал оттука, щом така се изказваш за София, пък камо ли да си живял в тия градове. Е, аз съм живял и в двата града, и твоето твърдение, че Пловдив не бил никъде на повече от 3 км от центъра, са смехотворни. Освен, ако твоите мерки не са в хеликоптерни пътища, тогава е друга работа.
А за "красотата" на София, ти препоръчвам да посетиш някои крайни квартали, Дружба, Искър, Обеля, и т.н. дето са на две туби бензин от центъра, и имаш чувството, че си в най-дълбоката провинция.
"Демокрация е 2 вълка и 1 овца, които гласуват какво ще има за вечеря. Свобода - това е една добре въоръжена овца, която оспорва резултата"
abc
Старо куче медалист
Старо куче медалист

Мнение от abc »

muhogon написа:

Какви аргументи искаш, просто иди и виж, това е! Сега съм на 200% сигурен, че дори и не си мръдвал оттука, щом така се изказваш за София, пък камо ли да си живял в тия градове. Е, аз съм живял и в двата града, и твоето твърдение, че Пловдив не бил никъде на повече от 3 км от центъра, са смехотворни. Освен, ако твоите мерки не са в хеликоптерни пътища, тогава е друга работа.
А за "красотата" на София, ти препоръчвам да посетиш някои крайни квартали, Дружба, Искър, Обеля, и т.н. дето са на две туби бензин от центъра, и имаш чувството, че си в най-дълбоката провинция.
Софийските крайни квартали са по-добре от пловдивските, какво ми говориш ти.
Ами ще имаш това усещане, в грамаден град - конгломерат какво очакваш?
Един познат е бил в казарма в Пловдив 1 година и ми е споделял, че по-грозен, сив и депресиращ град от Пловдив не е виждал и преживявал.
В същото време е бил в Стара Загора другата година и има съвсем позитивни впечатления.
Той самият е от Благоевград.
abc
Старо куче медалист
Старо куче медалист

Мнение от abc »

sawo написа:Аз предпочитам скучно уреден град пред разнообразната кочина, каквато са половината големи градове в България. В някои от по-отдалечените квартали на София например е направо страшно да се придвижваш.
Ами да, де, имаме си Зарата в тая категория. :grin2:
Тук аз настоявам, че ако ще е разпиляно и разнообразно, то поне да има мащаб и космополитност, както София, а не хем да е мизерно и разпиляно, хем незврачно и провинциално, както Пловдив. :smoukin:
Аватар
sawo
Site Admin
Site Admin
Обратна връзка:

Мнение от sawo »

София крайните квартали са такава мизерия, че бедна ти е фантазията. Селата около димитровград ще ти се сторят ориндж каунти. Преди години търсим 8ми декември в студентски, ама от мързел пускаме gps-a който явно е разбрал 8ми март и се вкарваме в някакъв краен квартал забравих му името - беше валяло дъжд и като се пуснахме във филма - улиците наводнени, отдолу под водата само дупки и гърбици през половин метър, а покрай нас прелитат голфове и бмв-та с тъмни индивиди в тях... половин час не можем да излезем от тази уредена част на София... направо кеф ти казвам :) Това не е на едно и две места, ама хората си се оплакват, а на никой не му пука - прибират данъците и ги водят че са в София, а то като погледнеш чисто село, при това нищо не пипвано от 10 години...
abc
Старо куче медалист
Старо куче медалист

Мнение от abc »

sawo написа:София крайните квартали са такава мизерия, че бедна ти е фантазията. Селата около димитровград ще ти се сторят ориндж каунти. Преди години търсим 8ми декември в студентски, ама от мързел пускаме gps-a който явно е разбрал 8ми март и се вкарваме в някакъв краен квартал забравих му името - беше валяло дъжд и като се пуснахме във филма - улиците наводнени, отдолу под водата само дупки и гърбици през половин метър, а покрай нас прелитат голфове и бмв-та с тъмни индивиди в тях... половин час не можем да излезем от тази уредена част на София... направо кеф ти казвам :) Това не е на едно и две места, ама хората си се оплакват, а на никой не му пука - прибират данъците и ги водят че са в София, а то като погледнеш чисто село, при това нищо не пипвано от 10 години...
Зависи какво имаш предвид под крайни квартали.
Люлин е краен квартал, но с чудесна инфранструктура, прави улици (набодобява Стара Загора в това отношение, сградите са подредени сравнително под един ъгъл.
Минусите са му пак големите и неуредени междублокови пространства, които буренясват в половината квартал, особено в по-новите микрорайони.
Както и 90% от сградите са панелни/ЕПК блокове, които изглеждат сиви и сега с тези изолации на парче съвсем ги загрозиха.
Такива чуляци като Null направиха блоковете съвсем на гето да приличат.
Вместо, като в една Полша или ГДР, където сериозни фирми се занимават с цялостна изолация и после блока изглежда супер, и не се позволява на разни опортюонисти да цапат градския пейзаж с работата си на парче, която, освен изключително грозна, е и вредна за сградата.

Слава Богу в Стара Загора тази гетовска тенденция няма такива разсейки, както в София, Варна или Бургас, така че препоръчвам на занимаващите се с това да бягат да цапат другаде (нали реват за "сериозен" бизнес, където ще имат бол дяволски поръчки), преди да са съсипали и Зарата.

Краен квартал е и Младост също така. По-лоша инфраструктура от Люлин, но по-предпочитан и вече се наля сериозен бизнес там - Хермес Парк, Бизнес Парк София, София Експо център и целия ритейл и офис комплекс около него и Метро 1.

Дружба има сравнително добра инфраструктура, но пак проблемът с буренясалите междублокови пространства в Дружба 2 и некрасиви сгради, неособено в синхрон подредени.

Като цяло най-гадният район е северна София над Централна гара, където наистина спокойно може да се снима horror филм. Районът представлява западнала индустриална зона, но с размерите на цял голям град, огромни дупки по улиците, рушащи се сгради и тук таме някой жилище блок.
Последно промяна от abc на Вто Юли 30, 2013 15:57 pm, променено общо 1 път.
Аватар
Princo
Старо куче медалист
Старо куче медалист

Мнение от Princo »

А знаеш ли,че в Люлин се върти 90 % от наркотиците в София ? :haha:
But we're never gonna survive unless,
We get a little crazy,
No we're never gonna survive unless,
We are a little,
Cray cray crazy ... :)
abc
Старо куче медалист
Старо куче медалист

Мнение от abc »

Princo написа:А знаеш ли,че в Люлин се върти 90 % от наркотиците в София ? :haha:
Източник?
Аватар
Princo
Старо куче медалист
Старо куче медалист

Мнение от Princo »

abc написа:
Princo написа:А знаеш ли,че в Люлин се върти 90 % от наркотиците в София ? :haha:
Източник?
Източник : Еми аз,поживях в София и знам за какво става въпрос,особенно в Люлин. :grin2:
But we're never gonna survive unless,
We get a little crazy,
No we're never gonna survive unless,
We are a little,
Cray cray crazy ... :)
Аватар
besniaa
Старо куче медалист
Старо куче медалист

Мнение от besniaa »

abc, голям анализатор си !!! Пусни си CV в Moody's !!!
Забравете бизнесa, всичко на този свят е лично!
Аватар
muhogon
Старо куче медалист
Старо куче медалист

Мнение от muhogon »

muhogon написа:А ето и едно интересно, реалистично виждане по въпроса.

http://dnes.bg/blogini/2013/07/23/autob ... iia.194449
Виждането е реалистично, погледнато глобално, в бъдещето. Сега всеки го пречупва през собствения си интерес и възможности, без да го интересува особено, какви са последствията.

Добре, за дългите пътувания съм съгласен донякъде, но как са нещата в градски условия? Сутрин и следобед е силно натоварен трафик, защо? Нима не може да се ползва алтернативен транспорт за ходене на работа, за градските дестинации? Пеша, с велосипеди или градски транспорт? Е да, ама не, нали трябва да се яхнем на моторизираното возило, къде-къде по-малко усилия изисква! Това, че ще одимяваме на всеки светофар или задръстване, са незначителни подробности, и че и ние го дишаме, какво пък? Познавам хора, живеещи на 10 мин път пеша от работата си, но редовно ходят с колите, като, забележете, изминават поне двойно по-дълъг път! Все пак, пеша или с колело, можеш да минаваш и по по-преки пътища, недостъпни за коли. Дори, засякох, че с велосипед понякога се придвижваш по-бързо, отколкото с кола! Само да се замислим, ако поне половината от тия, дето сутрин се яхат по колите, започнат да се придвижват по друг начин, колко по-приятно и облекчено би изглеждал града!
Публикувай отговор