Събиране на стари задължения във входа

Задавайте тука въпроси от всякакво естество , които НЕ попадат във форумите по-долу.
Публикувай отговор
Аватар
rammzes
Новак
Новак

Събиране на стари задължения във входа

Мнение от rammzes »

Здравейте.От известно време съм домоуправител и имаме няколко трудно решими проблема.
Има около 4 апартамента със стари задължения някои датиращи от около 10 години.Започна много сериозно и настървено желание на живущите за събиране на дължимото но има проблем.Всички си имат доста основателни причини да не плащат.От тогава са сменени много домоуправители и касиери.
2 примера-единият апартамент дължи 80 лв и не плащат защото в период от време един от живущите е бил в чужбина и за това време са му са се начислявали такси за вход.Според него е предупредил касиера-според тогавашния касиер това не е станало.
Другият пример е-станала е грешка в изчисляването на ремонта на входа .Майсторът -живущ във входа си задържа 60лв (от такси) колкото му се дължат.Домоуправителят по това време признава за грешката и нищо.Вече 4 години.
Сега част от апартаментите спряха да плащат за всичко докато "старите задължения не се оправят до стотинка"
Надявам се,че някой има идеи по въпроса... :)
Total darkness
Аватар
emzo
Старо куче медалист
Старо куче медалист

Re: Събиране на стари задължения във входа

Мнение от emzo »

Ако не се е обитавал апартамента си мисля, че не трябва да се плащат месечни такси - вход, чистачка, осветление.

Но най-вероятно има някакъв приет ред/закон. Питай професора, той май беше или още е домоуправител.
диагностика на автомобили
ремап/ OBD тунинг /EGR Off
ремонт на компютърна техника
профилактика на PS3/4
Аватар
Веско
Старо куче медалист
Старо куче медалист

Мнение от Веско »

Щом този апартамент е твоя собственост ,независимо дали живееш или не си плащаш!
Данък щом плащаш ,плащаш и режийни разходи.
Аватар
rammzes
Новак
Новак

Мнение от rammzes »

Във входа е взето решение и е приложено ,че се плаща от всеки апартамент по сума умножена на обитателите му.Когато един отсъства за повече от месец за съответното лице не се плаща.В случая имаме апартамент обитаван от 3-ма човека,като единият е заминал за няколко години в чужбина.

Относно дали, един апартамент трябва да плаща нещо ,ако е необитаван ,законите са доста противоречащи и общо взето решението се оставя на живущите във входа-т.е. събрание решение и т.н.
Много внимателно трябва да се постъпва в такава ситуация защото имаме апартамент със собственици в Англия които си идват за седмица в Бълария-и то на море, и бяха взели решение ,че ще плащат такса - някаква минимална -да ама.... :mafia:
Total darkness
Аватар
System_error
Старо куче медалист
Старо куче медалист

Мнение от System_error »

Аз пък си мисля, че щом притежаваш нещо, плащаш. И колата ми може да не я карам, ма си плащам данъка. В случая, явно е въпрос на предварителна уговорка в блока.
Аватар
creitars
Потребител
Потребител

Мнение от creitars »

таксата е мин. 1% от мин. заплата на човек или 3.40лв от Нова Година. Плаща всеки които е живял поне 15 дена от месеца в апартамента. И аз съм дом. на нашия вход и ги ликувам че ще ги глобявам с един лев на член от семеиство ако не платят до края на текущия месец. Да знаеш как ходят и си плащат на крака при касиерката.
Аватар
vkv
Старо куче медалист
Старо куче медалист

Мнение от vkv »

rammzes написа:Във входа е взето решение и е приложено ,че се плаща от всеки апартамент по сума умножена на обитателите му.Когато един отсъства за повече от месец за съответното лице не се плаща.В случая имаме апартамент обитаван от 3-ма човека,като единият е заминал за няколко години в чужбина.

Относно дали, един апартамент трябва да плаща нещо ,ако е необитаван ,законите са доста противоречащи и общо взето решението се оставя на живущите във входа-т.е. събрание решение и т.н.
Много внимателно трябва да се постъпва в такава ситуация защото имаме апартамент със собственици в Англия които си идват за седмица в Бълария-и то на море, и бяха взели решение ,че ще плащат такса - някаква минимална -да ама.... :mafia:
Според мен решението е в първите редове :wink: Според решението на входа апартамента обитаван от 3-ма човека вече е обитаван от 2-а......ако правилно съм разбрал......значи според решението на входа Ви този апартамент трябва да плаща за 2-а човека.
Относно необитаваните апартаменти......Ако събирате пари за поддръжка общите части,освен за ток,вода ,чистачка или асансьор то собствениците на необитаемия апартамент плащат ЗАДЪЛЖИТЕЛНО сумата за ПОДДРЪЖКА НА ОБЩИТЕ ЧАСТИ
Според мен трябва да направите събрание и решите ПРИМЕРНО старите задължения или да се опростят или съд.Понеже ме съмнява да пазите протоколите от 10 години(изобщо ако има такива)
За да нямате обаче дразги......назначавате си служебен домоуправител той ще събере ако има стари задължения(интересно ми е как ще докажете,че има стари задължения и защо не са събрани на време :wink: )Според новия закон за етажната собственост.....може и да "изгоните" даден обитател.Като Ви гледам казуса в блока обаче....доста кинти ще трябват за адвокати,такси за съдилища и най-вече свободно време.Пак казвам ЗА МЕН решението е СЛУЖЕБЕН ДОМОУПРАВИТЕЛ.
Законите са за всички....нямало да плаща защото някой си имал задължения....смях в залата.По тази логика не трябва да се плащат данъци, защото има хора които имат задължения към хазната....ама това е друга бира :)
creitars написа:таксата е мин. 1% от мин. заплата на човек или 3.40лв от Нова Година. Плаща всеки които е живял поне 15 дена от месеца в апартамента. И аз съм дом. на нашия вход и ги ликувам че ще ги глобявам с един лев на член от семеиство ако не платят до края на текущия месец. Да знаеш как ходят и си плащат на крака при касиерката.
Това от къде прочете....че таксата е 1% от мин.раб. заплата и всеки които е живял поне 15 дена от месеца в апартамента плаща?Не разбрах ТАКСАТА ,такса за какво?
Не знам и как не са ти направили "мечка" :roll: :wink: нямаш никакво право да глобяваш .....нищо ,че си домоуправител :cute:
Изображение
Грехота е дека при жива жена мъжо да работи.
Аватар
emzo
Старо куче медалист
Старо куче медалист

Мнение от emzo »

диагностика на автомобили
ремап/ OBD тунинг /EGR Off
ремонт на компютърна техника
профилактика на PS3/4
Аватар
rammzes
Новак
Новак

Мнение от rammzes »

Това от къде прочете....че таксата е 1% от мин.раб. заплата и всеки които е живял поне 15 дена от месеца в апартамента плаща?Не разбрах ТАКСАТА ,такса за какво?

Хаха това и аз го видях-една леля от входа ми даде изрезка от вестник "3-та възраст" Това е такса за евентуални ремонти-но това е безумие-на четири членно семейство толкова пари ще му се наложи да плаща вкл.ток почистване вход,че никога не бих го предложил!
Total darkness
Аватар
vkv
Старо куче медалист
Старо куче медалист

Мнение от vkv »

rammzes написа:Това от къде прочете....че таксата е 1% от мин.раб. заплата и всеки които е живял поне 15 дена от месеца в апартамента плаща?Не разбрах ТАКСАТА ,такса за какво?

Хаха това и аз го видях-една леля от входа ми даде изрезка от вестник "3-та възраст" Това е такса за евентуални ремонти-но това е безумие-на четири членно семейство толкова пари ще му се наложи да плаща вкл.ток почистване вход,че никога не бих го предложил!
Не ,то има такъв текст само ,че първо трябва да има решение за фонд "Ремонт и обновяване" който всеки собственик е длъжен да плаща.И второ, не всички да плащат една цена,а
съобразно идеалните части на отделните собственици в общите части на етажната собственост тази сума не може да е по-малко от един процент от минималната работна заплата за страната.

Чл. 50. (1) Общото събрание на собствениците или на сдружението създава и поддържа фонд "Ремонт и обновяване".
(2) Средствата във фонда се набират от:
1. (изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) ежемесечни вноски от собствениците в размер, определен с решение на общото събрание съобразно идеалните части на отделните собственици в общите части на етажната собственост, но не по-малко от един процент от минималната работна заплата за страната.
Изображение
Грехота е дека при жива жена мъжо да работи.
Аватар
stivans
Старо куче медалист
Старо куче медалист

Мнение от stivans »

За да не говорим наизуст ,всички отговори на въпроси може да прочетете тук:
http://www.mrrb.government.bg/docs/0b74 ... 621aae.doc

ЗАКОН ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ЕТАЖНАТА СОБСТВЕНОСТ
В сила от 01.05.2009 г.
Обн. ДВ. бр.6 от 23 Януари 2009г., изм. ДВ. бр.15 от 23 Февруари 2010г., изм. ДВ. бр.8 от 25 Януари 2011г., изм. ДВ. бр.57 от 26 Юли 2011г., изм. ДВ. бр.82 от 26 Октомври 2012г.

Разходи за управление и поддържане на общите части на етажната собственост (Загл. изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.)
Чл. 51. (1) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Разходите за управление и поддържане на общите части на етажната собственост се разпределят поравно според броя на собствениците, ползвателите и обитателите.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Не се заплащат разходите по ал. 1 за деца, ненавършили 6-годишна възраст, както и от собственик, ползвател и обитател, който пребивава в етажната собственост не повече от 30 дни в рамките на една календарна година.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Общото събрание с мнозинство повече от 50 на сто от идеалните части от общите части може да реши собственик, ползвател или обитател, който отсъства повече от 30 дни в рамките на една календарна година да заплаща за времето на отсъствие 50 на сто от разходите за управление и поддържане по ал. 1. За отсъствието се уведомява писмено председателят на управителния съвет (управителят).
Стара Загора
Аватар
admin
Site Admin
Site Admin
Обратна връзка:

Мнение от admin »

Аз бях домоуправител в продължение на 8 години и от личен опит моите знания се препокриват с това което казва stivans.
После имаше изменение мисля и таксата се определя съобразно идеалните части на отделните собственици в общите части на етажната собственост. Сега дали трябва да минимум 1 % нямам спомен,
ние слагахме разходите на месеца и ги деляхме съобразно идеалните части. Като живущите на първия етаж с решение на общото събрание ги бяхме освободили от такса асансьор. Така формулирахме и цената на големите ремонти които правихме (покрива, дограми и т.н.) а именно съобразно идеалните части на отделните собственици в общите части на етажната собственост
"There is no 'patch' for stupidity."
Аватар
Nirvana
Старо куче медалист
Старо куче медалист

Мнение от Nirvana »

admin написа:Аз бях домоуправител в продължение на 8 години и от личен опит моите знания се препокриват с това което казва stivans.
После имаше изменение мисля и таксата се определя съобразно идеалните части на отделните собственици в общите части на етажната собственост. Сега дали трябва да минимум 1 % нямам спомен,
ние слагахме разходите на месеца и ги деляхме съобразно идеалните части. Като живущите на първия етаж с решение на общото събрание ги бяхме освободили от такса асансьор. Така формулирахме и цената на големите ремонти които правихме (покрива, дограми и т.н.) а именно съобразно идеалните части на отделните собственици в общите части на етажната собственост
При нас също има малоумници дето не са плащали с години, но сме решили с домоуправителя да пускаме жалба до Общината (те си имат отдел дето само с това се занимава)! След като имаш жалба с входящ номер си сядаш на г*за и чакаш... С малоумници трудно се говори и за съжаление само това може да се направи.

Относно таксите, всеки е длъжен да плати такса спрямо членовете на семейството и спрямо използваните от него идеални части (междуетажни стаички, мазета и т.н.). Ние решихме, всички до 3-ти етаж включително да не плащат за асансьор (освен хората, които не искат да ползват, а има такива). Ако вече на асансьора му се случи нещо, всеки е длъжен да заплати за ремонта!
СПА душ масажиращи слушалки, Фосфорни аксесоари и Smart плувки за риболов, Турмалинови аксесоари
Аватар
admin
Site Admin
Site Admin
Обратна връзка:

Мнение от admin »

До колкото си спомням се завежда дело в съда което се води по бърза процедура ... но нямам точен спомен вече. Даже сега като се замисля, мисля че за ремонтите разделяхме парите на идеалните части, а разходите по чистачка и асансьор на всеки калпак по равно като не включвахме малките деца, но собствениците с кучета плащаха за тях 50% на куче.
"There is no 'patch' for stupidity."
Публикувай отговор