Стачката на рудниците

Яко PHUN ;-)
Място за разтоварване на умствения багаж на потребителят! Вицове-мицове, клипове, закачалки за откачалки и тем подобни яко къртещи фаянса на комшията нещица.
Аватар
Bul-Dog
Старо куче медалист
Старо куче медалист

Re: Стачката на рудниците

Мнение от Bul-Dog »

Стачката продължава!
Условията на труд не са се променили много, ще ви разкажа мъничко, дано не ви отегча.

Започнах работа преди 18(осемнадесет) години, през февруари '94-та, бях на 20 години тогава, сега като гледам младите, които идват-почти дете, почти деца почваме да работим.
Първото, което ми направи впечатление беше "назначението"-голяма стая с една маса и десетина скамейки-там влиза смяната в началото на смяната за сутрешен инструктаж. За не повече от половин час. Понеже беше февруари-студ!, навън беше към минус 15 тогава температурата, в назначението беше по-топло-около минус 10 да е било. :) След това излизаш и се качваш в камиона, който те сваля в участъка. Стар руски "Зил", който не си помни годините, отзад във фургона беше наваляло сняг, вратата не може да се затвори-опитаха старите работници, но всичко беше станало на "бетон". Пътуваме надолу около половин час. Студ! Долу в участъка е по-добре, макар да е крайно остаряло, като техника всичко, все пак е топло...От време на време се налага да се излиза и на открито...Кал. Няма как да ви обясня как всичко е в такива коловози, че да вървиш е даже трудно, камо ли да носиш 6 киловолтов кабел-да го качваш на ремарке, да го разтоварваш... Стават ми ясни думите на баща ми...
Ясно ми е, че в мините е тежко-работят истински мъже, не мрънкат-дават се що-годе добри пари(за нашите си стандарти), няма кво, ще си налягам парцалите, ще търпя...ставам сутрин в 4.45 часа, автобус в 5.20, назначение, смяна, пак на автобуса. Връщам се в къщи в 22 часа-убит съм като животно. Следващия ден нощна...Е, тежко е, но се свиква. Хората са добри, помагат си...тежкият живот ги е научил.
Мислех си като малък-ще трябва да изтърпиш 5-6 години, ще се стабилизират нещата, сега е тежко, криза е, ще дойдат по-добри дни и за нас...
Осемнадесет години по-късно нищо не се е променило. Сега сме в стачка. Стачкуваме всички колеги, за да защитим принципа, че когато някой поеме ангажимент, трябва и да го изпълни. Няма червени, няма саботажници, няма шантажисти и рекетьори...зли кучета няма даже. Има хора, които работят честно и искат с тях да се отнасят по същия начин.

Някой ще вземе да ми разправя сега, че има и други на които им е тежка работата, че сме в криза(аз не помня да сме били някога в нещо друго :) ), че ако ми е непосилно там, как мога да напусна, че има безработни, които ще се радват да започнат. Да. Може да се говори всичко. Аз лично никога не съм бил против, когато някое съсловие стачкува-били лекари, учители, железничари. Ако зависи от мен само бих ги подкрепил, те си знаят най-точно какво им е, защо стачкуват...и така. Но не бих критикувал нещо, което не разбирам, ей така, само да се правя ма интересен.
Това е. Стачкуваме.
http://www.kingsimeon.bg/" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
nasenceto
келеш
келеш

Мнение от nasenceto »

Хубав пост. Не се правя на интересен.
Аватар
dushanov
Потребител
Потребител

Мнение от dushanov »

Bul-Dog, :cheers:
GSM: 0896891102
Аватар
realprofesora
Старо куче медалист
Старо куче медалист

Мнение от realprofesora »

@Булдог, Колкото и да им разправяш, някои шунди никога няма да те разберат. Изобщо не се напрягай. Който е преживявал някаква физическа трудност в живота може да разбере думите ти, но след премахването на онази житейска школовка- казармата, нещата се промениха много- индивиди които пикаят прави си мислят ,че са мъже.
Отстоявайте правата си докрай. И аз съм "работил" в рудник, но избягах на седмия ден.Там не е за всеки.
@насенцето- що ти трябва да пишеш във всяка тема и да коментираш въпроси които са далеч от начина ти на живот.Ако си мислиш, че печелиш някакво уважение просто си на грешен път.Разбирам ,че няма какво да правиш(на мен ми се случва много често) и от скука решаваш да сереш във форума.Съвет от мен-просто се въздържай!
Popopopopo
Аватар
nasenceto
келеш
келеш

Мнение от nasenceto »

realprofesora написа:@Булдог, Колкото и да им разправяш, някои шунди никога няма да те разберат. Изобщо не се напрягай. Който е преживявал някаква физическа трудност в живота може да разбере думите ти, но след премахването на онази житейска школовка- казармата, нещата се промениха много- индивиди които пикаят прави си мислят ,че са мъже.
Отстоявайте правата си докрай. И аз съм "работил" в рудник, но избягах на седмия ден.Там не е за всеки.
@насенцето- що ти трябва да пишеш във всяка тема и да коментираш въпроси които са далеч от начина ти на живот.Ако си мислиш, че печелиш някакво уважение просто си на грешен път.Разбирам ,че няма какво да правиш(на мен ми се случва много често) и от скука решаваш да сереш във форума.Съвет от мен-просто се въздържай!
Не че нямам какво да правя, просто ставам в 5 да бачкам, докато спат келешите докъм 10, разхождам ги на някъде и после пак така до 23,30. На 30-40 минути просто се разтушвам за 2-3 минути в нета. Що толкова те дразня, спирам бе човек. А аз си мислех, че форума е място за споделяне на мнения и обсъждане на случките от живота. Явно съм се бъркал. Отново. Ееех, а колко много уважение можех да спечеля... и после да си го вра в задника.

PS: Продължава да се шири в тоя форум мнението че само физическата работа е труд. Всичко друго е тинтири минтири. :?

PS: Няква завера се получава между по възрастните членове на форума. Годините ли си оказват влияние, кво ли че чак толкова ви дразня. Или просто не сте свикнали така да ви говорят хора по млади и от вас и със самочуствие. Важно е човек да има мнение по всички теми в живота, а също така и гражданска позиция. Иначе е просто част от плявата. Maй трябва да минат още 40 години ...да си извървим пътя през пустинята (на пошлостта и безразличието).
Аватар
realprofesora
Старо куче медалист
Старо куче медалист

Мнение от realprofesora »

nasenceto написа: А аз си мислех, че форума е място за споделяне на мнения и обсъждане на случките от живота. Явно съм се бъркал. Отново. Ееех................

.
Така е бе човек, но тука наистина става въпрос за нещо сериозно и ако не си в лайната няма как да разбереш за какво е цялата дандания.Хората защитават хляба си, достойнството си.И не бива с лека ръка да разсъждаваме по темата и да се правим ,че разбираме от всичко.Прояви поне малко уважение към труда им.Разбрахме че и ти работиш много, грижиш се за семейство ,деца-не ти е лесно.И вярвам ,че няма да ти е хубаво някой да вземе да коментира несгодите ти от негова гледна точка , без дори да знае какво е това умствен труд и отглеждане на деца.
Имаш толкова много възможности за разтуха и изява на интелекта- създай тема , спори обсъждай, но по твоите теми.Ако успееш да ангажираш някого с нещо , да разбудиш заспалия му мозък , и да го накараш да разсъждава за нещата от живота , вярвай ми ще спечелиш наистина доста уважение ...даже ще ти остава и за ,,как го беше казал -да си го завираш отзад.
Popopopopo
Аватар
nasenceto
келеш
келеш

Мнение от nasenceto »

Прав си в интерес на истината. От обратната гледна точка няма да е приятно да ти принизяват труда. Аз не съм казал, че е лесно да си миьор. Нищо подобно. Оставате с погрешно впечатление.
За съжаление, моето мнение е на страничен наблюдател и остава непроменено. Такава е и темата. Иначе щеше да се казва "Моля засъпричнаст към стачкта в рудниците".
Аватар
sawo
Site Admin
Site Admin
Обратна връзка:

Мнение от sawo »

http://dnes.dir.bg/news/boyko-borisov-s ... 62598?nt=4
Интересно наистина дали синдикатите не следват определени интереси, различни от тези на миньорите... Не съм против обикновените работници и желанието им за по-добри условия, но винаги като чуя КТ Подкрепа и някак си цялата почтеност в дадената ситуация изчезват безследно...
paco
Потребител
Потребител
Обратна връзка:

Мнение от paco »

Нямаше да пиша ,ама не мога да издържа ,всъщност ще напиша само един пост че се дразня като чета,
тази стачка е инициирана от няколко човека който искат да си вкарат фирмите и пак да крадат, да ама не този път няма да се получи, и мисля че всеки поне малко умен човек му стана ясно че са намесени корпоративни интереси.
Само дето нас ни използват като маша , да изгонят сегашните управляващи и да си тръгне всичко по старо.
Нека вкарат ДАНС при нас пък пак ще си говорим.Всъщност забравих да кажа че и аз съм миньор и то работя в калта и не подкрепям стачката и всеки който е запознат по детайлно няма да я подкрепи. А това дето го дават по медите са пълни глупости.Не може шепа кретени дето си купиха дипломите от Сливен, а да не говоря че някой от тях бяха комсомолски секретари а сега са синдикални дейци и то със средно образовани манипулират цяла държава. Само се чудя докога държавата ще ги трае.
Аватар
nasenceto
келеш
келеш

Мнение от nasenceto »

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4493151

"Стачката в "Мини Марица-изток" приключи"

Тhe End.
Заключено